Ingyen parkolhatnak Pécsen az e-kocsik

Az év első közgyűlésén határoz arról a képviselő-testület, hogy ingyenessé teszik a zöld rendszámmal rendelkező, környezetkímélő gépkocsik parkolását Pécs belvárosában a fizetős zónákban. Az előremutató lépés kisebb szépséghibája, hogy a városban mindössze egy-két ilyen autó közlekedik. Igaz, egyelőre.

A közgyűlés a vonatkozó önkormányzati rendelet módosításával ösztönözni szeretné a környezettudatos gépkocsihasználatot, amely hosszabb távon hozzájárulhat a környezetterhelés csökkenéséhez.

De mely gépjárművek parkolhatnak majd ingyen a pécsi belvárosban?

Az erről szóló minisztériumi rendelet szerint környezetkímélő gépkocsinak minősülnek az elektromos-, valamint a nulla emissziós gépkocsik. Az előbbiekhez sorolhatók a tisztán elektromos autók, a külső töltésű hibrid elektromos gépkocsik (plug-in hibrid gépkocsik), amelyek hatótávolsága elektromos üzemben legalább 25 km, valamint a növelt hatótávolságú hibrid elektromos gépkocsik, amelyek legalább 50 km-t tudnak megtenni tisztán elektromos hajtással. A nulla emissziós járművek közé azok az autók tartoznak, amelyek nem bocsátanak ki a rendeletben szabályozott légszennyező anyagot.

Elektromos autó
Egyelőre még jóval drágábbak az e-kocsik

Ugyanakkor fontos tudni, hogy az érintett autók számára adott ingyenes parkolási lehetőség a védett zónákra nem vonatkozik, hiszen a város álláspontja szerint az ilyen övezetekben nem csupán a többi, hagyományos üzemanyaggal működő kocsi károsanyag-kibocsátása okoz gondot (magas a légszennyezettség), hanem célszerű elkerülni a zsúfoltságot, azaz csökkenteni kell a kocsik számát az érintett területeken.

Ez a döntés egybevág a város hosszú távú környezetvédelmi céljaival, valamint a Zöld Főváros-címmel kapcsolatos elképzeléseivel.

Az már más kérdés, hogy Pécsen jelenleg nagyítóval kell keresni olyan gépkocsikat, amely igénybe vehetné az ingyenes parkolást. Mi mindössze két autót – egy BMW-t és egy Audit – láttunk a városban, amely zöld rendszámmal közlekedik. Igaz, nem érdemes csodálkozni ezen, hiszen az ilyen autókhoz jelenleg még elég borsos áron lehet csak hozzájutni, alsó szinten is húszmillió forinttól árulják a kereskedésekben.

 • gabor0

  de ha egyszer nincsen pénzem elektromos autóra?! pécsen frankó lakást lehet kapni bármely
  középkategóriás új benzines autó áráért!!! hát még egy e-autó áráért! 🙂
  Úgyhogy FUCk’EM UP, BOYS! 🙂

 • Thomas Cheesee

  “alsó szinten is húszmillió forinttól árulják” Nem kell a hangulatot kelteni. Egy rendes VW Passat árától elvihető. 11-12 millától már otthon lehet.
  Azért nem mindegy. Egy Sharan többe kerül….