Íme Pécs legszebb konyhakertjei!

Sok-sok szép kertecskét nevelgetnek a pécsiek és a Pécs-környékiek. Mutatjuk a legszebbeket!

Közel 50 pécsi és Pécs-környéki kertgazda nevezett az idei – indulásától számítva ötödik – „Magyarország legszebb konyhakertjei” versenyen, melyet a város az Európai Gondolatok Egyesületével közösen szervezett. A gazdák és hobbikertészek megmérettetésének lezárásaként csütörtökön rendeztek díjátadót a városházán, melyen megannyi, a kertek alapterülete szerint meghatározott kategóriában osztottak ki értékes ajándékokat, okleveleket a kertészeknek.

Sarang Ilona, a “Balkon” kategória nyertese

A díjazott kertészeket Őri László, Pécs alpolgármestere köszöntötte. Beszédében kifejtette, hogy az ilyen és ehhez hasonló megmérettetések is egy lépést jelentenek Pécs jelenlegi nagy célja, az Európa Zöld Fővárosa cím elnyerése felé, hiszen ezek a kisebb és nagyobb pécsi kertek is növelik a városi zöld felületek méretét és számát, szerepet játszanak a légszennyezettség csökkentésében, és természetesen szebbé is teszik a pécsiek lakókörnyezetét, legyen az többnyire családi házas városrészben, vagy épp olyan lakótelepi környezetben, mint Kertváros.

-Az Európa Zöld Fővárosa cím megpályázásakor nem az volt a város fő szempontja, hogy mikor nyerjük azt el, sokkal inkább az addig vezető útra, a mögötte húzódó gondolatiságra szeretnénk felhívni a figyelmet, arra, hogy egy tisztább, fenntarthatóbb városban éljünk. Ennek az útnak, ennek az eszmeiségnek a részét képezik az olyan nagyobb fejlesztések, mint a napelempark létrehozása, a megújuló energiaforrások használata, vagy az elektromos buszok jövőbeni beszerzése, de gondolhatunk itt a civilek bevonásával végzett fásítási és virágosítási programokra is – mondta az alpolgármester.

Grabeczné Pálik Olga, a “Mini” kategóriában vitte a prímet

De nem csak a város és a lakók számára fontos a kertészkedés – emelte ki a városvezető –, hanem óriási közösségformáló erejénél fogva a személyes kapcsolatokat is erősíti, összefogja a kerteket művelő embereket, a fiatalokat és azokat az időseket, akik még hordozzák a kertművelés és a növénytermesztés tudását, amelyet át tudnak adni nekik, ezzel is továbbörökítve mindazt a gondolatiságot, mely az Európa Zöld Fővárosa címhez vezető úton fontos állomásnak számít – fogalmazott Őri László.

Az alábbiakban a díjazott 29 gazda kertjei közül az első helyezést elnyert kerteket láthatják:

„Balkon” kategória: Sarang Ilona

„Közösségi kert” kategória: FM DASZK Ujhelyi Imre Mezőgazdasági és Közgazdasági Szakgimnázium és Kollégium

„Mini kert” kategória: Grabeczné Pálik Olga

„Normál kert” kategória: Acél Katalin és Harmatha István

„Zártkert – gyümölcsös” kategória: Morvay József

„Zártkert – Szőlős” kategória: Stángli Lászlóné Kiss Katalin

„Nagy zártkert, vegyes” kategória: Kővágó László János

„Egyéni virágoskert” kategória: Molnár Józsefné

„Közösségi virágos” kategória: Siklósi út 102. ¼ ház lakói – Mészáros Józsefné