Imádni és gyűlölni fogják Pécsen is

Taxirendelés mobil appon keresztül? Csábítóan hangzik.

Hamarosan Pécsre is megérkezik – Budapest után – az überolcsó taxizás. Külföldön óriási siker, nem véletlen, hogy a hivatásos taxisok tüntetnek ellenük.

hirdetés

Budapesten már közveítőt keresnek, de információink szerint Pécs is a célvárosok egyike között szerepel az Uber-nél. A rohamosan erősödő cég gyakorlatilag közösségi taxizással és csomagküldéssel foglalkozik, a hivatásos utasszállítók díjainak töredékéért.

uber taxi

[note note_color=”#66b6ff”]Az Uber egy amerikai technológiai vállalat, amely egy okostelefonos alkalmazáson keresztül nyújt taxiszolgáltatást. A céget 2009-ben alapították, azóta már 36 ország közel 130 nagyvárosában van jelen, a 2 évvel ezelőtti 75-höz képest most már több mint 1000 alkalmazottat foglalkoztat, bevételét félévente megduplázza, értékét pedig több mint 18 milliárd dollárra (4000 milliárd forint) taksálják. Ezzel az Uber a világ egyik legnagyobb startupja. A vállalat működése igencsak ellentmondásos: egyrészt a felhasználóknak olcsóbb utazást, a sofőröknek pedig munkát és jó keresetet nyújt, másrészt komplett iparágakat (pl.: taxizás, autókölcsönzés) alakít át/ver szét. Világszerte imádják és tiltakoznak ellene. Errő ír nemrég a Portfólió is egy igen alapos cikket. [/note]

A szolgáltatás lényege, hogy egy appon keresztül, és a Google térképét alapul véve egy gombnyomással lehet „taxit” hívni, aki azonnal válaszol is, hogy mikor ér a megadott találkozási pontra. Az Uber sokkal olcsóbb, mint a hagyományos fuvarozók, de adott esetben lehetnek drágábbak is – ekkor viszont luxusautókkal lehet villantani a haveroknak, vagy a csajoknak.

A taxisok azért tiltakoznak ellene világszerte, mert az Uber azok számára is megnyitotta az utasszállítói piacot, akik egyébként kiszorultak onnan – például azért, mert az adott város maximalizálta a hivatásos taxik számát. Akik belépnek, azok a fuvardíj 20%-t leadják a cégnek, 80%-ot megtarthatnak maguknak.

uber taxi

Az Uber folyamatosan harcban és perben áll nem csak a hivatásos fuvarozó és csomagküldő cégekkel, de a hatóságokkal is, viszont ez nem igen hatja meg a társaságot, mivel elképesztő árbevételt hoznak össze.

Úgy tudjuk, Budapesten már képviselőt keres a cég, de információink szerint Pécsre is felfigyeltek, elsősorban a sok turista, a külföldi egyetemisták és a Magyarországon kiemelkedően magas közösségi programok és szolgáltatások miatt.

Ön szerint legyen Uber taxi Pécsett is?

Eredmények

Loading ... Loading ...

 

Fotók: uber.com