Indul az 1956-os emlékév Pécsen

Októberben lesz kereken hatvan esztendeje annak, hogy a magyar nép fellázadt az elnyomó diktatúra ellen, s kirobbant az 1956-os forradalom és szabadságharc. A pécsi önkormányzat komolyan készül az évfordulóra, programokat indít, s ki is tűzte a városházára a forradalmat és az ünnepi emlékév megindítását szimbolizáló lyukas lobogót.

hirdetés

A Magyar Kormány az 1956-os forradalom és szabadságharc 60. évfordulójáról való méltó megemlékezés érdekében emlékévvé nyilvánította a 2016-os esztendőt.

– Úgy gondolom, a forradalomban résztvevők előtt úgy tudunk igazán méltóképpen tisztelegni, ha az 1956-os felkelés fontos szimbólumát, a lyukas zászlót a városházára is kitűzzük az emlékév folyamán – vélekedett dr. Páva Zsolt, Pécs polgármestere az intézkedés elrendeléséről.

A lyukas zászlót a Kommunizmus Áldozatainak Emléknapján, azaz február 25-én helyezték el a városháza homlokzatán, s a lobogó ott is marad a teljes emlékév alatt.

lobogo2 - g

A városvezető szerint Pécs városa számára – többek között az itt zajló események, a Mecseki Láthatatlanok küzdelme miatt is – kiemelten fontos, hogy az 56-os eseményekkel kapcsolatos megemlékezések, rendezvények, kiállítások megszervezése magas színvonalon valósuljon meg. Úgy vélekedett, az ehhez szükséges feladatok végrehajtásával a jubileumi év előkészítése és lebonyolítása eredményes és hasznos lesz mind a jelen, mind a jövő nemzedéke számára.

Az önkormányzat a programok méltó megszervezése érdekében emlékbizottság felállításával koordinálja az évforduló eseményeit.

Az ünnepi emlékév és a programok kapcsán március elsején a polgármester dr. Debreczeni László pécsi forradalmárral közös sajtótájékoztatón számol be részletekről.

  • Fóris Béla

    Dr. Debreceni elvtársnak nincs joga képviselni az 56-os forradalmat, mivel a börtönből való szabadulása után bement a megyei pártbizottságra, hogy engedjék meg, hogy befejezze az orvosi egyetemet. Alá kellett írnia egy hűség és megbánó nyilatkozatot, hogy folytathassa az egyetemet! Tudom hogy így van mivel velem is próbálkoztak nekem még könyörögni sem kellett volna az elvtársak úgy ítélték meg, hogy mivel tehetségesnek tartottak, közölték, szükségűk van rám. Elém tettek egy papírt, amely szerint őszintén megbántam, hogy felléptem a munkásosztály ellen és a jövőben hűen fogom szolgálni a “dolgozó népet”. Ha aláírtam volna akkor azonnal “függetlenített” KISZ titkár, lettem volna, bármelyik egyetemre bejuttattak volna és az ország már akkor magáncégkét működő vállalkozásánál igazgató tanácsi tag lehettem volna. (Ezért írt egy magyar zseni egy könyvet a következő címmel: “A mi lett volna ha népe”.) Közöltem, ha a munkám után nem érdemlem meg akkor nem kell, mert ha elfogadnám az ajánlatukat akkor nem tudnák a tükörbe nézni.