Indul a kitelepülős fesztiválszezon

fűszer ünnep10

hirdetés

Ízek, illatok, tájak, hangulatok és zene. Ezek állnak a negyedik Pécsi Fűszerünnep és a második Bor, Mámor, Pécs rendezvénysorozat fókuszában. A városi kitelepülős fesztiválok első felvonása hagyományosan fűszerültetéssel indult a városháza előtt, de a délután folyamán Kertváros is megkapja az illatos növényeket.

Idén összegyúrták a hagyományos Pécsi Fűszerünnepet és a tavaly indult Bor, Mámor, Pécs elnevezésű boros fesztivált, hogy egy ötnapos rendezvénysorral indulhasson a tavasztól őszig zajló kitelepülős szezon. A sorozatot a tradícióknak megfelelően óvodások indították, amikor a polgármesterrel – majd később a délután során Csizi Péter országgyűlési képviselővel és Őri László alpolgármesterrel együtt Kertvárosban – a főtéren zöldfűszer-palántákat ültettek a hagymás virágok helyére a városháza elé.

fűszer ünnep9

Idén öt napon át lesznek rendezvények a Széchenyi téren, ahol az esti koncertek mellett nyolc borvidék huszonnégy pincészetének számtalan borát, a környék legjobb étkeit lehet megkóstolni, s számos helyi kézműves termékeit lehet megvásárolni az elmaradhatatlan fűszerek mellett.

fűszer ünnep5

Emlékeztetett arra, hogy négy esztendővel ezelőtt hagyományteremtő szándékkal hívták életre a fűszerünnepet, amellyel azt szeretnék elérni, hogy Pécs-szerte egyre többen ültessenek kertjeikbe, a tömbházakat övező ágyásokba, balkonokba rozmaringot, majoránnát, borsikafüvet s egyéb zöldfűszereket.

fűszer ünnep2

A Biokom is társult a rendezvényhez: a városüzemeltetési cég többek között Uránvárosban, Kertvárosban és a Belváros több pontján is levendulát, rozmaringot s más zöldfűszer-palántákat ültet ezekben a napokban.

Csizi, fűszerültetés1

A szervezők vasárnap délelőttől a gyermekek szórakoztatásáról játszóházban gondoskodnak, a felnőtteket olyan előadók fellépéseire invitálják, mint a Group ‘n’ Swing, a Sixtones, a Bin-Jip, a Trio Afium, Pankastic és a Peter Sarik Trio. Emellett szombaton napközben TV Paprika “A Boldogság útjain” című műsorának forgatását és közönségtalálkozóját is a Széchenyi téren tartják.

Idén is tartanak extrém grillbajnokságot is azoknak, akik bizonyítani akarják: a hús vagy a zöldség nemcsak a hagyományos, hanem eredetileg más célra készült eszközökön, eszközökkel is megsüthető.

Bor, Mámor, Pécs