Indul a pécsi vészjelző app

Már folyik a Pécsen kifejlesztett, s itt első ízben működésbe lépő okostelefonos vészjelző applikáció tesztüzeme. A rendszer segítségével egy gombnyomással riaszthatóak a rendőrök. Pár hét és letölthető lesz Androidra és iOS-re.

hirdetés

A GPS-es helymeghatározáson alapul a jelzőrendszeres szolgálat, amelyet hamarosan elindítanak Pécsen. Ennek segítségével könnyen, gyorsan, egyszerűen bejelenthetjük, ha bármilyen veszélyt észlelünk, azaz telefonálnunk sem kell hozzá, pusztán wifi, vagy mobil internetkapcsolat.

Az új rendszert Páva Zsolt polgármester mutatta be a PTE Babits Mihály Gyakorló Gimnázium és Szakközépiskola diákjaival; ők segítenek ugyanis az országban elsőként itt működő szolgáltatás tesztelésében a programgazdájának, az NRG Online Média Kft-nek.

vészjelző app4

A polgármester elmondta: a programhoz csak egy okostelefonra van szükség. Ha a felhasználó elindítja a vészjelzőt, akkor az információt a Pécsi Közterület-felügyelet diszpécsere fogadja, majd visszahívja a telefonszámot, amelyről az jelzés érkezik. Amennyiben nem reagál a hívásra senki, riadóztatják a rendőrséget; az egyenruhások pedig a helyszínre mennek.

– Azoknak lehet majd hasznos a szolgáltatás, akik valami gyanúsat észlelnek egy sötét utcán, megtámadják őket vagy balesetet szenvedtek. A rendszer annyival tud többet a 112-es hívószámnál, hogy telefonálni sem kell a segítségért, ráadásul a vészhelyzet pontos helyével is tisztában vannak a szervek már a riasztáskor.

Ők fogják tesztelni
Ők fogják tesztelni

Amennyiben a tesztidőszak alatt jól teljesít, s bevezetik az új technológiát, azt remélik tőle az önkormányzatnál, hogy segítségével drasztikusan csökken az utcán elkövetett támadások, rablások száma. Az alkalmazás segítséget nyújthat abban is, hogy az ilyen bűncselekmények felderítésének sikeressége nőjön, míg a tettes kézre kerítésének ideje csökkenjen, hiszen a rablásokat a vészjelzés segítségével azonnal jelezni tudják az emberek.

A tervek szerint az alkalmazás családi funkcióval is rendelkezik majd. Ennek segítségével a családtagok – vagy olyan személyek, akik összekapcsolták az alkalmazásaikat – láthatják egymás pozícióit a telefonjukon. A pozíciók megadása természetesen bármikor kikapcsolható, így őrizve meg a privát szféra biztonságát is. A családi funkció segítségével a szülők biztosak lehetnek abban, hogy gyermekük reggel épségben beért az iskolába, vagy hogy az osztálykiránduláson minden rendben van.