Íme, ők az év megyei kamarai kitüntetettjei

A Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara Kitüntetési Rendje alapján az elnökség dönt a kamarai díjak kitüntetettjeiről. A kitüntetésekre számos javaslat érkezett a kamarai testületek és tisztségviselők részéről, nemrég sok-sok díj talált gazdára.

Zsolnay-díj – Baranya Gazdasági Fejlesztéséért

A kitüntetett Kleisz Zoltán, aki 1996 óta a MATRO Kft. tulajdonosa és ügyvezető igazgatója. Az autóipari beszállító cég elsősorban autó-motorokba készülő forgácsolt fém alkatrészek gyártásával, szerszámok tervezésével és gyártásával foglalkozik. A MATRO Kft. mára Pécs városának meghatározó vállalkozásává és exportőrévé vált. Nyugat-Európa összes autógyártójának szinte minden személyautó-márkájába beépülnek Pécsett gyártott termékeik. A mintegy 250 embernek munkát adó cég nagy hangsúlyt fektet az innovációra, a legújabb technológiák alkalmazására. Üzletpolitikájukban fontos a fiatal generáció képzése, közel 30 tanulójuk van. Kleisz Zoltán társadalmi felelősségvállalása is példaértékű. Az egyetem konzisztóriumának elnökeként, a megyei képzési és fejlesztési bizottság elnökeként és kamarai tisztségei révén elkötelezetten és sikeresen segíti a baranyai gazdaságfejlesztési projekteket.

Angster József-díj

A díj kitüntetettje Metzger Tibor, aki a Pécsi Szakképzési Centrum kancellárja. Az intézmény megalakulása óta szorosan együttműködik a kamarával, a vállalkozásokkal és a klaszterekkel. Fő célja, hogy a fiatalokban a munkaerő-piaci igények és elvárások alapján valós karrierkép alakuljon ki és minőségi oktatásban részesüljenek. Elkötelezett a helyi vállalkozások emberi-erőforrás-utánpótlási problémáinak megoldásában, a megyei szakképzés színvonalának folyamatos emelésében.

Az Év Üzletembere díj

A díj kitüntetettje Bognár Balázs. Bognár Balázs édesapjától vette át testvérével, Bognár Józseffel együtt a családi tulajdonú SOMAPAK Kft.-t, amelynek ügyvezetője. A cég profilja kezdetben a csomaglástechnikai gépek gyártása volt. Mára a piaci igényekhez igazodó beruházások révén a vállalat tevékenységi köre tovább gyarapodott az egyedi gépgyártással, CNC-alkatrészgyártással, illetve lemeztechnológiával. Évek óta foglalkoznak tanulóképzéssel is. A vállalkozás kamara által menedzselt Dél-Dunántúli Gépipari Klaszter aktív tagja. A közelmúltban a 30 legdinamikusabban fejlődő hazai cég közé választották.

Életmű díj

A díj idei egyik kitüntetettje id. Csorbai Ferenc, a Korrekt Kft. alapítója. Vállalkozását az évek során a háztartási gépszerelésből ipari hűtőgépek, klímák beszerelésére és szervizelésére fejlesztette fel. 20 évig volt aktív tagja a kamara mohácsi elnökségének, szívügye a város gazdaságának fejlesztése. Társadalmi szerepvállalása is példaértékű.

A díj másik kitüntetettje May András, aki lakatos mester családi vállalkozását 1981-ben alapította. Saját fejlesztésű háztartási fémtömegcikk-termékek gyártásával kezdett foglalkozni. Kisvállalkozásának minőségi termékei folyamatosan piacképesek. May András szakma iránti elhivatottságát bizonyítja, hogy a kezdetektől aktívan részt vállal oktatóként a szakképzésben.

További díjak és a díjazottak

Az Elnöki okleveleket kapják:

Gyenis Lászlóné, Ribarics Ildikó, Pallos József Péter, Seres László, Hoffmann Tamás, Kis Attila

Az Év Fiatal Üzletembere díj

Ivanacz Gábort választották az év fiatal üzletemberének, aki a Venison Gusto Kft. ügyvezetője, saját receptúrával épített fel egy igen különleges prémium élelmiszermárkát. Gourmet-füstölt termékeik mindegyike a legkiválóbb magyar húsok felhasználásával készül, tradicionális magyar receptek alapján.

Címzetes kamarai tanácsosok:

Dr. Kállay Sándor, Zalay Buda, Lengvárszky Szabolcs

Kamarai tanácsos:

Piacsek László

A Baranya Megyei Idegenforgalmi díjat kapják:

Debreczeni Mónika, dr. Pap Norbert, valamint a Siklósi vár üzemeltetői

A Baranya Megyei Szakképzési díjat kapják:

Déri Tibor, Szaffenauer József, a Harmat Bt.

Baranya Megyei Innovációs díjat kapják:

Z Elektronika Kft., Terrán Tetőcserépgyártó Kft., RG Net Kft.

A Baranya Megyei Környezetvédelmi díjat kapja:

A PTE Zöld Egyetem projektje, melyről mi is írtunk.

A Baranya Megyei Export díjat kapja:

DevMads Kft.

A Kiváló Kamarai Munkáért díjat kapja:

Budavári Ágnes, Molnár Gábor, Papp Zoltán Péter

A Záray Károly díjat kapja:

Varga Attiláné

Az Év Kereskedője díjat kapja:

Pécsi Sörfőzde Zrt.

A Mohácsi Szakképzési díjat kapja:

Havasi István

A Mohácsi Idegenforgalmi díjat a Dunamenti Halfesztivál szervezői kapták idén.