Ítélet: tudhattak a buszok kiszervezéséről a szocik

Egy kézzel írt, 2,4 milliárdos számlán passzolták el Pécs buszait még 2009-ben. Tóth Bertalan, Pécs akkori szocialista alpolgármestere rágalmazási pert indított, amikor azt állították, ő tudott az egészről. Most jogerősen is elveszítette a pert.

hirdetés

A 2,4 milliárdos buszkiszervezéssel kapcsolatban többekben is felmerült a kérdés, hogyan lehetséges az, hogy egy mezei cégvezető úgy lépje meg a milliárdos bizniszt, hogy arról a városházán egyetlen döntéshozó sem tudott? Az akkori szocialista városvezetők ugyanis tagadták, hogy tudomásuk volt a buszok eladásáról.

Így passzolták el a buszokat
Így passzolták el a buszokat

Mint ismert, Pécs teljes buszflottájának kiszervezése miatt büntetőügy is indult. Az elsőfokú bíróság korábban kimondta: 2,4 milliárd forintos kár érte a PK-t amiatt, hogy eladták, majd visszabérelték a város buszait. A Pécsi Törvényszék ezért első fokon hét év börtönbüntetéssel sújtotta Keczer Lászlót, a közlekedési cég volt vezérigazgatóját, különösen nagy értékben elkövetett hűtlen kezelés bűntette miatt. Ezt a másodfok visszadobta a Pécsi Törvényszék által megfogalmazott hiányos tényállásra hivatkozva.

Azóta folytatódott az ügy, ismét bíróság elé kell állnia Keczernek. Az újabb vád szerint  ha nem állítják le a buszos bizniszt, akkor 6,8 milliárdos kárt okoztak volna  PK-nak, de így is százmilliókat bukott el a többségi önkormányzati tulajdonban lévő vállalat.

Komáromi István, volt MSZP-s alapszervezeti titkár és a Pécs Holding korábbi felügyelőbizottsági tagja viszont azt mondta, Tóth Bertalan és Kőhegyi István szocialista politikusok tudtak a kiszervezésről. Ezt a kijelentését Komáromi egy tanúvallomásra alapozta, amelyben a Mecsekbusz ügyvezetője állította ugyanezt. A férfit – kijelentései miatt – Kőhegyi és Tóth is beperelte rágalmazásért.

– Első fokon és most jogerősen is felmentett a bíróság, mert én csak idéztem Jáhn Péter szavait – mondta lapunknak Komáromi István. – Vagyis a két politikus tudott a buszok eladásáról, méghozzá az előtt, hogy aláírták volna az erről szóló szerződést – erősítette meg újra a férfi.

Az ítélet hivatalos indoklásában az szerepel: „…lehetett alapja a vádlott kijelentésének, miszerint a két sértett tudhatott a buszok eladásáról”.

Dr. Tóth Bertalan2
Tudta vagy sem?

Kőhegyi István nem, de Tóth Bertalan reagált a hírre. Azt mondta, szerinte nincs rendben az ítélet.  Meglepetésként érte, hogy egyszer csak arról értesítették, hogy visszavonta az ügyész a fellebbezését. Nem tudja mi történt az elmúlt hetekben, “valaki biztos rászólt az ügyészre” – mondta.  Azt továbbra is határozottan cáfolja, hogy Kőhegyivel együtt tudtak volna a pécsi buszpark kiszervezéséről.

 • Gyula Lajos

  tolvajbanda mszp

 • va-la

  T.B. nem tudott róla – ilyen vezetőképességgel képzeli el jövőbeni újbóli városvezetését?
  A buszok kiszervezése kárt okozott. Ráadásul mutyiban történt!
  A vízmű foglalásával a város nyert.
  Micsoda különbség!

 • Éva

  Kérdezzük meg Bercit, hogy miért járt rendszeresen Svájcba, Páva polgármesterségét megelőzően. Állítólag táskában hordta a pénzt. Pécs helyett indig Budapestről repült, hogy nem tűnjön fel, hogy havonta viszi a swrac pénz egy bankba. Vagyonnyilatkozatában nem látszik, hogy lenne külföldi magtakarítása.

 • tberci

  Tóth úr a világ legbecsületesebb embere, szegény sajnálom, hogy így bántják.

 • kiváncsi fáncsi

  Mondja el itt a kedves újságíró, a fidesz és a hozzászólók, miért is volt probléma a buszok kiszervezése? A felük már akkor is roncs volt, a pkzrt pedig teljesen hitelképtelen ahhoz, hogy új buszokat szerezzen be. A bérlet során a régi roncsok helyébe hoztak volna újakat. A mecsekbusz kellett ehhez mint új, külső és hitelképes cég – én ennyit értettem meg Keczer védekezéséből, pedig teljesen laikus vagyok.

 • Hatalmas-nak

  Ja, és még valami neked, de csak neked. 🙂 Az akkori vezér bizony fideszes volt. 🙂

 • Hatalmas-nak

  Mert szerinted a mostaniak nem csinálnak még ennél rosszabbakat? Na?

 • valaki

  És a fideszesek akkor nem ültek ott a közgyűlésben?

 • geográfus

  azért egy elvileg “független” oldalon nem pongyola kicsit úgy fogalmazni, hogy “szocik”?

 • A jelszó?

  Csokitolvajok

 • Lol

  Hatalmas:

  hát azért a vízműfoglalás se kis buli volt.

 • árkán

  Szerintem egy alpolgármester akkor is hibás ha nem tud egy ilyen ügyről….hogy végezte akkor a dolgát…,hogy felelt meg a mandátumának….,vagy csak akkor fontos a mandátum, amikor dél előtt és délután is a kasszához lehetett állni a jutalomért…..Berci konyec….huzz el a redvába…

 • Hatalmas

  Ez a kézzel írott számla mindent visz. Ilyen pofátlanságot is csak a szocik tudnak csinálni…

 • Lol

  Ajjaj berci, lesz ebből még rágalmazós ügy is!:D

 • Napsütés

  Érdekes, nem ? Pont egy városházán, ahonnan irányítják a mindennapokat, pont ott nemtudott senki semmit ! De a lényeg az hogy, a dolog megtörtént, és fogadjuk el azt a tényt, hogy nem kevés összegröl !!!! Most meg jön a mutogatás egymásra. Van erre egy jó közmondás, miszerint sz….k kárnak, nincs gazdája. Csak úgy mellesleg érdekelne a dolog, hogy ezek az emberek miért vannak ilyen pozicíók betöltésére “alkalmazva, v. felhatalmazva, v. foglalkoztattva”? hogy csak úgy, önhatalmulag intézkednek. He ?