Indul a pécsi advent!

A programfüzetben mindent megtalálhatunk

Pécsi intézmények, szervezetek és civilek, a város apraja-nagyja fogott össze azért, hogy idén is méltó módon ünnepelje Pécs az adventi időszakot. 

hirdetés

Az önkormányzat eddig példátlan összefogással készül az idei, november 27-én megnyitó városi adventre. Az Advent Pécs 2015 eseménysorozat műsorfolyama a Zsolnay Örökségkezelő NKft., a Pécsi Egyházmegye, a Pécsi Zenebarát Kör, a Rotary Klub Pécs és a Pécs Holding Zrt. által szervezett önálló programokból áll össze, amelyet a pécsi közönség idén először talál összesítve az Advent Pécs 2015 programfüzetében és az online felületeken.

A hagyományoké a főszerep az idei adventen
A hagyományoké a főszerep az idei adventen

Páva Zsolt, Pécs polgármestere a programot ismertető sajtótájékoztatón elmondta, hogy az idei adventi vásár lesz az új vezetőtestülettel felállt Zsolnay Örökségkezelő Nkft. első komolyabb feladata. A pár éve még „eklektikusan” megszervezett fesztivál idén már sokkal koordináltabbá vált, a programkínálat is gyarapodott.

Páva Zsolt ezután bejelentette a híres – azonban régóta „tetszhalott állapotban lévő – Mecseki itóka újjáélesztését, melyről bővebben itt olvashat.

A programfüzetben mindent megtalálhatunk
A programfüzetben mindent megtalálhatunk

Vincze Balázs, a ZSÖK ügyvezetője mindehhez hozzátette, a hagyományok értékeinek megőrzése volt a céljuk a programok megalkotásával, mindezért pedig olyan újításokat is bevezettek, melyekre az elmúlt évek adventjeinek során jelentős igény mutatkozott. Idén a hangsúlyt ugyanis az olyan igazi adventi értékekre fektették, mint a szeretet és a családok összetartása. Épp ezért a pénteken induló fesztiválon nem lesznek túlárazott forralt borok, teák, és étkek, a szervezők ugyanis sok esetben rögzítették az árakat. A forralt bor például 150 forint lesz, míg egy tea 50 forint. A gyermekes családoknak pedig olyan állandó programokat kínálnak majd, mint például a fesztivál alatt minden nap 16:45-kor induló Mesekuckó, ahol ismert pécsi színészek mondanak meséket a legkisebb városlakóknak, vagy a Mecseki meseerdővé változó Széchenyi tér.

Összefogott a város a pécsiekért
Összefogott a város a pécsiekért

Móczár Gábor, a ZSÖK program-, marketing- és nemzetközi kapcsolatok igazgatója mindezt kiegészítette azzal, hogy az új, teljesen egységes adventi programsorozat megszervezése során a korábbi évek olyan problémáinak kiküszöbölése volt a cél, mint például a programok egymásra szervezése. Idén tehát már nem maradunk le semmiről, minden eseményt időben el tudunk érni, így pedig a lehető legtöbb adventi élményt magunkba tudjuk szívni.

De nézzük röviden a programokat!

A programok fő helyszíne az V. Pécsi Adventi Kézműves- és Mesevásár lesz a Széchenyi téren. November 27. és december 23. között kézművesvásár, koncertek, élőállatos betlehem és számos ínyencség, nívós program várja a pécsieket.

A betlehemes elengedhetetlen
A betlehemes elengedhetetlen

Idén az Pécsi Egyházmegye és Pécs adventi készülődésének is fontos közös állomásai, közös eseményei is lesznek a Székesegyházban és a Dóm-kőtárban december 4-től 19-ig.

A Rotary Club programjain 24 pécsi általános- és középiskola diákjai állnak a Széchenyi tér színpadára, és adják elő adventi műsoraikat.A szervezet ráadásul idén is óriási adventi kalendáriummá változtatja a Nádor Szálló homlokzatát: minden nap 17 órakor „tárul fel” az egyik ajándékot rejtő ablak.

A Nick Udvarban újfent énekelnek majd
A Nick Udvarban újfent énekelnek majd

A Pécs Holding nemcsak versenyt hirdet, melyre a belvárosi üzletek nevezhetnek ünnepi kirakataikkal, hanem több koncerttel is készül a Nick-udvarban. A Pannon Zenebaráti Kör szervezésében a komolyzene mellett ismert magyar és külföldi karácsonyi klasszikusokat adnak elő fellépőik vasárnap délutánonként a Városháza erkélyéről.

A Zsolnay Örökségkezelő NKft. az V. Pécsi Adventi Kézműves- és Mesevásár minden napjára kínál finomságokat és programokat. A karácsonyi ízeket kínáló kitelepülők mellett napközben állatsimogató és élőállatos betlehem várja a vásárba érkezőket, december 6-án pedig a Mikulás házában maga a Mikulás várja a gyermekeket.

Kézművesek minden nap lesznek a téren
Kézművesek minden nap lesznek a téren

A zenei kínálat szintén ünnepi hangulatban szerveződik: adventi kóruskoncertek mellett karácsonyi dallamokat ad elő a Brass & Roll, a Bohemian Brass Quintet és a Sopianae Réfúvós Együttes. A város adventi koszorújának gyertyáit hétről hétre egy-egy pécsi híresség gyújtja meg. Rátgéber László, Boros Misi, Uhrik Dóra és Weisz Fanni is életre kelti a az ünnepi várakozás fényét.

Az Itthon Otthon adventi alkotói téren és vásáron a Király utca 12. szám alatt megpihenni és játszani is lehet. Lesz kerekasztal műhely – míves ajándékkészítés, ASZPIK kézműves bolt – vásár, péntekenként pedig beszélgetés hírességekkel a karácsonyi emlékeikről.

A karitatív szervezetek pedig idén is várják a felajánlásokat a cipősdoboz akció keretében. A civil szervezetek november 27. és december 23. között várják az adományokat a Széchenyi téren, a Mikulás házzal szemben 12 és 16 óra között.