Íme a legtökösebb pécsi programok halloweenre!

Egyre nagyobb divat halloween, már nem ciki véres zombinak vagy épp prostinak, kamionsofőrnek öltözni a pécsi éjszakában. Miután tisztáztuk az ünnep eredetét – amit egyébként minden évben megteszünk –, megmutatjuk a teljesség igénye nélkül, hogy milyen bulik és események lesznek Pécsett a kimozdulni vágyó fiataloknak és családoknak. 

hirdetés

Na, akkor még egyszer: mi is az a halloween?

Csak hogy tisztázzuk: maga a szokás ősi kelta hagyományokhoz, egészen pontosan a kelta halálistenhez köthető. Később az ókori rómaiak is átvették és szintén a holtak tiszteletére szánt nappá nyilvánították október 31-ét. Mindkét korban úgy hitték, hogy ilyenkor kell a halottak rosszakaratú és félelmetes szellemeit elűzni a házakból, ezért ördögűzési rítusokat is végeztek. Másnap – ha le tudunk idejében szállni a fékevesztett partivonatról – csendesebb ünnep veszi kezdetét, az üdvözült lelkek emléknapja, azaz a mindenszentek, melyet a katolikus keresztény világ ünnepel.

Bár erről a vélemények megoszlanak, valójában november másodikán tartjuk a halottak napját. Ekkor gyújtunk gyertyát, mécsest elhunyt szeretteink emlékére otthon és a temetőkben egyaránt. Ez szimbolizálja a róluk való megemlékezést, a katolikus hit szerint imáinkkal pedig enyhítjük szenvedéseiket a tisztítótűzben. A november elsejével ellentétben ezen a napon az üdvösséget még el nem nyert halottakért szólnak az imák.

Sok helyen buliznak ekkor!

Egy igazi Ti-ti-tás kalózcsürhe a lidércek és rettegés éjszakáján sem futamodhat meg a kalandok elől! Október 31-én a Ti-ti-tában a Szofistick, a Skoge, a Rumproof és a Triton zenekarok adják majd az ütemet ezer forintos belépőért cserébe este nyolc órától. A helyszínen jelmezverseny is lesz, a három legdurvábban beöltözött partiarcra egy héten keresztül lehet majd szavazni a Ti-ti-tá Facebook oldalán, a győztesek nagyon értékes nyereményben részesülnek.

Jelmezverseny az Eozin Corsoban is lesz halloween éjszakáján. A belépés nyolc órától ingyenes, így bárki megmutathatja jelmezkölteményét. Az eozinosok cserébe a legjobb két jelmezt díjazzák nem is akárhogyan: a nyertes egy két főre szóló vacsorával gazdagodhat, melyet év végéig használhat fel az Eozinban, a második helyezett pedig egy üveg pezsgőt kap.

Buli, jelmezverseny és italakciók lesznek még a Király utcai Placcban, a Ferencesek utcai Downtownban, a Perczel Miklós utcában levő Wannabe Cafe&Barban de még a Pécsi Sörházban, a Szabadkikötőben és a Líceum utcai Bar of Legends esport bárban is.

A hátborzongató mozgásból sincs hiány Pécsett

A Color Bike Fitnessben halloweeni spinningen és spinracinger vehetünk részt október 30-án és 31-én, a World Jumping Pécsben edzhetünk jelmezben 31-én, a Fitnexxben Box Crossolhatunk is hétfő este, de Kangoozhatunk is a Life1-ben 19.00-20.00-ig.

A gyerekes családoknak is lesznek programok

A Pécsi Pagonyban egész szombaton halloweeni kézműves foglalkozással várják a gyerekeket, a Pécs Árkádban található gyerekszobában október 30-a és november 3-a között lesznek izgalmas programok a gyerkőcöknek, a jelmezben érkezők ajándékot is kapnak, de a Britannia Családi Bölcsődében is lesznek szellemes és tökös finomságok, meglepetés produkció és mini diszkó november 3-án.