Íme az új régészeti múzeum terve!

A pécsi önkormányzat már a héten dönthet arról, hogy elindítja a Széchenyi téri Régészeti Múzeum teljes körű felújítását, modernizálását. Megszereztük az első terveket.

hirdetés

A pécsi önkormányzat már jó ideje azt tervezi, hogy a bezárt Régészeti Múzeum az eredeti funkcióját betöltve, ugyanakkor megújulva újra megnyithassa a kapuit a nagyközönség előtt. A fejlesztésnek köszönhetően ugyanakkor egy Integrált Múzeumi Központot is létre szeretnének hozni, amely így a régészeti tárlat mellett a néprajzi és a várostörténeti funkciókat is befogadná.

Ez azonban nem jelentené azt, hogy a Rákóczi úton található néprajzi gyűjtemény egészét átköltöztetnék a város főterére, hanem onnan csak egy-két tárgyat hoznának át. Ezzel együtt hosszú távú cél lenne az is, hogy a néprajzi kiállítás valóban méltó helyre kerüljön.

muzeum_kicsi_1
Klikk a képre a nagyításért!

A létrejövő régészeti kiállítás tartalmát megfelelő interaktív szemléltetési eszközökkel teszik még érdekesebbé, az épületben kialakítandó terek akár ideiglenes tárlatoknak, vagy pedig különböző foglalkozásoknak adhatnak helyet, de a földszinti részén lesz egy ingyenesen látogatható kiállítási tér, amely a Pécsi Értéktárat fogja bemutatni.

muzeum_kicsi_3
Klikk a képre a nagyításért!

A múzeumi centrum fogadócsarnokban a város által kínált további turisztikai termékekre fókuszáló információs pont és egy terasszal is rendelkező kávézó is lesz. A fogadótér északkeleti sarkában tudnak a látogatók belépni a múzeum területére, innen juthatnak el az átépítendő északi udvari szárnyba, ahol az előcsarnokból nyílnak a földszinti kiállító terek, az emeletre induló lépcsőtér és a vendégeket és a dolgozókat kiszolgáló szociális blokk.

muzeum_kicsi_2
Klikk a képre a nagyításért!

A fejlesztés során még a jelenlegi belső udvart is lefedik, a pince eddig kihasználatlan tereit is hasznosítják.

Az emeleten lévő kiállítóterek az új előcsarnoki lépcsőn keresztül érhetőek el. Ide tervezik az állandó kiállítás elhelyezését. A keleti épületszárnyban könyvtár, kutatóhelyek és személyzeti vizesblokk kerül kialakításra.

A kivitelezés költsége 1,1 milliárd forintra rúg, míg a múzeumi tematikához kapcsolódó interaktív eszközöket, kiállítási elemeket tartalmazó belső építészet munkálatokra további 300 milliót áldoznának. A projekt teljes költsége 1,5 milliárd, amelyet teljes egészében pályázati forrásból valósítanának meg.