Nem olcsó főbérlőnek lenni

Pécs egyetemváros mivolta miatt az ingatlanok bérlőről bérlőre vándorolnak. Sokan adják ki ingatlanjukat, azonban az adóhatóság felé nem minden esetben jelentik be ebből származó bevételüket. Utánajártunk, mit kell tenni, ha valaki a törvényes utat akarja járni és milyen költségekkel számolhat.

hirdetés

Az ingatlankiadásból származó bevétel adóköteles, még úgy is, hogy a nem egyéni vállalkozó magánszemély 2010. augusztus 16-tól mentesül a Nemzeti Adó- és Vámhivatalhoz történő bejelentkezési kötelezettség alól. A bevallásban az önálló tevékenységből származó jövedelmek között kell szerepeltetni a bérbeadásból származó jövedelmet, de nem külön nevesítetten. Az ingatlan kiadása utáni összegről – mivel az folyamatos bevételt jelent – bizonylatot kell adnia a bérbeadónak.

– Ha a magánszemély számlatömböt használ, annak megvásárlásához adószámmal kell rendelkeznie, tehát emiatt be kell jelentkeznie a hivatalhoz – hívja fel a figyelmet Barlai Krisztina, a NAV szóvivője.

Az ingatlan bérbeadásából származó bevétel után 16%-os személyi jövedelemadót kell fizetni.

Van mit osztani-szorozni, ha valaki kiadja ingatlanját…

A bevétel 10%-át azonban általános költségként leírhatja a bérbeadó, így 90% után kell adózni. A másik lehetőség, ha valaki az ún. tételes költségelszámolást választja – ilyenkor a javítás, karbantartás, felújítás költségeit tételenként vonhatja le (ezeket számlákkal kell igazolni).

A rezsivel kétféleképpen járhat el a bérbeadó: az első esetben a számlák a bérbeadó nevére érkeznek, így a bérlő által fizetett összeg bevétel lesz a bérbeadónál, a számlák alapján pedig költség is. A másik eset, hogy a számlák a bérbevevő nevére érkeznek, ilyenkor a bérlő közvetlenül a szolgáltatónak fizet, így a bérbeadónál ez az összeg nem lesz sem bevétel, sem költség.

Szerettük volna megtudni, mennyire gyakori, hogy megbünteti a NAV azt, aki az ingatlanja kiadásából származó jövedelmét nem jelenti be. A hivatalban pontos, kifejezetten erre irányuló adatokat nem gyűjtenek, így konkrét tájékoztatást nem állt módjukban adni. Annyit megtudtunk, hogy a hivatal az ellenőrzési tevékenysége során folyamatosan ellenőrzi a bérbeadási tevékenységet, valamint közérdekű bejelentések alapján is végez vizsgálatokat.

Ha egy bérbeadó elmulasztja bejelenteni az ingatlan kiadásából származó jövedelmét a NAV felé, akkor ez esetben a bevallás elmulasztása miatt mulasztási bírság, feltárt jövedelemeltitkolás esetén adóbírság is kiszabható, amely esetenként elérheti a több millió forintot is. Minden esetet egyedileg és teljes körűen vizsgál a hivatal – tájékoztatott Barlai Krisztina szóvivő.