Iskolások ültettek el 20 facsemetét Kertvárosban

Az önkormányzat és az Ökováros Ökorégió Alapítvány közös projektjének ez volt az első állomása, a következő napokban két újabb helyszínen folytatódnak az ültetések.

A „Helyi klímastratégia kidolgozása, valamint a klímatudatosságot erősítő szemléletformálás Pécsett” címet viselő projekttel nyert még korábban uniós forrást a város. A szemléletformálásban az önkormányzat partnere az Ökováros Ökorégió Alapítvány, amellyel közös szervezésben csatlakozott be Pécs az Élet Fája 2021 közösségi faültetési programba. Ennek keretében iskolákat és iskolásokat vonnak be, hogy erősítsék bennük a klímavédelem iránti elköteleződést.

Ma délelőtt Kertvárosban, a Maléter Pál út és a Siklósi út kereszteződésénél található zöldterületen ültettek el 20 facsemetét. A munkát a Biokom munkatársai felügyelték, ők segítettek az Apáczai Csere János Általános Iskolából érkező alsó és felső tagozatos diákoknak.

Az eseményen ott volt Péterffy Attila, Pécs polgármestere is, aki az egyik facsemete elültetése előtt arról beszélt, hogy folyamatosan egy élhetőbb városért dolgoznak, és minden egyes fa elültetésével aktívan tudnak hozzájárulni, hogy tisztább legyen Pécs levegője.

– Azok a fák, amelyeket ma elültetünk, 40-50 évig fognak élni, így elsősorban épp azoknak fognak majd tisztább, egészségesebb levegőt teremteni, akik ma iskolásként elültetik őket – mondta a városvezető. – Nem csak ezzel szeretnénk hozzájárulni a tisztább levegőhöz, hiszen a hosszú távú célunk az, hogy a város dízelhajtású buszait elektromosokra cseréljük.

A Biokom NKft. ügyvezető igazgatója, Meixner Barna elmondta, hogy évente összesen 1000 új fát ültetnek el, amire nagy szükség is van, hiszen a 2000-es évekhez képest közel 50 ezerrel több gépjármű van a megyei útjain.

Ma a több tucatnyi iskolás lepényfát, csörgőfát, mezei juhart, arizónai ciprust és gyertyánt is ültetett. És itt nem is áll meg a program. December 2-án és 7-én ugyanis újabb két kertvárosi helyszínen folytatódik a faültetés.