Adómentesség jön, rendben a költségvetés

Többek között a költségvetés és a helyi adórendelet kapcsán is vita várható a csütörtökön ülésező városi közgyűlésen. A pártok képviselői most találkoznak először a nyilvánosság előtt Fidesz-KDNP elsöprő győzelmét, a baloldal kudarcát, a Jobbik megerősödését és az LMP fennmaradását hozó országgyűlési választások óta.

hirdetés

Frissítve (15:51) – Pörögnek a témák, itt a vége

Felgyorsult a munka, ami azt jelzi, hogy a végére maradt, kevésbé fajsúlyos napirendi pontokat tárgyalják. Mivel ezek a döntések inkább formaságnak számítanak, s a város életére nem igazán vannak kihatással, befejezzük tudósításunkat. Köszönjük az egész napos figyelmet!

Frissítve (15:45) – Buszlízing jön

Húsz buszt lízingel a város, ehhez kellett önkormányzati kezességvállalás. Bár nem hangzott el, nincs kizárva, hogy a város most még nem a további buszok beszerzését intézi, hanem az itt lévő új bérelt Credókat venné saját tulajdonába hosszú távon.

Frissítve (15:11) – Ingyen épül a biogáz erőmű és Pécsé marad

A biogáz erőműről van szó, amely nyárra elkészül, s ősszel már villamos energiát állít elő a Tettye Forrásház részére a pellérdi szennyvíztelepen. Nyőgéri Lajos (MSZP) azt kérdezte, mi lesz, ha esetleg állami kézbe kerül a telepet és az erőművet működtető Tettye.

Csizi Péter azt mondta, minden közművagyon önkormányzati tulajdonban marad, nem vész el befektetett pénz, tulajdon, városi érték. Hozzátette: a létesítmény száz százalékos uniós és állami finanszírozásban valósul meg, azaz Pécsnek egy fillérjébe sem kerül a milliárdos fejlesztés.

Frissítve (14:51) – Fákat nevel a város

Fásításba kezd Pécs. Nagy Csaba (Fidesz) alpolgármester azt mondta, egy 4000 négyzetméteres telket adnak a Biokomnak, hogy az ott csemetéket neveljenek. A telepről folyamatosan viszik majd a kis fákat a város közterületeire, hogy zöldebb legyen a város, egészségesebb legyen a város levegője.

Frissítve (14:33) – De mi a helyzet a Magasházzal?

Folytatódik a munka. Kicsit kevesebben tértek vissza, mint amennyien kezdéskor a teremben voltak. Három ellenzéki képviselő, köztük két szocialista, s három jobboldali képviselő “hibádzik”. Talán hosszúra nyúltak az ebédek? 

Keresztes László kérdezett arról, mi lesz a Magasházzal. Páva Zsolt elmondta, abban bíznak, hogy a tulajdonos cég állami felszámolása révén az épület közösségi tulajdonba kerül, ezt követően indulhat a bontás. A Magasházzal rövidesen önálló cikkben foglalkozik a PécsMa.hu

Frissítve (13:01)

A közgyűlés szünetet tart negyed háromig.

Frissítve (12:42) – Páva: csábító lehet az ajánlat, a munkahelyteremtés élvez előnyt

Páva Zsolt azt mondta, a város mindig prioritási sorrendet állít fel. Most az a legfontosabb, hogy új munkahelyeket teremtsenek. Egy cégnek ugyanis minden egyes könnyítés számít, az ipari parkban nyújtott adókedvezmény pedig csábító lehet a betelepülni szándékozók számára.

Ipari park: aki idejön, nem fizet adót öt évig
Ipari park: aki idejön, nem fizet adót öt évig

Frissítve (12:11) – Jön az adómentesség az ipari parkban

Újra itt vagyunk. Az ipari parkba költöző cégek adómentességéről van szó. Páva zsolt szerint méltányosságot szeretne gyakorolni a város, s úgy segítené a területre beköltözőket, hogy az első öt évben teljes adómentességet (építmény- és telekadó) biztosítanának számukra. Ezzel a lépéssel ugyan a város költségvetésből évi 30-40 millió forint kiesne, viszont az érkezők iparűzési adójából a pénz kompenzálható lenne. A parkban a régieknek, s öt év után az újaknak kedvezményes adókat is biztosítanának.

közgyűlés05.16-7

Tóth Bertalan szerint ezzel feladná a város azt az elvét, miszerint mindenkinek fizetnie kell a közterheket, s negatívan különböztetné meg a régi, jól fizető, s jól prosperáló pécsi cégeket, s az építményadót fizető pécsieket is. Ő azt javasolta, legyen nulla forint az adó a 65 négyzetméter alatti lakások és a 85 négyzetméter alatti házak tulajdonosainak, s adjanak kedvezményt minden pécsi cégnek is.

Korábban kiszámoltattuk az adóirodával. Ha 65 m2 alatt nem kellene fizetni, akkor 281 millió forint esne ki a város költségvetéséből. A szocialisták egyelőre nem beszéltek arról, honnan pótolnák vissza ezt az összeget.

Kővári János (ÖPE) szerint demagógia az építményadó eltörlése az átlagos méretű lakások és házak tulajdonosainál. Oszoli Dénes üdvözölte az ipari parki lépést, hiszen ezzel segíti a város a Pécsre betelepülő cégeket, hangulatkeltésnek nevezte, hogy Tóth szerint negatívan diszkriminálják a régi pécsi cégeket.

Frissítve (11:06)

A közgyűlés szünetet tart, a bizottság ülésezik, döntést készít elő rögvest.

Frissítve (10:36) – Páva szerint stabil a költségvetés, Tóth szerint csak segítséggel megyünk előre, Csizi szerint nőni fognak az iparűzési adóbevételek

Terítéken a költségvetés végrehajtásával kapcsolatos téma. Páva Zsolt polgármester azt mondta, siker volt mindeddig, hogy az állam átvállalta Pécs 40 milliárdos adósságállományát, a kormány 1,5 milliárd forinttal segítette ki a tavalyi büdzsét, s 3 milliárdot kapott a megyeszékhely a Suezzel kapcsolatos elszámolási vita rendezésére.

Elmondta: stabilizálódik az önkormányzat gazdálkodása, korrekt a kapcsolat a kormányzattal, Pécs kezelni tudja finanszírozási problémáit. Reményét fejezte ki, hogy erősödik a helyi gazdaság, nőnek az adóbevételek, tágul a mozgástér.

Tóth Bertalan szerint az elmúlt években meglévő feszültségek fennmaradtak, s idén sem lesz meg a betervezett bevétel. Pécs szerinte felültervezi a bevételeit, például többet vár ingatlanértékesítésből, mint amennyi befolyik, ez – mondta – félő, hogy idén is így lesz. Hozzátette: nem lát rá esélyt, hogy az évet a város kormányzati támogatás nélkül kihozza nullszaldóra.

Csizi Péter alpolgármester szerint Pécs természetesen nem nyugodhat bele abba, hogy mindig az állam segítségére várjon. Hozzátette ugyanakkor: itt van Magyarország legnagyobb ipari parkja, ezért közösen kell azon dolgozni, hogy megteljen a terület. Mint mondta, a remélt cégek betelepülésével az iparűzési adóbevétel jelentősen nőni fog, ez pedig a költségvetésre jó hatással lesz.

Frissítve (10:01) – Így lovagolták meg a lángokat

Éppen a megyei katasztrófavédelem tavalyi munkájáról van szó. Megtudhattuk, hogy csak Pécsen több mint százan dolgoznak helyzetek elhárításán, oltják a tüzet, mentenek. Három klasszikus tűzoltóautójuk van, működik a hatalmas daru, s kiegészítő járműveik is vannak.

Jó hír, hogy a megelőzéseknek köszönhetően jelentősen csökkent a szabadtéri tűzesetek száma Pécs környékén. A tavalyelőtti több mint félezer ilyen eset helyett tavaly már csak 300 volt, s a közterületeken lévő tűzesetek száma is jelentősen csökkent. Mindez annak ellenére volt így, hogy kevesebb napig esett az eső.

A legjelentősebb káreset a FEMA-tűz volt, ahová már másodszor kellett kimenniük a lánglovagoknak. Elhangzott: gyorsan, látványosan, jól oltották a tüzet. A parancsnok kiemelte még, hogy a komolyabb havazások idején a honvédséggel együttműködve sikerült beavatkozni, zökkenők nélkül.

Róluk is volt szó.
Róluk is volt szó.

A dunai árvíz kapcsán megtudtuk, hogy a kiválóan vizsgáztak a katasztrófavédők, mindenki tudta, mit kell csinálni.

Tavalyi rossz hír, hogy összetörtek egy tűzoltóautót, aminek oka, hogy a sofőrök rosszul reagáltak a helyzetre. Emiatt erősítik a vezetők képzését.

Az országos versenyeken kiválóan szerepeltek a pécsi lánglovagok, mindvégig az élmezőnyben végeztek.

Minden képviselő hálás volt, de többen felvetették, mikor épül új tűzoltólaktanya. Lapunk korábban önálló cikkben írt arról, hogy a tervek készen vannak, idén elkezdődik az előkészítés és jövőre megépül a bázis a régi helyén.

Frissítve (9:29) – Teljes a harmónia, a békesség, nagy a szeretet

Kissé foghíjas az ülésterem, hatan hiányoznak. Keresztes László Lóránt (LMP) napirend előtt köszönetet mondott a választóknak és gratulált a jobboldal győzelméhez, ahhoz, hogy Hoppál Péter és Csizi Péter (mindkettő Fidesz-KDNP) egyéni győzelemmel bejutott az országgyűlésbe, míg Tóth Bertalannak is jó munkát kívánt, aki az MSZP országos listájáról került be az országházba.

Azt kérte a győztesektől, legyenek nyitottabbak a pécsiek és az ellenzék felé, legyen jobb az együttműködés.

Hoppál Péter, a Fidesz-KDNP városházi frakcióvezetője is köszönetet mondott azért, hogy a pécsiek közül sokan elmentek szavazni, s több választókerületben az előjelzésekkel ellentétben győzni tudott a jobboldal a városlakóknak is köszönhetően. Reményét fejezte ki, hogy Pécs felelmelkedése folytatódik, s az ellenzék is együttműködő lesz.

Közgyűlés (4)

Tóth Bertalan is mindenkinek megköszönte a támogatást, aki elment szavazni. Gratulált a győzteseknek és azoknak, akik végigdolgozták a kampányt. Hozzátette: a kormányerőknek komoly felelősségük van, s elmondta: a „választók több mint kétharmada nem támogatta őket”, így részükről szükség lesz a konszenzusokra is.

Oszoli Dénes, a KDNP városházi képviselője is gratulált mindenkinek, aki megmérettette magát a választásokon. Kővári János (ÖPE) minden parlamentbe jutott képviselőnek gratulált, egyben építő hozzáállást várt el mindenkitől az országgyűlési munkában.

Láthatóan egy időre véget ért a kampány, mindenki nyugodt, hízelgő, konstruktív módon beszél. Már-már attól is tartani lehet, hogy a képviselőkből áradó szeretet felgyújtja az üléstermet. Meglátjuk, meddig tart ez a nagy békesség.

Korábban írtuk:

A munka zárt üléssel kezdődik, hiszen megválasztják az év rendőrét és tűzoltóját, majd meghallgatják a képviselők a katasztrófavédők 2013-as munkájáról végzett beszámolót is.

Rögtön ezt követően két komolyabb napirendi ponttal folytatódik a közgyűlés. Többek között szó lesz az ez évi költségvetés teljesítéséről, majd dönthetnek arról is, hogy az új ipari parkban adókedvezményeket nyújtson-e a város a betelepülőknek. Mindkét napirendi pontnál előre borítékolhatóan viták lesznek.

A további negyven napirendi pontban szociális ellátásokról, a városi fásítási programról, EU-s pályázatokról is döntés várható. Jelen tudásunk szerint délután négyig biztosan eltart a közgyűlés.

 • Ítélőszék

  Fogd hát fel!
  NEM ÉRDeKEL!
  Mondták már nekem,
  Fű nem terem 🙂
  Térden áll, láncokba jár,
  Mindent elfogad ma
  a sok megtévesztett SZOLGA!
  ránk dőlt már!mindenből kizárt!
  mindent leromboltaT, az ördögök mennyországa!
  ez a FIDESZ rémuralma.Meddig tűrjük még őket Pécsett?