Meztelen táncosok jönnek Pécsre

Idén szeptember 29. és október 4. között rendezik a Pécsi Nemzetközi Tánctalálkozót, amely immár a kilencedik alkalommal kínál felhőtlen szórakozást a műfaj kedvelőinek. A fellépők között – a tavalyi első, nagy sikert hozó előadás után – idén is láthatunk meztelen táncosokat, mivel a RadioBallet A szerelem természete című produkciója során egy férfi és egy női művész lejt szerelmi nászt a színpadon.

hirdetés

Több neves – összesen tizenkét – társulat is tiszteletét teszi a pécsi nemzetközi tánctalálkozón, közülük jó néhány népszerű és közismert csoport is. A Magyar Nemzeti Balett tagjait nem kell bemutatni, ahogy a Bozsik Yvette Társulatot sem.

A Pécsi Nemzeti Színház kamaraszínpadán október 3-án ismét kevésbé megszokott előadásokkal várják a nagyérdeműt. A Kortárs maraton 3 felvonásban elnevezésű esten három, újszerű látásmóddal rendelkező társulat lép fel: a TranzDanz Deja vu című produkcióját, a Feledi Projekt Psyché című darabját, és a RadioBallet A szerelem természete című előadását láthatjuk. Az est érdekessége, hogy mindhárom darabban hosszabb-rövidebb ideig anyaszült meztelen táncosok lepik el a pódiumot.

meztelen táncosok újra03

Vincze Balázs, a Pécsi Balett igazgatója megkeresésünkre megadta a magyarázatot arra, hogy a tavalyi fesztiválon bemutatott darab – a Hodworks társulat Pirkad című előadása – után miért láthatunk újra meztelen táncosokat a színpadon.

– Az előző évben azért választottuk azt a darabot, mert díjat is nyert, s az volt az érdekessége, hogy csak nyugaton táncolták meztelenül, Magyarországon nem. Mi úgy éreztük, izgalmas dolog lehet, hogy amiért díjat kaptak, azt mi úgy, eredetiben láthassuk. Természetesen volt benne egy kis marketingfogás – bár az volt a legkevesebb része. Rögtön elfogytak rá a jegyek. Láttuk a közönség nyitottságát, hiszen az emberek nem azért jöttek, hogy meztelen testeket nézzenek, hanem azért, hogy lássák, hogyan dolgoznak és viselkednek az izmok a maguk meztelenségében. Ezért gondoltuk úgy, hogy idén is meghívunk ilyen előadásokat a találkozóra.

Vince Balázs elmondta, hogy az október 3-án látható mindhárom darabban van bizonyos pillanatokban egyfajta meztelenség.

– Úgy is fogalmazhatok – bár maga a szó rossz -, hogy “divatos” is, hiszen amint látható, egy Pécsre is lehetett három együttest meghívni, akiknek vannak ilyen darabjaik.

Az igazgató szerint ráadásul a közönség részéről tavaly nem volt tapasztalható semmilyen felháborodás vagy megrökönyödés; maguk sem gondolták, hogy ekkora nyitottság van az emberekben.

meztelen táncosok újra01

– Volt bennem egy olyan gondolat, hogy csak azért jönnek, hogy meztelen testeket lássanak, de nem, a nézők tényleg azért jöttek, hogy a darabot nézzék. Az idei előadásoktól is sikert várunk, hiszen komoly és érett, értő közönsége van a városnak. Nincs már semmiféle szemellenző viselkedés.

A RadioBallet társulat egyébként pécsi szállal is bír, hiszen női művésze, Egyed Bea a pécsi művészeti gimnáziumban végzett, Vincze Balázs is tanította. Mint elmondta, szerették volna, hogy az alternatív kortárs világ és a fiatal alkotók, kisebb és független együttesek is megmutathassák magukat a világot jelentő deszkákon.

A Pécsi Nemzetközi Tánctalálkozó programja itt olvasható.

Fotók forrása: http://radioballet-blog.blogspot.hu/