Ismét rekordot döntött a Magyarok Kenyere

Több százan vettek részt a pécsi székesegyház előtt megrendezett Magyarok Kenyere ünnepén. Az idei évben ismét rekordot döntött a program, minden eddiginél több búzát adományoztak az országból és a határokon túli magyar területekről.

hirdetés

Ismét Pécs legszakrálisabb tere, a Dóm tér adott méltó színteret az idei ünnepnek, amit Páva Zsolt polgármester is hangsúlyozott köszöntőjében.

– Számomra mindig felemelő pillanat az, amikor részt vehetek ezen a nagy ünnepen, ezen a helyszínen, hiszen lábaink alatt őskeresztények porladnak és Szent István által alapított püspökséghez tartozó épületek vesznek körül minket. Itt hitelesen lehet beszélni arról, hogy mit is ünneplünk a mai napon – fogalmazott.

augusztus húsz06
Sokan összegyűltek a Dóm téren

A városvezető kiemelte, hogy az augusztus 20-i dátum szimbolikus, hiszen két olyan esemény időpontja közé esik, amelyek szorosan kötődnek Pécshez.

– Augusztus 17-én volt 25 éve annak, hogy Pécsen járt II. János Pál pápa, aki szentmisét celebrált a pogányi repülőtéren. Őszentsége látogatása az egyik legfontosabb pillanat volt a város életében. A másik jeles dátum augusztus 23. akkor ünnepeljük a pécsi püspökség megalapítását, amelyet 1009-ben hozott létre Szent István. Ez a két dátum fogja közre a mai napot, amit országosan is megünneplünk, de itt Pécsen különösen. Szent István olyan nemzetet alapított, ami a mai napig állja a sarat, megállta a helyét, minden vihar, támadás és nehézség közepette szilárdan áll több mint ezer éve Európa ezen pontján.

augusztus húsz03
A fiatalok is átérzik az ünnep jelentőségét

Hozzátette, hogy a Magyarok Kenyere ünnepe Pécshez kötődik, egy itteni gondolat szökkent szárba, ami olyan összetartó erőt fejtett ki az elmúlt években, ami túllépett a szűken vett országhatárokon, és az egész Kárpát-medencére kiterjedően jelen összetartozást, szolidaritást és egymás segítését.

augusztus húsz02
Páva Zsolt és Bakó Béla Pál marosvásárhelyi ferences rendi szerzetes megszegik az új kenyeret

– Jó látni, hogy rengetegen állnak a mozgalom mellé. Örülök, hogy ebben Pécs jelentős és fontos szerepet játszik – fejezte be.

Korinek László, a mozgalom ötletgazdájának beszéde előtt a Zengő együttes adott elő egyebek mellett kalotaszegi dalokat. A professzor elmondta , hogy hét évvel ezelőtt mindössze egy kenyeret akart süttetni, mert kíváncsi volt arra, hogy milyen íze lehet annak a kenyérnek, amit a mohácsi csata helyszínéről, a nagymajtényi síkságról, a mohi csata helyéről vagy Világosról származó egy-egy marék búzából összeöntve készítenek el.

augusztus húsz01
Bárki ehetett a nemzet kenyeréből

– Egy kenyeret akartam, s tavaly már félmilliót sütöttünk. Ha van csodálatos kenyérszaporítás, akkor az ilyesmi lehet. Szerencsére egyre többen gondolták úgy, hogy érdemes egy kis erőfeszítést tenni, egy kicsit letörni abból a kenyérből, amit a jó isten adott és odanyújtani egy éhezőnek, ezáltal megtapasztaljuk, hogy nem kevesebbek leszünk, hanem többek.

Az első évben hat tonna liszt gyűlt össze, tavaly már a sokszorosa Mint fogalmazott, a Böjte Csaba testvér által gondozott 2100 gyermeknek már senki nem mondhatja azt, hogy beszéljenek románul, mert román kenyeret esznek, hiszen ők már magyar kenyeret esznek, hála annak a több mint háromezer magyar gazdának Pozsonytól Sepsiszentgyörgyig, Ungvártól Lendváig, akiknek az adományaiból összegyűlt a 450 tonna búza.
– Három dologról szól ez az egész: az összefogásról, összefogva ugyanis erősebbek vagyunk; a szolidaritásról, hogy ha vannak éhes szájak, akkor rajtuk segíteni tudunk; s a határokon túl a megmaradásról, hogy ne csak ezeréves múltunk, hanem jövőnk is legyen. Ezért cselekszünk – zárta beszédét az ötletgazda.

augusztus húsz05
A legkisebbek is megízlelték

A beszédek és a zenei előadások – például Tolcsvay László dala – után az ünnepi kenyeret Kajtár Edvárd, a székesegyház plébánosa áldotta meg és Páva Zsolt polgármester szegte meg. Zárásként a Csaba királyfiról szóló rockopera hangjai csendülnek fel a székesegyház előtt felállított színpadon.