Imádják a pécsiek ezt a szőke lányt

Felnőttek, sőt nyugdíjasok is szeretnének jelbeszédet tanulni Pécsen, a tavaly kezdett diákok többsége pedig folytatná a siketek nyelvének elsajátítását. A városvezetés próbaüzemben elindított programja, az úgynevezett Weisz Fanni Szakkör meglehetősen sikeresnek bizonyult. Az országosan egyedülálló délutáni foglalkozás pedig még másutt is mintául szolgál a közeljövőben. 

hirdetés

Harminc általános- és középiskolás diák jelentkezett az idei tanévben arra a szakköre, amit Weisz Fanni neve fémjelez immár második éve. A délutáni foglalkozásokon a gyerekek játékos körülmények között – versek, mondókák, szituációs játékok segítségével – sajátíthatják el a jelbeszédet, könnyebbé téve így a kommunikációt siket vagy hallássérült társaikkal. A szakkört kísérleti jelleggel tavaly indította el először a városvezetés.

weisz fanni, csizi péter, jelelés, hl04

– Feltettük magunknak a kérdést, hogyha Pécsen összesen több mint tizenötféle idegen nyelvet lehet tanulni, akkor miért nincs jelnyelvi oktatás? De minden program sikere az érdeklődésben mutatkozik meg, így a folytatásról is az döntött, hogy a fiatalok részéről mekkora lesz a lelkesedés. Szerencsére úgy tűnik, hogy ezzel nincs gond, sőt! – nyilatkozta lapunknak Csizi Péter országgyűlési képviselő.

Sőt, mert egyfelől a tavalyi csoportból többen úgy gondolták, folytatni szeretnék a tanulást, és sőt, mert felnőttek is jelezték, szívesen csatlakoznának a szakkörhöz – tette hozzá a politikus.

A továbbra is tanulni vágyó diákoknak ezért haladó csoportot szerveztek, a felnőttek jelnyelvi oktatásának lehetőségét pedig megvizsgálja a városvezetés. A kérdés az, lesz-e az önkormányzatnak anyagi kerete a program kiterjesztésére.

Az első foglalkozásra Fanni maga is ellátogatott. A siket modell és jószolgálati nagykövet elmondta: Pécs példáján felbuzdulva talán Törökbálinton is indul hasonló, gyerekeknek szóló délutáni foglalkozás.

– Nagyon jó a kapcsolatom az ottani városvezetéssel, akik rendkívül aktívak és fontos számukra az érzékenyítés. Elképzelhető tehát, hogy hamarosan ott is szervezünk egy szakkört, illetve szeretném, ha az ország más településein is indulna ilyesmi.

weisz fanni, csizi péter, jelelés, hl01

Tavaly az országgyűlés megalkotta az úgynevezett jelnyelvi törvényt, a munkából Pécs is kivette a részét, sőt, Csizi Péter bemutatta a parlamentben a jelnyelvi szakkört. A szabályozásnak köszönhetően a magyar jelnyelvet önálló nyelvként ismerik el, sőt a „beszélők” közössége elfogadottan nyelvi-kulturális kisebbség.

Továbbá a kormány biztosítja a hallássérült és siket személyek számára az ingyenesen igénybe vehető jelnyelvi tolmácsszolgáltatást.

Ebből a korábbi cikkünkből megtudhatja, Pécsen hol tanulhat jelnyelvet.