Ezekre a helyekre mehetnek ingyen a diákok

Az ország általános és középiskolás diákcsoportjai már nem csak a fővárosi múzeumokat, emlékhelyeket és egyéb kulturális intézményeket látogathatják meg az ingyenes MÁV-kedvezménnyel, hanem 25 új országos helyszínt is, melyek között két pécsi is van. 

hirdetés

Összesen 25 új világörökségi helyszínnel, nemzeti vagy történelmi emlékhellyel, és műemlékkel bővült azoknak az intézményeknek a köre, melyeket a szervezett iskolai diákcsoportok díjmentes vasúti utazással látogathatnak meg. Mindezt Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkár jelentette be Pécsett, a Cella Septichora Látogatóközpont előtt. A sajtótájékoztató helyszínének kiválasztása nem véletlen, hiszen az UNESCO védelme alatt álló, a világörökség részét képező ókeresztény sírkamrákat is ingyenes vonatozással látogathatják meg az ország iskolásai.

Hoppál Péter Pécsett jelentette be az új ingyenes MÁV-kedvezménnyel látogatható kulturális helyszíneket

Hoppál Péter kifejtette, hogy a korábbi, hasonló kedvezménnyel látogatható 12 fővárosi és egy szentendrei kulturális intézmény mellett a kormány azért bővítette az ingyenes utazással elérhető múzeumok és emlékhelyek listáját, hogy egyensúlyba kerüljön a budapesti és a vidéki-regionális helyszínek aránya. Az ingyenes vonatúttal (melyet előzetesen a MÁV-nál kell bejelenteni és elfogadtatni) látogatható intézmények ennek megfelelően az egész országot lefedik és reprezentálják.

– Az ingyenes utazás kedvezményét többek között nappali tagozatos általános, középiskolai és gyógypedagógiai diákcsoportok vehetik igénybe, természetesen az adott tanév szorgalmi ideje alatt. Fontos tudni tehát, hogy a tavaszi, nyári, őszi, téli tanítási szünetekben nem lehet használni a kedvezményt – mondta az államtitkár, majd hozzátette, hogy minden 10 diák után egy kísérő tanár is élhet az ingyenes utazás lehetőségével.

A Cella Septichorába is várják az ország diákjait

A múzeumok és egyéb történelmi emlékhelyek látogatása azért kiemelten fontos – folytatta Hoppál Péter –, mert az élményalapú és hatékony oktatáshoz ezek a helyszínek nagy mértékben járulnak hozzá.

– Az a pedagógiai tapasztalat, hogy az ilyen ingerekben gazdag tárlatokat bemutató kulturális intézményekben sokkal mélyebben vésődik be a diákokba az elsajátítandó tudás, mint egy 45 perces tanóra keretén belül. Emellett a múzeumok kulcsfontosságú lehetőséget biztosítanak arra is, hogy a diákok minél szélesebb körben megismerhessék a magyar nemzet történetében meghatározó jelentőségű eseményeket, és a kulturális örökséget őrző helyszíneket – emelte ki az államtitkár.

Az új listán a Cella Septichora mellett még egy pécsi helyszín helyet kapott, ez a Zsolnay Kulturális Negyed.

Az első 13 helyszín:

Országház
Budapesti Történeti Múzeum
Hadtörténeti Múzeum
Iparművészeti Múzeum
Közlekedési Múzeum
Magyar Nemzeti Galéria
Petőfi Irodalmi Múzeum
Magyar Nemzeti Múzeum
Magyar Természettudományi Múzeum
Magyar Mezőgazdasági Múzeum
Néprajzi Múzeum
Országos Műszaki Múzeum
Semmelweis Orvostörténeti Múzeum, Könyvtár és Levéltár
Szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeum
Szépművészeti Múzeum

A 25 új helyszín:

Cella Septichora Látogatóközpont
Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark
Pannonhalmi Bencés Főapátság
Az esztergomi Várhegy és Víziváros
A székesfehérvári Romkert
Somogyvár – Kapuvár
Diósgyőri vár
Sárvári vár
Mohácsi Nemzeti Emlékhely
Egri Vár – Dobó István Vármúzeum
Gyulai vár
Szigetvári vár
Sárospataki Vár – Magyar Nemzeti Múzeum Rákóczi Múzeuma
A debreceni Református Nagytemplom és Kollégium
A nagycenki Széchenyi-kastély
A fertődi Esterházy-kastély
Gödöllői Királyi Kastély
A keszthelyi Helikon Kastélymúzeum
Katonai Emlékpark Pákozd
Komáromi erődrendszer
A nagykőrösi Arany János Közérdekű Muzeális Gyűjtemény
A pécsi Zsolnay Kulturális Negyed
A várpalotai Trianon Múzeum
A budapesti Holokauszt Dokumentációs Központ és Emlékhely
Magyar Nemzeti Levéltár Országos Levéltára

Ha valaki esetleg nem tudja, hogy miként kell elintézni egy ilyen csoportos kedvezményes utazást, annak a MÁV ezen az oldalon ezt szépen elmagyarázza.