Ismerjük meg Pécset mobilon keresztül!

Nem kell ma már a Pécsre látogatóknak térképet hozni, vagy vaskos útikönyveket. Van egy pár alkalmazás ugyanis, ami megkönnyíti a pécsi kiruccanásokat. Ezek pedig természetesen nem csak a turistáknak szólnak, használhatják őket a pécsiek is, sőt némelyiket nekik találták ki. 

hirdetés

Visit Pécs!

Az Irány Pécs Turisztikai Nonprofit Kft. és a Zsolnay Örökségkezelő Nonprofit Kft. együttműködéséből született Visit Pécs! elsősorban turistáknak szóló, iOS-re és Androidra is letölthető alkalmazása a nevével ellentétben nem csak azoknak szól, akik látogatóba jönnek a városba, hanem azoknak is, akik itt élnek. A magyarul, angolul, németül, horvátul és szerbül is elérhető Visit Pécs! ugyanis naponta frissülő információkkal szolgál a városról, annak programjairól, látnivalóiról. Tele van olyan szuper, 21. századi funkciókkal, mint például a „kiterjesztett valóság”, azaz mikor okoskészülékünk kameráját egy nevezetességre irányítjuk, a kijelzőn információk jelennek meg az adott épületről, helyről. Tartalmaz hangalapú „túravezetést” is, mely úgy mesél Pécs látványosságairól, mintha egy idegenvezetővel lenne dolgunk.

screen568x568 (1)
A Visit Pécs! nagyon hasznos útitárs


Tartalom pedig bőven van az alkalmazás mögött. Pécs minden nevezetessége, turisztikailag fontos helye ott bújik az appban, ráadásul remekül rendszerezve. Olyan tematikus összegzéseket böngészhetünk, mint például az adott látnivaló művészettörténeti és történelmi korszaka, vagy épp alkotója. Ha ez nem lenne elég, az alkalmazás bemutatja a legjobb, legnépszerűbb helyi éttermeket, a városi programkínálatot, a különböző városi kedvezményeket, természetesen azok minden hasznos információjával együtt, és még a pécsi- és Pécs környéki szálláslehetőségeket is listázhatjuk vele, vagy épp megismerhetjük a baranyai vidéket is.

Pécsapp

A Pécsapp tökéletes kiegészítője lehet a Visit Pécs! alkalmazásnak. Kevésbé turisztika-központú, talán inkább a helyieknek, illetve a megyében élőknek szól, ugyanakkor azoknak is nagy segítséget nyújthat, akik csak vendégeskednek a városban.

Lesznek még a Pécsappban újdonságok
Lesznek még a Pécsappban újdonságok

Találhatunk benne moziműsort, városi és megyei program- és buliajánlókat is, de nemsokára olyan „infócsomag” is helyet kap benne, melynek segítségével névnapok között kutathatunk, devizaárfolyamokban veszhetünk el, és lecsekkolhatjuk a környék időjárását, és a jövőbe a pécsi éttermek menüajánlataival, bankautomaták, posták, benzinkutak információival is bővülni fog, szóval érdemes figyelni a frissítéseit. Lekövethetjük vele azt is, hogy hol vannak traffipaxok a városban. Jól működő és hasznos funkciója, hogy naprakész információkat nyújt az épp ügyeletes gyógyszertárakról, de emellett háziorvosokat, gyermekorvosokat, fogászatokat is találhatunk segítségével.

Pécs térkép

Vannak olyan turisták, akiknek nincs szüksége semmi másra, csak egy jól használható Pécs-térképre. Aki pedig eleget járta már a világot, az tudja, hogy nincs fárasztóbb, körülményesebb dolog annál, mint gyenge mobilinternettel, vagy épp az internet teljes hiányában idegeskedni a be nem töltődő, nem frissülő térképek miatt.

Internet nélkül is navigálhatunk
Internet nélkül is navigálhatunk

Ezen segít az „AHI’s Offline Pécs” nevű Pécs-térkép, melyet csak le kell tölteni okostelefonunkra, a térkép innentől kezdve mindig a zsebünkben lesz, csak meg kell nyitni és kezdhetjük a navigálást. Ha van netünk, az nyilván csak segít, de szerencsére kötelező. Meg tudjuk jelölni a számunkra fontos helyeket, nagyíthatunk-kicsinyíthetünk, és ennél több nem is kell ehhez az Androidra és iOS-re leszedhető alkalmazáshoz.

Pécs Map and Walks

Ez az alkalmazás lényegében egy zsebben megférő idegenvezető, melynek segítségével igazi pécsi turistaútvonalakat járhatunk be, méghozzá jó sokat. A turisták – és a kalandvágyó helyiek is – megismerhetik Pécs vallásokhoz kötődő fontosabb nevezetességeit, ugyanis két 8 állomásos templom- és emlékműtúra is helyet kapott benne. Emellett egy 11 állomásos, alapvető pécsi látnivalókat bemutató túrát is végigjárhatnak az idelátogatók segítségével, de választhatunk múzeumkörutat is, vagy kihegyezhetjük a városnézést az építészet témakörére is. Ha meguntuk az ismerkedést a város múltjával és jelenével, kattintsunk a bevásárlótúra-opcióra, és vessünk egy pillantást az alkalmazás pécsi boltkínálatára. A nap végeztével pedig válasszunk egyet a program által kínált szórakozóhelyek közül, és élvezzük ki az éjszakát. Mindenben segít nekünk az app, van benne internet nélkül használható térkép, a helyzetünket (pontosabban a mobilunk helyzetét) folyamatosan követő iránytű, ha pedig van nethozzáférésünk, a GPS fogja majd a kezünket, ha eltévednénk.

Városvédő

Nyilván nem maradhat ki a szórásból a Városvédő sem, melyet ráadásul az országban Pécsett vezettek be először. Az iOS-es, Windowsos, és Androidos okostelefonokra letölthető alkalmazás segítségével egy gombnyomással riaszthatjuk a rendőröket, így bármilyen vészhelyzetbe keveredünk, a Városvédő applikáció akár az életünket is megmentheti, a GPS-es helymeghatározásnak hála nem szükséges telefonálni, elég a wifi kapcsolat, vagy a mobilinternet, és már érkezik is a segítség.

Ha baj van, nyomjuk a gombot
Ha baj van, nyomjuk a gombot

Ha ugyanis a felhasználó elindítja a vészjelzőt, akkor az információt a Pécsi Közterület-felügyelet diszpécsere fogadja, majd visszahívja a telefonszámot, amelyről az jelzés érkezik. Amennyiben nem reagál a hívásra senki, riadóztatják a rendőrséget; az egyenruhások pedig a GPS által jelölt helyszínre mennek.

Ahhoz, hogy a Városvédő megfelelően működjön, be kell állítani azokat a személyeket, akik segíteni tudnak, ha veszélyben vagyunk, míg a „Látom” menüpontba érdemes azokat listázni, akikért mi aggódunk.

TransIT – Tüke Busz menetrend

Ez az alkalmazás a Tüke Busz hivatalos menetrend-adatbázisát használja, így a program mindig a lehető legnaprakészebb menetrendi információkat szolgáltatja az utasoknak azért, hogy azok bármikor és bárhol meg tudják tervezni utazásaikat.

Itt kereshetjük meg a várt buszt.
Itt kereshetjük meg a várt buszt.

A „transIT menetrend emellett a Tüke Busz honlapján található menőBusz buszkövető-rendszer hordozható eszközökre továbbgondolt változata is, tehát az alkalmazás pontos képet ad az aktív járatok pillanatnyi pozíciójáról és tájékoztat a megállókba való beérkezésükről is, mindemellett pedig a menetrendtől esetlegesen eltérő adatokat is jelzi a felhasználó számára. A minél komfortosabb buszozás érdekében az alkalmazást ellátták járat- és megállóhely-keresővel, Pécs-térképpel, melyen ráadásul meg tudja mutatni az aktuális pozíciónkat is. Az általunk gyakran használt buszokat pedig akár fel is vehetjük „kedvenceink” közé, hogy gyorsabban meg tudjuk nézni azok menetrendjét, útvonalukat és megállóhelyeiket.