Ingyen van, cserébe lassú

Már több mint fél évtizede szolgáltat a város önkormányzati tulajdonú cége, az EUNet 2000 Kft. ingyenes vezeték nélküli internetet Pécs belvárosában. A rendszer az indulás óta nemigen fejlődött: gyér a lefedettség, lassú a kapcsolat, ötpercenként bont a rendszer. A cég változtatna – szerencsére. 

hirdetés

Ma már a legtöbb telefon alkalmas az internetezésre, emellett egyre terjednek a táblagépek is, amelyek szintén leggyakrabban mobil szolgáltatás nélkül veszik a „levegőből” az ingyenes internetet.

Vagy inkább vennék.

Pécsett ugyanis – például Szegeddel vagy Debrecennel ellentétben – bár vannak szabadon hozzáférhető wifi hot spotok, leginkább csak a belváros egyes pontjain működnek, ott is igen lassan és csak korlátozott ideig.

Kevés helyen örülhet felhőtlenül a pécsi köztéri netező

Mi egy netbookkal jártuk körbe a belvárost, s próbáltunk ingyen netezni, de ez csak néhány helyen sikerült.

A Kossuth tér, a Széchenyi tér, a 48-as tér és az Árkád rendelkezik csak például ötös skálán 3-as, 4-es jelerősséggel, a többi belvárosi helyszínnél nem mehetünk biztosra. A frekventált helyek közül a Kórház téren alig találja a jelet a készülék, a Ferencesek utcája közepén, a Jókai téren, a Leőwey Gimnázium előtt, a Dóm téren, a sétatéri sétányon, a vasútállomásnál, a Köztársaság téren pedig egyáltalán nem működik a hozzáférés.

Erre lehet(ne) ingyen wifit használni Pécsen. Kattintson ide a nagyobb térképért és a tapasztalatainkért!

Mindez nem véletlen. A városi tulajdonú EUNet 2000 Kft. ugyanis már több mint öt éve építette ki, és működteti évi 1,8-2 millió forintért a rendszert, fejlesztés pedig azóta sem történt. Ráadásul ötpercenként bontják is a nagyon lassú kapcsolatot.

– A belvárosban kilenc ponton van antennánk. Fejlesztenénk a rendszert, hiszen tudjuk: játszótereken, városi buszokon, további forgalmasabb tereken szükség lenne wifi-kapcsolatra. Most azon dolgozunk, hogy forrást találjunk minderre – magyarázza Balogh István.

Az EUNet ügyvezetője szerint nem véletlen az sem, hogy nagyon lassú a sávszélesség az ingyen wifivel.

– Le kellett korlátoznunk, ahogy az időlimitet is azért vezettük be, mert egyesek óriásfájlok letöltésére használták az ingyenes netet. A jelerősség pedig sok tényezőtől függ: például hogy van-e, s milyen, hány fal az eszköz és az antennánk között. Bizonyos esetekben éppen emiatt szükség lehet helyváltoztatásra – mondja Balogh.

[frame]

Szegeden nincs, Debrecenben ígérik

Bár sokan fújnak a városi wifi-rendszerre, országos viszonylatban a mai kilenc antennával sem áll rossz helyen Pécs. Szegeden például csak éttermekben, kávézókban van ingyen net, míg Miskolcon összesen négy antennát üzemeltet a város a központban. Debrecenben sincs nyilvános wifi a belvárosban szabadtéren, ott egy uniós programból most kezdenek hozzá a kiépítéséhez. Győrben egy-két helyen, kísérleti jelleggel működik ingyenes szolgáltatás.

[/frame]

  • vai pra onde?

    Kaposváron van és pont egy pécsi cég üzemelteti.