Ismét ingyen utazhatnak az egészségügyi dolgozók a pécsi buszokon

Több fontos kérdésről is ír legfrissebb közleményében a Tüke Busz Zrt: a kötelező maszkviselésről, az érvényes menetrendről, valamint az egészségügyi dolgozók ingyenes utazásáról. Mutatjuk a részleteket.

hirdetés
Uránia Mozi

Maszkviselés

A hatodik életévét be nem töltött gyerekek kivételével továbbra is mindenkinek kötelező a buszokon orvosi vagy munkavédelmi, textil vagy bármilyen anyagból készült maszkot viselni, hogy az az orrot és a szájat folyamatosan elfedje – írja a Tüke Busz közleményében.

A kormányrendelet értelmében a Tüke Busz Zrt. buszvezetői, ellenőrei, alkalmazottjai bármikor ellenőrizhetik a maszk viselését a pécsi járatokon. Azt az utast, aki a felszólítás ellenére sem viseli megfelelően a maszkot, leszállíthatják, illetve rendőri intézkedést kérhet ellene a sofőr.

Mint korábban megírtuk, október 22-től a pécsi közösségi közlekedés járatain 5000 forint pótdíjat kell fizetnie annak az utasnak, aki maszk nélkül utazik, vagy a maszkot nem a rendeletben meghatározott módon viseli. Amennyiben a pótdíjat nem a helyszínen fizeti meg:

  • 18. életévét betöltött személy esetén 7500 forintra, 15 napon túli fizetés esetén 10 ezer forintra emelkedik.
  • 18. életévét be nem töltött személy esetén 15 napon túli fizetésnél 10 ezer forintra emelkedik.

Menetrend és kijárási tilalom

A Tüke Busz Zrt. jelenleg érvényben lévő menetrendje alapján szállítja az utasokat. Akik este 8 óra után indulnak haza a munkahelyükről vagy munkájuk este 8 óra után kezdődik, a pécsi buszokon továbbra is a megszokott menetrend szerint utazhatnak.

Ha indokolt, a busztársaság az utasforgalom függvényében módosítja menetrendjét.

Emellett továbbra is arra kérik az utasokat, hogy láz és meghűléses tünetek esetén ne vegyék igénybe a közösségi közlekedési eszközöket, mindannyiunk közös érdekében pedig tartsák be a közegészségügyi előírásokat és ajánlásokat.

Ingyen utazhatnak az egészségügyi dolgozók, orvosok, hallgatók a pécsi buszokon

A rendelet szerint ingyenesen, tehát menetjegy vagy bérlet megvásárlása nélkül utazhat a pécsi buszokon az az egészségügyi dolgozó, valamint az az orvos-, és egészségtudományi képzésben részt vevő hallgató, aki a koronavírus-járvány elleni védekezésben közreműködik.

Egészségügyi dolgozónak minősül a törvény hivatkozása alapján az orvos, a fogorvos, a gyógyszerész, az egyéb felsőfokú egészségügyi szakképesítéssel rendelkező személy, az egészségügyi szakképesítéssel rendelkező személy, továbbá az egészségügyi tevékenységben közreműködő egészségügyi szakképesítéssel nem rendelkező személy.

A jogosultságot igazolva az egészségügyi dolgozónak fel kell mutatnia ellenőrzéskor a buszon a személyazonosító okmányát és az egészségügyi intézmény által kiállított igazolást, az orvos-, egészségtudományi képzésben részt vevő hallgatónak pedig a jogviszony-igazolást, és szintén az egészségügyi intézmény által kiállított igazolást.

Hirdetés