Megint tüntettek Pécsen

A “Pécsnek hangja van” Facebook-közösség újabb tüntetést szervezett a kormány ellen. A kedden este a 48-as téren megtartott megmozduláson mások mellett felszólalt az eddigi demonstrációk egyik főszereplője, az SZDSZ alapítója, Heindl Péter “jogvédő”, valamint ex-fideszes Hadházy Ákos, az LMP “korrupciós” szakértője, valamint Nemes Balázs, a korábban a fővárosban Közfelháborodás napja elnevezéssel megtartott demonstráció szervezője. A résztvevők egy óra után átvonultak a Színház térre.

hirdetés

Frissítve (19.10)

A tüntetők este hétkor a Király utcán keresztül vonultak át a Színház térre. Vonuláskor hangosan skandálta – az immár több száz fősre duzzadt – tömeg a “Gyertek velünk”, “Demokráciát”, “Európát” szavakat. A teátrum előtti kis téren Hadházy Ákos, az LMP antikorrupciós szakszóvivője előzetesen leszögezte, hogy a korrupciót nem lehet soha véglegesen felszámolni, de mértékét csökkenteni igen – és erre törekedni kell. Hadházy szerint jelenleg 500-1000 milliárd forintnyi az az összeg, ami hiányzik a költségvetésből a korrupciós ügyek miatt, ez a pénz pedig elég lenne az egészségügyi szférában dolgozók és a pedagógusok bérének duplájára emelésére. A politikus hozzátette, az cél az, hogy destabilizálják a politikai elit lelkivilágát, elősegítve meggyöngítésüket.

Felszólalt Hofekker Ferenc, a Tüke Busz szakszervezeti vezetője is, aki elég erősen kezdte mondandóját: “Elkaptam egy pécsi betegséget. Ebolás lettem. Fodor Ebolás…” A némileg erős kezdés után azonban ő is a szokásos kormánykritikákat ismételgette el. A tömeg ugyanakkor közös “Börtönbe!” rigmussal reagált arra a kijelentésére, hogy Orbán Viktornak nem a várba, hanem máshova kellene költöznie.

A szakszervezetis után még két felszólaló ostorozta a kormánynak az oktatásban tapasztalható visszás intézkedéseit és a devizahitelesekkel kapcsolatos helyzet sem maradt kritika nélkül. Epilógusként Nemes Márk pécsi slammer szórakoztatta a jelenlévőket, majd a Himnusz eléneklése után az is kiderült, hogy a következő megmozdulásra január 2-án, este hat órától kerül sor a Széchenyi téren.

Frissítve (18.30):

Aradi Hanga, aki korábban a középiskolai tüntetéseken is felszólalt, most arról beszélt, hogy a parlament által elfogadott költségvetés ellen is demonstrálnak. Véleménye szerint csökkentei kell bürokráciát, a a közmunka pedig nyomorba taszítja embereket. Kitért arra is, hogy a Fidesz szétzúzta az oktatási rendszert.

Heindl Péter pedig kiemelte, örül, hogy megint eljöttek tüntetni az emberek, hiszen ez már a sokadik alkalom. Kiemelte, nem hagyják, hogy Putyin-módra elnyomják a civil szervezeteket.

A volt SZDSZ-alapító arról is szólt, hogy most saját erőből szervezik a tüntetéseket, de eljön az az idő amikor szükség lesz különböző forrásokra, hogy kibővítsék mozgalmukat.

Nemes Balázs megdicsérte a pécsieket, hogy milyen szép számmal jelentek meg az demonstráción. Ő az olaj-és ügynökakták több évtizedes zárolását kérte számon a kormányzópárton. Megjegyezte, miután a rubel is vesztett értékének kétharmadából, úgy az Orbán-kormány is a kétharmad elvesztése felé halad. Megígérte, hogy meg fog bukni a kormány, amihez az is kell, hogy a parlamentben ülő ellenzék is távozzon a közéletből, szerinte ugyanis ők asszisztálnak a kormány tevékenységéhez.

Korábban írtuk: 

A tüntetés szervezői szerint a kormány a jövő évi költségvetés elfogadásával tovább mélyíti a szegénységet Magyarországon, így hozva létre az érintetteket kizsákmányoló, közmunkaalapú társadalmat. Az elégedetlenkedők a kormány “igazságtalan, átgondolatlan és párbeszédet nélkülöző döntései ellen” is fel kívánják emelni a hangjukat.

DSC_0010

A demonstráción közel 200-250-en Met jelentek meg. A megmozdulás egyelőre csendes, nyugodt hangulatban zajlik, miután kisebb csúszás van a meghirdetett 18 órás kezdéshez képest. Tudósítónk szerint egy-egy füttyszót lehet csak hallani, a transzparenseket sem tartják még magasba a résztvevők. Munkatársunk szerint a mostani demonstráción egyébként valamivel többen vannak, mint a legutóbbi megmozduláson.