Ingyen mehetnek az állatkertbe a hátrányos helyzetű gyerekek

Soha nem jutottak volna el az állatkertbe

A Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság, az önkormányzat, és a pécsi állatkert egészen az év végéig hosszabbította meg azt az egy évvel ezelőtt kötött együttműködési megállapodást, melynek köszönhetően eddig több száz hátrányos helyzetű kisgyerek látogathatta meg ingyen a mecsekoldali zoo-t.

hirdetés

Kereken egy éve már annak, hogy a pécsi állatkert és a Baranya Megyei Kirendeltsége összefogott, és megkötötték azt az együttműködési szerződést, mely kimondja, hogy a Somogy, Tolna és Baranya megyében nevelőszülőknél és az igazgatóság intézményeiben élő hátrányos helyzetű gyermekek ingyen nézhetik meg az állatkertet. A megállapodás aláírásának első évfordulóján a szerződést fél évvel hosszabbították meg, egészen 2017 végéig, hogy még több nehéz sorsú kisgyerek látogathasson el a mecsekoldali zoo-ba.

Soha nem jutottak volna el az állatkertbe

Az eseményen Őri László, Pécs alpolgármestere elmondta, hogy mikor tavaly nyáron megkötötték a megállapodást, a közös társadalmi felelősségvállalás jegyében Pécs lehetőséget biztosított annak a több mint 900 gyereknek, fiatal felnőttnek, gondozónak, ellátónak, nevelőszülőnek és pedagógusnak, akik önerőből nem tudták volna megengedni maguknak, hogy eljussanak az állatkertbe.

– Olyan gyermekeknek tudtunk segíteni, akiknek nem adatik meg, ami nekünk és másoknak természetes. Az, hogy ép, teljes családban nőjenek fel. Ezek a gyerekek nehéz anyagi körülmények között, nevelőszülőknél vagy gyermekotthonokban élnek, és sokan közülük az állatkert és a baranyai gyermekvédelmi főigazgatóság megállapodásának köszönhetően járhattak először életükben állatkertben – mondta Őri László.

Dr. Gálné dr. Babinecz Erzsébet, Őri László, és Siptár Dávid aláírták a meghosszabbított szerződést

Dr. Gálné dr. Babinecz Erzsébet, a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság Baranya Megyei Kirendeltségének igazgatója az elmúlt egy évet értékelve elmondta, hogy egyértelműen egy sikeres, tartalmas, emlékezetes időszakról van szó, az általuk ellátott gyermekek életét színesebbé és izgalmasabbá tették az állatkerti látogatások.

– A gyerekek az első állatkerti kirándulásuk után rendszeresen kérik, hogy visszajöhessenek a parkba, hiszen nekik az állatok látványa, az állatkerti közeg, és az állatok simogatása hatványozottan többet jelent, mint másoknak. A szakmai tapasztalat azt mutatja, hogy az állatok közelségének léleknyugtató, lélekerősítő hatása van, és ez jól látszik az ellátottaink reakcióján is. Ezért nagyon hálás vagyok Pécs önkormányzatának és az állatkertnek, hogy ez a program tovább folytatódik – mondta.

A gyerekek műsorral is készültek

Siptár Dávid, a Pécsi Állatkert igazgatója elmondta, hogy mikor a zoo megnyitott, Pécs és a régió egy értéket kapott. Hangsúlyozta, hogy ezzel az értékkel, jól is kell sáfárkodni, mivel – folytatta –, akkor ér valamit egy olyan fontos intézmény, mint amilyen a pécsi állatkert, ha azokat az értékeket, amiket képvisel – mint például a természet védelme és szeretete –, át is tudja adni a lehető legtöbb embernek.

Őri László és Siptár Dávid ajándékot is kaptak a kicsiktől

Kiemelte, hogy a pécsi állatkert elsősorban a gyermekeket és családokat szeretné megszólítani, ezért indították el a zoopedagógiai foglalkozásokat, ezért írták alá a megállapodást, és kötöttek együttműködést más – például fogyatékosokat támogató – szervezetekkel is.