Ilyen volt 2013 Pécsett

Pécset ajánlja a The New York Times

hirdetés

thenewyorktimes

PunnanyImazs_Pecs

Pécs is felkerült arra a 46 földrajzi helyet, országot, várost tartalmazó listára, amelyet mindenképpen látni kell a The New York Times szerint. Ezzel Rio de Janeiro, Amszterdam és Oslo mellé kerültünk.

 

Megújulnak a Világörökségi és a vallási értékek

Megújulnak a Világörökségi és a vallási értékek
Csaknem 2 milliárdos program. Felújítják a Dzsámit, kilátó lesz a Székesegyház egyik tornyából, megújul a Bazilika teljes déli hajója. Látogatható lesz a Texas bár, a Püspökség titkos pincéje, de megszépül a Martyn-ház, a Csontváry Múzeum és a Zsinagóga is.

 

Intézményfelújítási dömping

Intézményfelújítási dömpin

A nyáron közel negyven pécsi iskolát újítottak fel, de elkezdődött a második IMS-szerkezettel épült iskola átépítése is, jövőre a harmadikat is befejezik. 120 millióból építik át a Rácvárosi óvodát, de a Mezőszél utcában is elkezdik a munkálatokat, valamint a Gosztonyi utcai bölcsőde, óvoda is megszépül.

 

Tüke-kártya újratöltve

Tüke-kártya újratöltve
Minden eddiginél több kedvezményt biztosít a Tüke-kártya azoknak, akiknek van! Már csaknem 200 pécsi cég szolgáltatásai olcsóbbak Magyarország legmenőbb városkártyájával.

 

Megnyerte a vízműháborút Pécs

Pécs megnyerte a vízműháború

1 euróba, azaz kb. 300 forintba került Pécsnek a Vízmű visszaszerzése. A kormány vállalta, hogy 3 milliárd forint kompenzációt fizet a franciáknak a szerződés idő előtti felbontása miatt. Ez nem rossz ahhoz képest, hogy 10 milliárdról indult a vita.

 

Beindult a Buszcsere Program

 tüke busz

Tavasszal indult el Pécsett az a program, amelynek keretében fokozatosan cserélik le a pécsi elöregedett buszokat. A Tüke Busz Zrt. jelenleg 35 új buszt közlekedtet a városban, jövőre pedig újabbak jönnek. A járművek alacsonypadlósak, környezetkímélők, takarékosak, komfortosabbak.

 

Díjözön Pécsnek

Több jut kultúrára?
Több jut kultúrára?

A világ legrangosabbnak tartott ingatlanfejlesztési díját kapta meg Pécs. Idén 55 országból neveztek, a rendkívül erős mezőnyben ért el második helyezést a Zsolnay Kulturális Negyed komplexuma. Olyan ingatlanfejlesztések között lett díjazott a város, amelyeknek bekerülési költsége a pécsieknek sokszorosa, 50-100 milliárd forintra rúgnak. A Kodály Központ tavaly kapta meg ugyanezt az elismerést. E mellett a Bor és Gasztronómia Kiváló Európai Képviselője címet adományozta az Európai Bor- és Gasztronómiai Egyesületek Szövetsége Pécsnek.

 

Ingyen buszozhatnak a nők és a kismamák

kismama
Ingyen utazhat a pécsi éjszakai buszjáratokon pénteken, szombaton és vasárnap bármelyik pécsi nő, akinek van Tüke-kártyája. Így szeretne a város gondoskodni arról, hogy a szórakozó hölgyek biztonságosan, gyorsan hazajuthassanak az éjszakai órákban is. Novemberben született döntés arról, hogy januártól a kismamák is jelentősen olcsóbban, féláron juthatnak összvonalas bérlethez.

 

2,5 millió okostelefonon van ott Pécs

okostelefon

Pécs, a Zsolnay örökség városaként többek között New York, Berlin és Peking mellé került fel a Pocket Guide okostelefonos szolgáltatásában, melyen világszerte több mint kilencven város érhető el virtuálisan.

 

Megnyitott a Nick-udvar

Nick udvar, felújított3


A város egyik legpatinásabb épületét is rendbe tették 2013-ban. A több mint 10 éve üresen álló, egykor a Zsolnay-család birtokában lévő épületegyüttest úgy újították fel, hogy annak különleges hangulata megmaradjon.

Milliárdos egészségügyi fejlesztések

400 agyas terv

A 400 ágyas klinikát több mint 10 milliárd forintból újítja meg a Pécsi Tudományegyetem. A kórtermeket két-három ágyas, színvonalasabb, fürdőszobával ellátott szobákra cserélik, 21. századi betegellátó központ lesz.

Új, regionális vérellátó központot is építenek a klinika mellett több mint egymilliárdból, amelyet a legmodernebb műszerekkel is felszerelnek, majdhogynem öröm lesz vért adni.

onkológia7

A klinika új onkológiai centrummal is gazdagodik az Édesanyák útján: több mint másfél milliárdot költenek a daganatos betegeket kezelő intézmény építésére, eszközeinek modernizálására.

Új szívkatéteres laboratóriumot adtak át Pécsen decemberben. Az ország egyik legkorszerűbb ilyen jellegű eszközparkja többek között olyan betegek ellátására biztosít lehetőséget, akiknek szívműtéte a magas kockázat miatt korábban lehetetlen volt.

Mindezek mellett új mentőautók álltak munkába Pécsett, hogy még gyorsabban kiérhessenek a betegekhez.

 

Újjászületik az Égervölgyi tó

Égervölgy5
2013 őszén kezdték az Égervölgyi tó és környékének teljes újjávarázsolását. A cél az, hogy a mostani szörnyű állapotok helyett olyan közparkja, kirándulóhelye legyen a családoknak, ahol kulturált, modern körülmények között, biztonságos, rendezett és varázslatos környezetben tölthetik szabadidejüket a pécsiek.

 

Terjeszkedtek a multik Pécsett

Az égből: a pirossal jelölt területet tavaszig viszi a Hauni, a kéket egy-két év múlva
A Hauni bejelentette, tovább bővítené pécsi gyárát. A dohányipari gépgyártó cég a jelenlegi 1200 munkahely mellé további 200-250-et hozna létre. A bővítést a pécsi vásártér egyik részén valósítanák meg. A Huawei Pécsett elindította európai szerviz- és visszáruközpontját, amely Európából és a környező kontinensekről is ide érkező távközlési berendezéseket és komplett kommunikációs termékeket javítja. Ők félszáz embert terveznek még felvenni.
Londonig mentünk, mire a pécsi dohánygyárat birtokló British American Tobacco hivatalosan is megerősítette, megvették a volt Elcoteq Finn utcai telepét. Az egyelőre titok, mi lesz a 10 ezer négyzetméteres ipari csarnokban.

 

Baranyai bort iszik Obama, Merkel és Putyin

Putyin

A moszkvai G20-as találkozón villányi bort ihattak a világ vezető országainak politikusai. Az oroszok hat magyar ital közé választották be a Pécstől néhány kilométerre fekvő városka nedűjét.

 

Forradalmi fülgyógyítás Pécsett

fülsebészet

A fülkürt-tágító eljárás itthon még újdonságnak számít, és csak Pécsett végzik el a beavatkozást egyelőre. 85 százalékos a teljes gyógyulási arány.

 

Díjazták a pécsi találmányt

A fül


A Dél-Dunántúli Regionális Innovációs Ügynökség által kiírt pályázaton lett különdíjas a Természetes Hang Torzítás nevű találmány, amely elsősorban a halláskárosodás megelőzésére használható. A találmány úgy növeli meg az érzékelt hangerőt, hogy nem károsítja a hallást.

Kétmilliárdos biogázerőmű épül Pécsett

Biogázüzem

Elbúcsúzhatunk a Pécsen termelődő szennyvíziszap harmadától, később pedig a buszok egy részének hajtóanyagát is előállítják. Emellett áramot is termel majd az üzem.

 

Kiszáll a tulipános holland

Simon-Wintermans3

Simon Wintermans, a Pécsen élő holland művészettörténész azt mondja, bár mindig is örömét lelte a TuliPécs szervezésében, rengeteg idejét viszi el. Így nem tudni, jövőre ki hoz majd tulipánokat Pécsre.

 

Buli és piatérkép készült Pécsről

500m2012-3kocsmak

Hol, mennyit és kikkel iszik egy pécsi egyetemista? A tudomány találkozása a kijózanító valósággal. Egy pécsi fiatal időt és energiát nem kímélve mérte fel, merre járnak a fiatalok.

 

200 fesztivál és a Pécs City karnevál

pécs city karnevál4

Csaknem 200 fesztivált rendeztek a városban 2013-ban. Ezek közül a többség teltházzal ment. Nekünk személyes kedvencünk volt a PEN, illetve a Pécs City Karnevál.

 

Imádnak házasodni a pécsiek

esküvő

Miközben Magyarországon csökken a házasságok száma, addig Pécsett éppen ellentétes a tendencia. Többen házasodnak, mint korábban. Az utóbbi 3 évben jelentős mértékben csökkent a válások száma, míg 2011-ben 461 volt, 2012-ben 397-et, 2013-ban pedig 322-t regisztráltak. Ugyanakkor több a házasság: már idén októberig több esküvő volt (556) Pécsett, mint az ezt megelőző években.

 

A Magasház: egy történet vége?

magashaz_pic

2013-ban láttuk utoljára?A 25 emeletest idén vásárolta meg egy 75 éves néni, miközben a kormányhivatal már ki is adta az épületre a bontási határozatot. A város eltökélt szándéka, hogy eltüntesse a föld színéről a pécsi szellemházat.

 

Leszámolnak a gulyás sztereotípiával

[youtube url=”http://www.youtube.com/watch?v=A3DDTfNaz4I” width=”650″]

Pécsi énekesnő, Berger Dalma adja a hangulatot az új magyar imázsfilmben. 90 és 140 másodperces verzióban is elkészült film szakítani próbál a magyar sztereotípiákkal, ezért lett a fő szlogen az, hogy “Magyarország – több mint amit várt”.

 

Nincs adóssága Pécsnek – 300 milliós adócsökkentés jön

kamion

Néhány hónapon belül újabb 14,4 milliárd forintos adósságtól szabadítja meg Pécset az állam azok után, hogy idén már 29,2 milliárd forintnyi kölcsönt átvállalt a várostól a kormányzat. Mindez azt jelenti, hogy a megyeszékhely a tavaly ilyenkor fennálló 43 milliárdos hitel nélkül kezdheti el tervezni a jövő évi költségvetését. Jövőre mintegy 300 millióval kell kevesebb helyi adót fizetniük a pécsieknek. A helyi adórendeleten változtattak ugyanis, amely több kedvezményt, könnyítést tartalmaz.

 

Vujity Tvrtko visszavonul

Tvrtko

A hivatalos Facebook-oldalán röviden annyit közölt Pécs jószolgálati nagykövete: hogy az idei volt az utolsó születésnapja újságíróként, riporterként, műsorvezetőként, nyilvánosság előtt élő emberként. Meglátjuk!

 

 Elment Fűzy Ákos

Fűzy Ákos

Fűzy Ákos, pécsi sikeredző, tragikus balesetben hunyt el ősszel. Tizenhárom évig dolgozott a MiZo Pécs 2010-ben Rátgéber László másodedzőjeként, eközben szerepet vállalt a magyar felnőtt női kosárlabda válogatottnál is.

 • 1212

  Komcsik soha nem nézett így ki Pécs mint most.

 • Kovács 123 János

  Gyomorforgató ez a gátlástalan sikerpropaganda. Hogy ebben a városban csupa-csupa jó dolog történik, a vezetői rátermettek, minden tökéletesen működik! Vajon én miért nem ezt látom, adófizető városlakóként?

 • balgabelga

  Ebből még lesz második rész is?
  Ott ismertetik majd a magas ház, a Munkácsy utcai SzTk, az Áper és a többi sikeres ingatlan üzlet helyzetét?

 • Janó78

  Reális! Te nem vagy százas! Mekkora ökörségeket hordassz itt össze. Úristen.

 • Reális

  b barna!
  Ez a varos,a vezetese miatt. nem melto az elismeresre.
  Latszatintezkedesekkel leplezik a sz a r t .
  Te biztos kitartott vagy.Mi a feladatod a tarsadalomban?

 • dodi

  Még jó, hogy semmi negatívum nem történt……………
  2013 Pécs életében a No1

 • Lol

  zsolti meg az a vigyor az egyeuróshoz.

  Azóta tartom igazi erkölcsi nullának, gratula!

 • Pécsi Lakos

  Megnyerte a vízműháborút Pécs >>>> És a Fideszé…jaj… bocsánat… az ÁLLAMÉ lett a Tettye. Sok értelme volt… Ennyit az ingyen dolgokról.

 • B. Béla

  Kérdezem, hogy milyen beteg ember az, aki csak azért nem örül egy város sikereinek, mert az egy fideszes város? MMP2006-ra célozgatok! Felháborító ez a mentalitás és nagyon szűk látókörre vall.

 • Szerintem

  Szerintem ez Pécsről szól és nem a politikáról! A jó hireknek pedig igenis örülni kell. Pártállástól függetlenül.

 • (3.)
 • MMP2006

  Gondolom ez a jóhíres rész, amit oszthatnak a Fidesz fanok…

 • Olvasó

  Jó ez a vissza tekintés. Már el is felejtettem ezeket a híreket. Köszi PécsMa.