Szennyvíziszappal működik az erőmű

Pár héten belül elkezdik építeni azt a biogázüzemet, amely a jövőben a Pécsen létrejövő szennyvíz tisztítása után keletkezett iszapból termel majd villamos energiát. A kétmilliárdos beruházás folytatásaként buszok meghajtására alkalmas üzemanyagot is előállíthatnak Pécs határában a jövőben.

hirdetés

– Több éves hiányt pótló beruházásról van szó, amely egyrészt növeli a városi vízszolgáltató hatékonyságát, segítségével pénzt takarít meg Pécs, másrészt egy újabb lépést teszünk vele a fenntarthatóság megteremtése érdekében – mondta Csizi péter alpolgármester, amikor szerdán reggel a pellérdi szennyvíztelepen beszélt a biogázüzem építéséről. A létesítmény építéséről lapunk számolt be korábban elsőként.

Sándor Zsolt: megtakarításokat hoz az üzem

A beruházás keretében a szennyvíztelepen keletkező szennyvíziszap energetikai hasznosítását kezdik meg jövőre egy kétmilliárdos beruházás keretében megépülő biogázüzem létesítésével. A 925 millió forintos uniós támogatással megépülő létesítményt októberben kezdik felhúzni, s 2014 nyarára készülhet el.

A részletekről Sándor Zsolt, a Tettye Forrásház Zrt. vezérigazgatója elmondta: a 12 ezer négyzetméteren épülő, zárt rendszerű létesítményben magas metántartalmú biogázt állítanak majd elő. Ennek elégetésével termelnek villamos energiát, s csökkentik a telepen megmaradó szennyvíziszap mennyiségét 30 százalékkal.

Ma még kamionokkal viszik el…

A tervek szerint a biogázüzem maximális kapacitás mellett évente 3,15 millió köbméternyi biogázt termel majd, amelyből a gázmotorokkal közel 5 millió kWh zöldáramot állítanak elő. A megtermelt villamos energiát száz százalékban városi felhasználásra bocsátják.

Csizi Péter a biogáz felhasználásának pécsi jövőjét illetően utalt rá: az üzem további fejlesztések után a jövőben akár a helyi autóbuszok meghajtására is használható biogázt termelhet.

Ilyen lesz a pécsi létesítmény (Tervező: Flávy Kft.)

A tervek szerint a jövőre megépülő biogázüzemre fordított egymilliárdos önerő tíz-tizenöt esztendő alatt térülhet meg, miközben a Tettye Forrásház Zrt.-nek az iszap elszállításából eredő jelenlegi költségei jelentősen csökkennek.

A cégnek egyébként évente kétszázmillió forintos, s a következő években még nagyobb terhet jelent a pécsiek szennyvizének tisztítása során keletkező szennyvíziszap elhelyezése. Eddig az évi 17 ezer tonnányi végterméket kamionokkal kellett ugyanis Pécstől távol eső feldolgozóüzemekbe szállítani; évente hétszáz ilyen kamion hagyta el a telepet.