Indulhat a síelés a Misinán

A pécsi sípálya sportolásra alkalmas, és úgy tűnik, már van hó is. A Misina Sípálya felkészítése megtörtént, a kaszálást elvégezték, a felvonót ellenőrizték. 

hirdetés

Pécs vonzáskörzetében hozzávetőleg 30 ezren síelnek. A PVSK Sí Szakosztályának jelenleg több mint harminc tagja van. Ők szívügyüknek tekintik az 55 éves pálya gondozását, ingyen és bérmentve segítenek, ahol csak tudnak. Ha ezek a lelkes pécsi sportemberek nem lennének, évente akár 50-100 ezer forinttal is többe kerülhetne a sípálya működtetése.

Általában októberben kezdődik a pálya előkészítése a síszezonra. A nem régen frissen kaszált terület pedig kiváló talajt biztosít a hónak, amelyből nagyobb mennyiséget erre a hétre jósoltak a meteorológusok.

Két pálya is van. 

Az 50 éves felvonó szerkezete még a síházban pihen, de már azt is ellenőrizték. Fékeket és új csavarokat tettek a berendezésre.

– A szakemberek alapos előkészítést végeznek szezonkezdés előtt. A gépi berendezéseken kívül a kötélpályát is biztonságossá kell tenni – mondja Jillek Szabolcs, a PVSK Sí Szakosztályának vezetője.

A pályát bárki használhatja, a felvonót azonban csak a szakosztály tagjai, hiszen a karbantartását is ők végzik el, emellett ők azok, akik 15 ezer forint tagdíjat is fizetnek.

A felvonó egyébként elengedhetetlen a komoly edzésekhez. Nélküle egy délután alatt összesen kétszer-háromszor csúszhatnának csak le a sportolók, így azonban akár huszonötöt is fordulnak.

Korábban szó volt arról is, hogy a nagyközönség számára is nyitottá teszik a felvonót napi díj ellenében, s el is készült egy másik kötélrendszer, ám azt tönkretették a vandálok. A felújításra több millió forint kellene, ám erre nincs pénze az egyesületnek, holott a számítások szerint lenne igény rá. Amíg működött ugyanis, addig ezrek jártak fel a hegyre síelni. Ma már sokszor többen vannak, akik szánkóval hasítanak a pályán.

[frame]Szánkózzunk vagy sem?

Kisebb ellentét van a szánkósok és síelők között. A szánkósok ugyanis jóval többen vannak, mégis nekik jut rendszerint kevesebb hely. Emiatt komoly viták alakulnak ki a Misinán: a szóbeli egyezség szerint a rövidebb pálya alsó, kevésbé veszélyes részét használják a szánkósok, míg felsőbb, meredekebb szakaszokat a síelők.[/frame]

 

Hirdetés