Tragédia is lehetett volna

Tavaly nyár végén úszott a Megyeri-Nagy Imre út is...

Embereket kellett kimenteni 2010 tavaszán és nyarán az akkori esőzések miatt Pécsett. Több utcát is elöntött a víz, a város alacsonyabban fekvő területein drámai volt a helyzet. A hétvégi ítéletidő alatt, amikor annyi eső esett egyetlen óra alatt, mint amennyi 2 hónap alatt szokott, nem történt tragédia. Pedig történhetett volna, ez ugyanis 2-3-szor nagyobb volt, mint a 4 évvel ezelőtti. 

hirdetés

Kiss Tibor, a Biokom első embere szerint, ha a városvezetés nem dönt úgy 2010-ben, hogy átfogó program keretében tisztítja, illetve javítja ki az elöregedett csapadékvízelvezető-rendszert, akkor a mostani hétvégén tragédia is történhetett volna.

– Mennyi csapadék hullott 2010-ben és mennyi most?

– Négy évvel ezelőtt három nap alatt esett le 120 milliméter, most két óra alatt 80-90 milliméternyi csapadék, de vélhetően az égervölgyi részen még több, itt lehetett a gócpont. Ez kéthavi csapadékátlagnak felel meg nagyon rövid idő alatt. A szakemberek szerint ilyen esemény 200 évente történik, de a globális felmelegedés miatt egyre többször kell számítanunk arra, hogy igen gyorsan, hatalmas mennyiségű csapadék érkezhet a városba.

árvíz11
2010-ben a tűzoltóknak embereket kellett menteni a vízből

– Házakat, utcákat most is elárasztott a víz, de lényegesen kevesebb kárt okozott ez a mennyiség, mint négy esztendeje.

– A kárelhárításon a Misina Mentőcsapat munkatársai mellett a Biokom részéről 35-en dolgoztak 25 munkagéppel, és már a vihar ideje alatt terepen voltak a munkatársaink. Homokzsákokat pakoltak, az utakat próbálták járhatóvá tenni a törmeléktől, ágaktól, védték az ingatlanokat. Az Égervölgyi tónál lévő műtárgyakat is elmosta az iszap, de a tónál az elmúlt években elvégzett munka, a tó kikotrása akadályozta meg azt, hogy most nagyobb tragédia történjen.

– Pontosan mi történt a tónál?

– 150 köbméternyi hordalékot hozott az özönvíz, amely ha itt nem áll meg, akkor valószínűsíthető, hogy házakat mosott volna el az iszapár. A tavat újra ki kell majd kotorni. Pécs középső részén négy éve házakból is menteni kellett az embereket, erre most nem került sor, köszönhetően a meglévő csapadékvíz-elvezető rendszer megfelelő karbantartásának, valamint annak, hogy a város új vizes műtárgyakat épített és felújította a vízelvezető-csatornák legkritikusabb részeit, amelyek így megakadályozzák, hogy a megemelkedett vízszintű Pécsi-víz visszaduzzassza az elvezetőket. 24 órás ügyeleti rendszert állítottunk fel, így ha szükséges, bármikor megtörténhet a beavatkozás.

– Milyen feladat van még?

– Hosszú távon a város körüli vízgyűjtő patakok, vízfolyásokra záportározókat, hordalékfogókat kell majd építeni. Fontos lenne az is, hogy a meglévő csapadékvíz-főgyűjtőrendszer és -gyűjtőhálózat bővítésre kerüljön, mert az elmúlt évtizedek alatt Pécs csapadékvízgyűjtő-rendszerében nem történt fejlesztés. A város fekvéséből adódóan hatalmas mennyiségű csapadék zúdul le a Mecsekről, mert a Mecsekoldal beépítettsége, a rengeteg burkolt felület miatt a víz nem tud elnyelődni a talajban, ráadásul sok helyen még kiépített vízelvezetés sincs, így a víz a magasabb részekről lefelé ömölve utakat rongál meg, majd a mélyebben lévő részeken az évtizedekkel ezelőtt épült vízelvezető-rendszert terheli túl. Sajnos több olyan városrész is van Pécsett, ahol szinte egyáltalán nincs vízelvezetés, mint például Kovácstelep nagy részén, Zsebe-domb környékén, a mecsekoldali dűlők jelentős részében, így ezeken a területeken összegyűlő csapadékvizek is a meglévő rendszereket terhelik. Emiatt állt meg a víz a Mártírok útján, a Verseny utcában és az alacsonyabban fekvő utcákban. Szükséges lenne még az is, hogy a Pécsi-víz karbantartása megoldott legyen a teljes, egészen a Fekete-vízig terjedő szakaszon, ne csupán a városi részen, ahol néhány éve vettük át a vízfolyás karbantartását.