Influenza még nincs, de valami nagyon ronda kórság az van

Leköti az embert egy időre

Mikor robbanna be egy jó kis hasmenős-hányós és lázzal is járó vírusfertőzés, ha nem a novemberi tavaszban? Ilyen a mi formánk. Szerencsére azonban a hagyományos házi praktikákkal gyorsan elmúlik a kórság.

hirdetés

A megfázás ilyenkor alap

Az őszre sokan úgy tekintünk, mint a megfázások és betegségek évszakára, nem is alaptalanul. Az, hogy szeptembertől novemberig mindenkit ledönt egyszer-kétszer egy tüsszögős, torokfájós, köhögős betegség, nem meglepő, és hát idén sem volt ez másként. Dr. Princz János háziorvos, a Magyar Praktizáló Orvosok Szövetségének Baranya megyei elnöke lapunknak elmondta, hogy az őszi kellemetlen nátháért nemcsak a szervezetünk gyenge védekezőképessége felel, hanem öltözködési szokásaink is.

A megfázás nem ismer határokat
A megfázás nem ismer határokat

Ilyenkor ugyanis véletlenszerűen váltják egymást a hűvös napok és esték, a kellemes, tavaszias 15-20 fokokkal, melynek következtében gyakran az épp adott időjáráshoz nem megfelelő ruhában mennek ki az emberek a szabadba, vagy dolgozni, ezzel pedig kiszolgáltatják magukat az ilyenkor ébredező kórokozóknak. A megoldás a sokszor, de joggal emlegetett réteges öltözködés. A tél közeledtével egyesek hajlamosak túlöltözni is, ami ugyanúgy ártalmas mintha a kelleténél lengébben öltöznénk fel, hiszen ha kiizzad az ember és egy kisebb szellőtől már megfázásos tüneteket produkálhat – hangsúlyozta az orvos.

Szerencsére a megfázásból általában 5 napon belül kigyógyulhat az ember, ha elég folyadékot isznak, pihennek, és persze fontos a C-vitamin fogyasztás is, legyen az tabletta formában, vagy éppen zöldségekben, gyümölcsökben.

A gyomrunkat is megsorozza egy kórság

A „szokásos” nátha mellé jelenleg betársult egy kellemetlenebb hányós-hasmenős vírus is, mely járhat levertséggel, gyengeséggel és lázzal is – emelte ki a háziorvos. Tapasztalatai szerint a Pécsett egyre terjedő gyomorbetegség hamar, maximum 3-4 nap alatt elmúlik, nem is kapja el mindenki, nem tizedeli a lakosságot, tehát nem járványról van szó. Annak viszont, aki belefut, egy-két napig lesz programja.

Leköti az embert egy időre
Leköti az embert egy időre

– Mint minden ilyen vírus, ez is főleg munkahelyeken, családokban, és az iskolákban honol. Ott ahol sok ember van összezárva kis helyen. A betegség nem cseppfertőzéssel terjed, hanem kontaktussal, például a kilincsek, mosatlan evőeszközök megérintésével, tehát az alapvető higiéniai szabályokat betartva nem fertőz – mondta.

Gyógyszeres kezelés a gyomrost adó kór ellen nem szükséges – maximum B6 vitamin, esetleg némi probiotikum –, ha ugyanis egy kis diétába kezdünk, a betegség gyorsabban múlik – mondta Princz. A lényeg, hogy egy napot minimum koplaljunk és igyunk sok folyadékot. Abból is elsősorban hideg ásványvizet, mégpedig szigorúan a szénsavmentes változatot. Naponta akár három-négy litert is érdemes kisebb adagokban meginni, akár tíz-húsz percenként. Ha már unjuk a sima vizet, akkor igyunk valamilyen teát, de semmiképp ne üdítőt, vagy gyümölcslevet. Aki pedig nem bírja a kényszerű éhkoppot, az ehet némi ropit, vagy háztartási kekszet, a koplalás utáni első napon pedig jöhet egy kis főtt krumpli. Így akár 3-4 nap alatt jobban lehetnek a betegek – tette hozzá a háziorvos.

Gyorsan múlik, de amíg velünk van, nem a legjobb
Gyorsan múlik, de amíg velünk van, nem a legjobb

Egy jó tanács: a vírusok tartósan nem telepednek meg az emberek bélrendszerében, gyorsan kiürülnek a szervezetből, és ezt hagyni is kell nekik. Épp ezért ne szedjünk úgynevezett hasfogó gyógyszereket, mert azok nem engedik távozni a vírusokat.

Dr. Princz János munkában
Dr. Princz János munkában

Kérdésünkre, hogy lehet-e köze a közelgő influenzaszezonhoz a betegségnek, a háziorvos elmondta, hogy jelenleg nincs influenzaveszély a megyében, az influenzának pedig ilyen lázas, hasmenős-hányós tünetei nincsenek.

Mindezt megerősítette a Járási Népegészségügyi Osztály influenzafigyelő szolgálata is, akik legfrissebb közleményükben azt írták, hogy a november közepéig 15 influenza-gyanús betegtől érkezett vizsgálati anyag az Országos Epidemiológiai Központ Légúti vírus osztályára, de azok közül egyetlen esetben sem igazolták az influenzavírus jelenlétét.