Ingyen adná a bányát

Veszélyes munka volt

A korábban Nagymányokon felszíni bányát nyitó vállalat egyik tulajdonosa a több százmillió tonnányi mecseki szénvagyon feletti kutatási jogokkal bíró Calamites Kft. felét a magyar államnak ajándékozta. Vagyis a mecseki bányanyitás kérdése immár az állam kezében van.

hirdetés

Többször is beszámoltunk arról, hogyan próbálkozott a pécsi székhelyű Calamites Kft. megindítani a nagymányoki külfejtést, s bár időszakosan meg is nyílt újra azottani bánya, ám nem sokkal később kénytelenek voltak lehúzni a rolót. Ennek több oka is volt: hiányzott a tőke, a megfelelő darabosítási technológia, valamint helyi rendeletek korlátozásai miatt szállítási útvonal nélkül indult el a termelés. Aztán egy zöldszervezet azt is elérte, hogy környezethasználati engedélyüket visszavonják. Itt állt meg a reményteli történet.

A Calamites Kft. egyik tulajdonosa, Verbőci József azonban úgy döntött: nem hagyja veszni a bányanyitási álmait, inkább a cégben meglévő 50 százalékos üzletrészét az államnak ajándékozza. Szerinte ugyanis állami szándék és finanszírozás nélkül nem megvalósítható a termelés beindítása, hiszen ahhoz igen komoly háttér kell.

A tulajdonos szerint az ajándék értéke az eddig megvalósult földtani kutatásokban, a kiaknázási technológia terveiben, engedélyeztetési dokumentumokban tárgyiasul. Üzleti értéke pedig az alakuló állami energiapolitika függvényében vagy semmi, vagy horribilis – vélekedett.

Ráadásul nemcsak a már említett nagymányoki területről van szó, hanem a Máza-Váralja térségébe tervezett mélyművelésű bányáról – ez jóval nagyobb volumenű. Ez utóbbi 10,5 négyzetkilométeres projektterület ugyanis 440 millió tonnás földtani szénvagyonnal rendelkezik, ebből a számítások szerint 250 milliót kitermelhető. Ez pedig 100 évre biztosítaná a bánya működését.

Verbőczi szerint korszerű szénmosó létrehozásával 30%-os kokszolható szén koncentrátum érhető el – energetikai felhasználhatóságú szén melléktermékkel – ami alkalmas lehet az acélipari felhasználásra, mint ahogy ez közel 50 évig történt. A jelenleg szünetelő nagymányoki bányatelken belül 1,8 millió tonna kincs található. Itt hosszabb távon a lakosság kiszolgálása és tanbányai gyakorlati képzés valósulhatna meg.

A felajánlásról elfogadásáról hamarosan dönthet az illetékes minisztérium. Mindenesetre Verbőci elgondolása ugyanakkor egybevág a kormányzati szándékokkal. Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter néhány napja Komlón közölte: fontos, hogy Magyarország rendelkezni tudjon a saját természeti erőforrásaival, beleértve a szénvagyont is. Ez pedig azt jelenti, hogy lehetőséget kell teremteni a kitermelésre és az energetikai hasznosításra. Ezért a komlói vájárképzés beindítása után a következő lépés a bányanyitás lesz.