Iránnak tetszik Pécs

Népes iráni delegációval találkozott Páva Zsolt polgármester és Bódis József, a Pécsi Tudományegyetem rektora szerdán a Zsolnay-negyedben. A felek azt remélik, hogy rövid távon erősödik a gazdasági, kulturális és oktatási kapcsolat Pécs és Irán között.

hirdetés

Többek között az iráni oktatási miniszter helyettese, iráni politikai vezetők, elnöki tanácsadók és egyetemi tudományos munkatársak találkoztak a pécsi városvezetővel és az universitas első emberével szerdán, hogy megismerkedjenek a pécsi gazdasági, kulturális lehetőségekkel, s tárgyaljanak arról, miként növelhető tovább a Pécsen tanuló mintegy 140 iráni hallgató száma.

Shahrokh Mirza Hosseini csábította Pécsre az iráni delegációt
Shahrokh Mirza Hosseini csábította Pécsre az iráni delegációt

Az irániak Shahrokh Mirza Hosseini, a Pesten működő Avicenna International College elnökének meghívására érkeztek a napokban Budapestre, s eldöntötték, hogy Pécset is felkeresik.

– Természetesen szívesen láttuk az iráni delegációt, hiszen a találkozó alatt olyan fontos dolgokról esett szó, mint az oktatási, a kulturális és a gazdasági kapcsolatok erősítése. A rektor például beszámolt arról, milyen program zajlik az egyetemen a külföldi hallgatók számára, mi pedig többek között a város kulturális adottságait mutattuk meg – mondta lapunknak Páva Zsolt a találkozó után. Páva szerint az együttműködések segítségével a jövőben akár neves perzsa kulturális, művészeti értékek is a városba kerülhetnek rövidebb-hosszabb kiállítások erejéig.

A városvezető hozzátette: meghívták a pécsi önkormányzat elöljáróit, pécsi gazdasági szereplőket, a kamarát és a rektort egy teheráni látogatásra. A májusra tervezett eseményen Pécs az itteni, kifejezetten irániaknak szóló befektetési lehetőségekről számolhatnak be.

Shahabeddin Ghandali, az iráni oktatási miniszter helyettese több diákot küldene Pécsre (Képünkön Bódis Józseffel)
Shahabeddin Ghandali, az iráni oktatási miniszter helyettese több diákot küldene Pécsre (Képünkön Bódis Józseffel)

Shahabeddin Ghandali, az iráni oktatási miniszter helyettese, főtanácsadója azt mondta lapunknak, a pécsi egyetem az iráni universitasok kiemelt partnerei között szerepel, ugyanis kimondottan jónak tartják az itteni munkát. Ezért az a céljuk, hogy a jövőben akár a jelenleg nálunk tanulók számát pár éven belül jelentősen emeljék.

Hozzátette: az új iráni kormány elkötelezett a közép-európai nyitásban, s Magyarország, azon belül Budapest és Pécs kifejezetten vonzó számukra. Elmondta: minél több területen szeretnének együttműködni a magyarokkal, a korábban megalapozott kapcsolatokat minden területen erősíteni szeretnék látványos akciókkal is.

Címlapképünkön Teherán, Irán fővárosa madártávlatból.

 • Szabó

  Gratulálok a Rektor Úrnak Mirza Hosseini egyáltalan nem korrekt, mèg egy rossz befektetès Pècsnek!
  Megdöbbentô…

 • MirzaHusseini

  Egy csibész svindler akinek a renoméja 0!

 • va-la

  Akkor talán a kíváló Persepolis étterem is újranyít.