Ismerjük meg jobban Pécs testvéreit!

Tudta, hogy Seattle a testvérvárosunk?

Eljött az ideje, hogy a pécsiek jobban megismerjék Pécs testvérvárosait. Megalakul ugyanis a Pécsi Testvérvárosi Egyesület, melynek célja, hogy közelebb hozza a helyiekhez azokat a városokat, melyekkel Pécs szoros baráti kapcsolatot ápol, és hogy bemutassa a testvérvárosok lakóit, nemzetük kultúráját, hagyományát.

hirdetés

Ha számba vesszük, hogy Pécs mennyi várossal ápol testvérvárosi- és egyéb kapcsolatot, kimondhatjuk, hogy a városunk világváros. Azt ugyanis sokan nem tudják, hogy Pécs jelenleg 10 európai és 2 egyesült államokbeli várossal kötött már baráti-, politikai- és kulturális szövetséget. Ott van a finnországi Lahti, a horvátországi Eszék, a törökországi Kütahya, a németországi Fellbach, az ausztriai Graz, az erdélyi Kolozsvár és Arad, az USA-beli Seattle és Tucson, a franciaországi Lyon, az olaszországi Terracina és a szerbiai Újvidék. Ki ne akarná jobban megismerni ezeket a híres, filmekben és könyvekben is sokat szerepelő látványos, és számunkra kellemesen idegennek tűnő városokat?

Lahtival jó a kapcsolatunk
Lahtival jó a kapcsolatunk

Mivel nem feltétlenül tudunk túl sok mindent a fentiekben felsorolt városokról (és az adott országokról) és lakóikról, és mivel a testvérvárosi kapcsolatok elmélyítése nyilvánvalóan minden nyitott külkapcsolatokat kialakító városnak lételeme, ezért is rendkívül fontos Pécs azon kezdeményezése, hogy megalakítsák a Pécsi Testvérvárosi Egyesületet. De mégis hogyan kell elképzelnünk ezt az egyesületet és mi lenne a célja?

Íme Lyon!
Íme Lyon!

Páva Zsolt polgármester lapunknak elmondta, hogy a testvérvárosi kapcsolatok kielégítő ápolása, erősítése és elmélyítése érdekében pécsi magánszemélyek, illetve a város életében fontos szerepet betöltő kulturális intézmények, valamint helyi civil szervezetek készítették elő az egyesület létrejöttét, melynek természetesen a város önkormányzata is a tagja lenne.

Tudta, hogy Seattle a testvérvárosunk?
Tudta, hogy Seattle a testvérvárosunk?

A Pécsi Testvérvárosi Egyesület célja tehát az lenne – folytatta a városvezető –, hogy minél szélesebb körben bemutassák a Pécshez szoros kötelékekkel kapcsolódó városokat (és országukat), nyelvüket, kultúrájukat, történelmüket és hagyományaikat. A folyamatot nem egyoldalúan kell elképzelni, hiszen testvérvárosaink lakói az egyesület munkájának köszönhetően megismerhetnék Pécset és Magyarországot. Az egyesület további célja, hogy a Péccsel kapcsolatban álló országok civil szervezetei, társadalmi csoportosulásai, sportklubjai között kialakuljanak hosszú távon is gyümölcsöző, fenntartható cserekapcsolatok.

Az olasz Terracina gyönyörű
Az olasz Terracina gyönyörű

Pécs pedig jó az ilyen és ehhez hasonló nemzetközi együttműködések kiépítésében. Páva Zsolt kiemelte, hogy a város természeti kincsei, érdekfeszítő történelmi múltja, intellektuális és hagyományos értékei, valamint a világszerte ismertté vált 2010-es Európai Kulturális Főváros program sikerei ugyanis az elmúlt évtizedekben számos külföldi város figyelmét felhívta Pécsre, ezeknek a tényezőknek pedig sok-sok hasznos külkapcsolati megegyezést köszönhetünk. Mindezek nélkül – folytatta a polgármester – nem jött volna létre például partneri kapcsolat a japán Uji, vagy a törökországi Güngören és városunk között, de a legújabb, Pécs és Shiraz között létrejött megállapodás is a fenti értékeknek és sikereknek köszönhető.

Lapunk a jövőben tervezi, hogy bemutatja Pécs testvérvárosait.

Nem csak testvérvárosaink vannak
Pécs a testvérvárosi kapcsolatai mellett más hasznos megállapodásokat is kötött már nemzetközi városokkal. Hat várossal partnervárosi szerződésünk van, ezek a lengyelországi Krakkó, a boszniai Tuzla, a csehországi Olomouc, a bulgáriai Szliven, a belgiumi Namur, a horvátországi Szamobor. Együttműködési szándéknyilatkozat alapján nyolc várossal működünk együtt: a franciaországi Aix-en-Provence, a bosznia-hercegovinai Szarajevó és Banja Luka, a szlovéniai Lendva, a horvátországi Zágráb, Pula és Split, továbbá a törökországi Isztambul Beyoglu. Pécs továbbá Magyarország keleti irányú nemzetközi diplomáciai nyitásának megfelelően Ázsia és a Közel-Kelet felé is bővítette kapcsolatait. A kínai Shaoxing, Chengdu, Jingdezhen és Sanghaj/Jiading már több éve partnereink.