Íme az új tolvajtrükk, amivel nyom nélkül törik fel a kocsikat

A tolvajok, betörők mindig egy lépéssel a rendőrök előtt járnak – szól az örök igazság. Ez időről – időre be is bizonyosodik. Ahhoz előbb meg kell ismerni a legújabb lopástechnikákat, hogy aztán kidolgozzák az ellenszerét – de ez a köztes idő éppen elegendő arra, hogy rengetegen károsultakká váljanak, miközben a legújabb lopástechnológia készül.

hirdetés

Halandó ember nem is gondolná, milyen összehangolt és precíz munka zajlik egy-egy autófeltörés közben. Szinte nyomtalanul, csendben végzik profi, már-már hihetetlen tevékenységüket. A legkifinomultabb módszerek már az elektronika megpiszkálásáról szólnak, úgy törnek fel autókat, hogy nincsenek külsérelmi nyomok az autón.

Fábián Miklós, a Fábián Autó cégvezetője számos riasztóval dolgozott már, elmondta, a legnehezebben kiküszöbölhető „blokkolós” módszer nagyon friss, 1-2 éve alkalmazzák ezt a tolvajok.

Egyszerű a képlet: az elkövetők – gyakran párosával dolgoznak – egy speciális készülékkel ráhangolódnak a zárszerkezet frekvenciájára, majd egy nagyon erős, körülbelül jellel teljesen elnyomják az autóriasztó gyengébb jelét. Így a kocsitulajdonos ugyan rányomhat a távvezérlő gombjára, az autó nem reagál, így az nyitva marad.

zárblokkolás
Ennyi kell csak, semmi több

Megszokásból, kényelemből, gyakran nem nézünk oda, visszajelez-e a kocsi. Figyelem, a kattanás megtévesztő is lehet! ha sokadjára halljuk csak, lehet, hogy már a tolvajok altatnak bennünket az immár saját, erősebb jelükkel – magyarázza a szakértő.

Százszázalékos védekezési módszer természetesen nincs, de miután rányomtunk a távvezérlő gombjára, manuálisan is zárjuk be a kocsit, fordítsuk rá a zárat. Sajnos a tisztán elektronikus zárakkal rendelkező, szupermodern modellek itt hátrányt szenvednek.

De nem áldozott le a tisztán manuális módszereknek sem – gondolhatunk itt a féltéglára, a puszta ökölre is – mondja Fábián.

autófeltörés
Vannak, akik nem szórakoznak rádiójelekkel, egyszerűbben oldják meg

A pécsi statisztikák szerencsére biztató adatokkal szolgálnak: a megyei rendőr-főkapitányság tavalyi évről szóló beszámolójából kiderül személygépkocsit csupán négy alkalommal loptak el, 93-at törtek fel. Ez utóbbi még így is sok, ám a 2014-es 138 darab tükrében elmondható: javult a helyzet.

Viszont az autó feltörések utáni nyomozások sikeressége 2015-ben 33% volt.