Bemutatjuk Pécs legcukibb játszótereit!

Ha most azt mondjuk, hogy Pécsett több mint háromszáz játszóteret tartanak nyilván, bizonyára sokan nem hisznek nekünk. Pedig egész pontosan 323 játszani alkalmas tér, terecske található a városban. Megpróbáltuk tehát górcső alá venni azokat, amelyek nem annyira ismertek, népszerűek, bár felszereltségük alapján akár azok is lehetnének. 

hirdetés

Egy nyári szünidő elég hosszú ahhoz, hogy a csemetékkel bejárjuk a város kevésbé népszerű játszótereit is. Mi most megtettük és osztályoztunk pár eldugottabb vagy – ahogy a gyerekek hívják – titkos kis parkot. Az biztos, hogy az összeset bejárni és gyerekkel tesztelni elég nehéz lett volna, így városrészenként néztünk meg párat, amelyeket most ki is emelünk.

Kertváros – Németh László u. 10. 

Németh László utca: Felszereltség: 5/5 Árnyék: 5/5 Megközelíthetőség: 5/5

Kertvárosban szinte pár száz méterenként található a háztömbök között kisebb-nagyobb tér, ahová a gyerekkel ki lehet mozdulni. Viszont találtunk egy igazán kedves teret, ami a tízemeletes paneleknek és a hatalmas fáknak köszönhetően délelőtt és délután is árnyékos. Arról nem beszélve, hogy a grundfocinak is lehet hódolni, hiszen a közelben pálya is van.

Keleti városrész – Puskin tér 

Puskin tér: Felszereltség: 5/4 Árnyék: 5/2 Megközelíthetőség: 5/5

Általában csak elhajtunk mellette, de ha egy pillanatra megállunk, láthatjuk, hogy a forgalmas főúttól csupán pár méterre lévő park megér egy kitérőt. A hatalmas területen ugyanis – nagyon okosan – minden játékból kettőt telepítettek. Így tuti nincs összeveszés azon, hogy kié a hinta vagy a csúszda. Másik érdekessége, hogy a busz- és autómániás gyerekek a forgalmat látva percekig képesek szájtátva állni, majd napokig brümmögni ezután a játszóterezés után. Az elhúzó autók ellenére biztonságos a játszó, mivel kerítéssel körülhatárolt.

Belváros – Haas Mihály tér

Haas Mihály tér: Felszereltség: 5/4 Árnyék: 5/4 Megközelíthetőség: 5/4

Hétvégén rengetegen játszótereznek a Tettyén vagy a Mandulásban. Ezeknek a hatalmas parkoknak párja ugyan nincs, de azért két alternatívát is hoztunk azoknak, akik szeretik a kisebb, eldugottabb helyeket. Az egyik egy viszonylag zárt, de autóval is jól megközelíthető helyen található, a Haas Mihály téren. A terület önkormányzati képviselőjétől, dr. Juhászné dr. Müllner Mariannától megtudtuk, hogy a felújítás előtt álló térre még idén 1,5 millió forintot költenek, de már így is látható változás. Új a homokozó, de van itt focipálya és persze hely a “vadmotoros” kicsiknek is.

Belváros – Eszperantó Park – Hunyadi és Papnövelde utca sarka

Eszperantó Park: Felszereltség: 5/4 Árnyék: 5/5 Megközelíthetőség: 5/2

A másik nagy kedvencünk pedig az Eszperantó Park, amiről nemrég írtunk. Itt történt a hetekben egy kisebb ráncfelvarrás. Ez a park az igazán nagy melegben az egyik legjobb választás a gézengúzoknak. Reggeltől estig árnyékban állnak a játékok, az ivókútról nem is beszélve. A folyamatosan takarított és zárt park egyedüli hátránya a megközelíthetőség. Mivel belváros, messzebb kell hagyni az autót, és bizony el kell idáig sétálni.

Egyetemváros – Rókus utca 

Rókus utca: Felszereltség: 5/4 Árnyék: 5/5 Megközelíthetőség: 5/5

Uránváros felé haladva tehetünk egy kitérőt a Rókus utcai tízemeletesek felé, ahol két kisebb játszótérre is betérhetünk. Felszereltségét tekintve mindkettő megér egy látogatást. Előnye, hogy parkolni könnyen lehet itt és mindig biztos az árnyék a fák és a panelek miatt. A kerítés pedig segítség a megfáradt szülőknek.

Uránváros – Gosztonyi Gyula utca

Gosztonyi utca: Felszereltség: 5/2 Árnyék: 5/5 Megközelíthetőség: 5/5

Ha Uránváros, akkor mindenkinek a Szilárd Leó Park jut eszébe, ami még a város másik feléről is vonzza a kicsiket. Ebben a városrészben nehéz versenybe szállni ezzel a hatalmas parkkal, ahol focipálya is található. De azért érdemes sétálgatnunk a házak között. Találni ugyanis olyan apró játszókat, amelyek megidézik a szülők gyerekkorát, annyi különbséggel, hogy például a Gosztonyi utcában történt festés és friss kőzúzalék került ki. Nagyon retró, nagyon cuki!

Pécsen kívül – Malomvölgyi-tó

Malomvölgyi tó: Felszereltség: 5/5 Árnyék: 5/5 Megközelíthetőség: 5/2 (Fotó: www.andrismano.blogspot.hu)

A pécsiek másik nagy kedvence a Malomvölgyi-tó. Az itt található játszóhoz eljutni már egy kirándulással is felér. A hűs völgyben szinte egész nap jól el lehet lenni. Ha megéhezünk, a közelben még szalonnát is süthetünk magunknak, mivel itt tűzrakóhely is található. A szalonnát azért ne hagyjuk otthon!

Pécsen kívül – Orfű – Kistó Strand

Tettünk egy kis kitérőt Orfű felé is, ahol a Kistó Strand bejárata mellett, hatalmas platánfák árnyékában lehet játszani. Itt négy csúszdával felszerelt vár áll, körben kerítés található. Így a szülők is megpihenhetnek, úgy két percre, amíg a gyermek fel nem fedezi, hogyan tud átmászni rajta. De ez is jó móka! Ha már Orfűn járunk, érdemes a községháza felé is tenni egy kört, ott ugyanis napvitorlákkal felszerelt játszó is található.