Ingyen dolgoznak Pécsért

Ingyen, bérezés nélkül is több százan dolgoztak idén a különböző intézményekben a városért. Segély ugyanis csak akkor jár, ha legalább harminc napos munkaviszonyt tudnak felmutatni.

hirdetés

Pécsen és Baranyában évente akár tízezren is vállalnak különböző közmunkákat és önkéntes munkákat pusztán azért, mert e nélkül nem kapják meg a segélyeket 2013-ban. Az önkormányzatok folyamatosan fel is szólították őket: ha nem tudnak harminc napot leigazolni, jövőre nem adhatnak számukra segélyt.

A szokásos közmunka mellett azok is nagy számban jelentkeztek a családsegítő szolgálatoknál, a városnál, akik akár ingyen is munkába álltak volna önkéntesként. Csak a Civil Közösségek Háza (CKH) például több mint száz embernek adott így munkát az év során.

Nem fizikai munkával dolgoztak meg a segélyért…

– Szinte minden társadalmi rétegből megfordultak nálunk, legyen szó szellemi foglalkozásúakról, gyermekeiket egyedül nevelő anyákról, állásra váró fiatalokról. Az esetek túlnyomó részében a ház által gondozott területeken vettük hasznukat, de segítették munkánkat rendezvények szervezésében, adminisztrációs munkakörökben is – mondja Vincze Csilla, a CKH vezetője.

Az önkénteseket koordináló Knyihár Éva azt mondta, aki akart és tudott dolgozni, megkapta az önkéntes állást, bár megjegyezte: volt, akit el kellett utasítani, mert például többször nem érkezett meg a munkavégzés helyére, vagy egyszerűen „használhatatlan állapotban”, vagyis tökrészegen állt volna munkába.

– Nagy siker, hogy az önkénteseink egy jó része kulturális programokon is részt tudott venni: a Zsolnay-negyedben például karszalagokat ragasztgattak, tárlatfelügyeletet vállaltak, gyermekfelügyelői tevékenységet tudtak végezni – magyarázta Knyihár Éva.

Nem egy esetben komoly értelme is volt az önkéntes munkának, hiszen volt, aki jó teljesítménye folytán alkalmazásba is került, vagy tartós, fizetett közmunkát tudott végezni. Ráadásul volt olyan is, aki a 30 napos kötelező önkéntes szolgálat után maga döntött úgy: vállalja a továbbiakban is ingyen a napi négyórás elfoglaltságot.

Lapunkat több olvasónk is megkereste azzal, hogy az év során többször hitegették, érdemes várni a közmunkára, mégsem jött össze a harminc nap, s még önkéntesnek sem tudnak elmenni.

– Való igaz, hogy a kötelező harminc nap miatt is talpalni kell kicsit. Nem szabad az ígéretekben bízni, hiszen a kevésbé élelmesek lemaradnak a következő évi segélyről. Volt olyan ügyfelünk, akinek már csak hetei voltak vissza; az ilyen embereken nehéz segíteni, hiszen nekünk is meg kell tervezni a munkafolyamatokat, tudnunk kell előre, hova hány embert osztunk majd be – mondta az önkéntesek koordinátora.

Gyenis Gabriella, az Esztergár Lajos Családsegítő Szolgálat szakembere azt mondta, az év során számos esetben hozzájuk fordultak az érintettek, s ők is igyekeztek a különböző városi szervezeteknél, s saját intézményüknél munkát biztosítani a segélyért dolgozni kívánóknak.

– Aki komolyan akart tenni az ügy érdekében, azaz belátta, hogy mit jelent a harmincnapos kötelezettség, megtalálta a módját az előírás teljesítésének; idejében lépett. Magasabb és alacsonyabb végzettségűek egyaránt megtalálták számításukat, ha akarták, hiszen egyetlen szervezetnek, önkormányzatnak sem érdeke, hogy ellátatlanul maradjanak emberek – jelentette ki a vezető.

  • vén

    Ez a legalizált feketemunka, élükön A Civil Közösségek Házának vezetőjével. Ezek után gondolom nem büntetik meg azt a vállalkozót, a ki feketén dolgoztat.

  • szurikata

    Se bér, se bérjárulék, se biztosítási jogviszony, se nyugdíjalap. Erre derül fel a munkáltatók arca!
    Tessék mondani ez nem feketemunka?