Ilyen volt az ítéletidő

Tavaly nyár végén úszott a Megyeri-Nagy Imre út is...

Vihar_1

hirdetés

Óriási, jéggel kísért zivatar csapott le a városra. Utcákat, telkeket öntött el a víz. Az autóforgalom több helyen lebénult, jó páran nagyobb fák, felüljárók alatt próbálták átvészelni a jégverést, de volt olyan autó, amelyre fa dőlt. Fotóink egy részét olvasóink küldték, amit nagyon köszönünk nekik.

Vihar_3

A vihar nem sokkal vasárnap dél után tört ki éppen Pécs és a Mecsek felett.

[youtube url=”https://www.youtube.com/watch?v=LSGSBm2jJWA” width=”650″]

Kezdetben csak nyári zápornak tűnt, de csúnya pusztítás lett a vége. Még a 6-os úton is állt a több centis víz.

[youtube url=”https://www.youtube.com/watch?v=A3EemNs4mJc” width=”650″]

Vihar_4

Pécs alacsonyan fekvő pontjait néhol félméteres víz öntötte el, míg a hegyoldalban patakok, árkok áradtak ki.

Vihar_6

Kertvárosban több helyen nagyobb faágak törtek autókra, egyik kocsira egy fa dőlt rá.

Vihar_8

A szennyvízcsatornák is megteltek, sőt, a város mélyebb pontjain, ki is öntöttek.

Vihar_9A víz elöntött parkolókat, is, például a Penny Marketnél, a volt kiserdő területén bokáig állt a víz.

Vihar1_2 Vihar1_1

Sok helyen elkélt a segítség, például a Kopács utcában.

Vihar1_3

És a Pipacs utcában is szivattyúzni kellett, Kovácstelepen megint családi házak kertjét öntötte el a víz.

Vihar2_1

A Mártírok útja, Rét utca kereszteződése és a Mártírok útja Szabadság utca kereszteződése is hömpölygő vízzel lett tele.

Vihar2_2 Vihar2_3

Ez a felhő hozta az égi áldást.

Vihar2_2

Pécs egyik legmélyebb pontja a Verseny utca: órákig akár csónakázni is lehetett volna benne.

Vihar2_1

Hűvösvölgyben is volt feladat. A tűzoltók egy óra alatt sem tudtak jönni ide a többi riasztás miatt.

Vihar2_4

A városüzemeltetési feladatokat végző Biokom is közleményt adott ki.

Mint írták, vízátfolyások alakultak ki a hirtelen lezúduló csapadékvíz miatt városszerte.

A régi Kertvárosba a Keszüi útról vitte le a víz a faágakat
A régi Kertvárosba a Keszüi útról vitte le a víz a faágakat

“A dél utáni eső következtében a hegyoldalból hatalmas víztömeg zúdult rá a városra, a meglévő, kiépített vízelvezető-rendszer kapacitása, keresztmetszete adott, ezért a jelenlegi extrém mennyiségű csapadékvízzel nehezen birkózik meg. Főként a mélyebben
fekvő utcákban kritikus a helyzet, néhol akár fél méter magas vízátfolyással is találkozni lehet. A BIOKOM Nonprofit Kft. szakemberei a Misina Mentőcsoport tagjaival együtt már az érintett helyszíneken vannak: a Verseny utca környékén, a Laskó, Kopács, Pipacs utcákban, valamint a Mártírok útjánál. Kérjük, hogy a vízátfolyások miatt csak indokolt esetben induljanak útnak ezekben az utcákban – az elakadás elkerülése érdekében” – közölték.

[youtube url=”https://www.youtube.com/watch?v=tWkWoRbY5M8&feature=youtu.be” width=”650″]

A katasztrófavédelem is tájékoztatást adott:

“A Pécs városában vasárnap 14:35 órkaor hirtelen lezúdult csapadék okozta károk elhárítása céljából a Baranya Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság a partner szervezetekkel egyeztetés alapján közösen folyamatos beavatkozásokat végez.
A Baranya Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatója a tömegesen érkező segélyhívások és bekövetkezett események miatt a műveletirányítást megerősítette és a részleges operatív törzset összehívta, mely 15:00 órakor megkezdte működését.
A Baranya Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság hivatásos tűzotóparancsnokságai Pécs városában folyamatosan beavatkozásokat végeznek. Jelenleg a Pécsi Városi Műjégpálya ammóniatartálya, a Honvéd kórház áramellátása megóvása, valamint egyéb helyszíneken az útlezárást okozó vízfolyások (például: Cserkút, Magyarürögi út) megszüntetése céljából az egységek a partner szervezetekkel szivattyúznak, valamint az útzárakat képező fák és faágak eltakarítása folyik.

Idáig összesen 71 segélyhívás érkezett” – közölték.

Frissítve (18:33) – Víz alá került orvosi rendelő, kórház is

Este fél hétkor részletes tájékoztatást is adott lapunknak Kasza Anett, a katasztrófavédelem megyei szóvivője.

Mint közölte, a hirtelen lezúduló nagy mennyiségű csapadék főként Pécs déli és nyugati részén okozott jelentős károkat.

Néhány óra alatt több mint 70 milliméter csapadék hullott, több mint egy átlagos májusban vagy júniusban 30 nap alatt!

A heves zivatar több helyen tört be ingatlanokba, és udvarokba.

Az erős szél helyenként fákat csavart ki, és vezetékeket szakított le.

Megerősítették a műveletirányítók számát.

Részlegesen működik az operatív törzs a megyei katasztrófavédelmi igazgatóságon, amelynek tagjai koordinálják a beavatkozásokat, irányítják a szivattyúk elosztását és szervezik a lakosságtájékoztatási feladatokat valamint a kommunikációs tevékenységet.

A tömeges kárfelszámolás érdekében Véméndről, Siklósról, Szigetvárról és Komlóról is tűzoltókat riasztottak Pécsre.

A hivatásos tűzoltók munkáját a Szabadszentkirályi Önkéntes Tűzoltók, a Magyarbólyi Önkéntes Tűzoltók és a Misina Mentőcsoport Egyesület tagjai is segítik.

Beavatkozások folyamatban fél hétkor:

A Megyeri úton található fogorvosi rendelőben fél méter magasan áll a csapadékvíz. A véméndi tűzoltók szivattyú segítségével kezdték meg a víz eltávolítását.

A Kincses úton az erős szél következtében egy elektromos vezeték szakadt le. A helyszínen a komlói hivatásos tűzoltók dolgoznak. A Tüzér utcában szintén faeltávolítást végeznek a tűzoltók.

A Varsány utcában egy nagyméretű platánfa kettéhasadt, a lógó ágak veszélyeztetik az alatta parkoló gépjárműveket és gyalogosokat.

Az Árnyas úton található Honvéd Kórház alagsorában 50 centiméter magasan áll a csapadékvíz. A helyszínen a siklósi és a pécsi tűzoltók nagyteljesítményű szivattyúkkal és búvárszivattyúkkal végzik a csapadékvíz eltávolítását.

A Móra Ferenc utcában szintén csapadékvíz tört be egy lakóház pincéjébe, itt 70 centiméter magasan áll a víz.

Magyarbólyban, az egyik Damjanich utcai családi ház udvarába tört be a csapadékvíz. A hömpölygő víz elvezetésére nem volt lehetőség, ezért jelenleg a siklósi tűzoltók nyújtanak segítséget az ingatlanban lévő értékek mentésében.

Jelenleg 51 eseménynél avatkoztak be a megye hivatásos tűzoltói, és 27 olyan bejelentést regisztráltak a műveletirányító ügyeletesek, amelyek elhárítása még folyamatban van.

Frissíteve (21:10) – Vasárnap este kilenckor még mindig 7 helyszínen folyt a munka

Hét helyszínen folyik még a károk felszámolása a délutáni vihart követően – mondta lapunknak Kasza Anett. Összesen 78 bejelentés érkezett a 105-ös segélyhívó telefonszámra, főként kidőlt fáknál, leszakadt ágaknál, és elárasztott alagsoroknál volt szükség tűzoltói beavatkozásra. 49 esetben vonultak a tűzoltók a viharkárok felszámolására, 29 alkalommal a bejelentők megoldották a kialakult helyzetet.

Folyamatban lévő beavatkozások 21 órakor Baranyában:

Lapáncsa településen a hömpölygő csapadékvíz szabályozására ezer darab homokzsákot igényelt a település vezetője, amelyet a Siklósi Katasztrófavédelmi Kirendeltségünk biztosít a polgármester részére.

Magyarbólyban egy ház homokzsákokkal történő bevédésére van szükség, a helyszínen a katasztrófavédelem szakembere segíti a polgármester munkáját.

Magyarbólyban egy Damjanich utcai családi házat körbevett a víz, ahonnan összesen tíz személyt kellett átmenetileg máshol elhelyezni. A település vezetése biztosít részükre szállást.

Szintén Magyarbólyban egy trafóház is víz alá került. Az energiaszolgáltató szakemberei leválasztották azt a hálózatról, emiatt egy baromi telepen és négy családi házban nincs áram. Az állattartó-telepen aggregátorral biztosítják az energiát.

A katasztrófavédők arra kérnek mindenkit, hogy a csapadék lefolyásának biztosítása érdekében az esőt követően tisztítsák ki az esetlegesen eltömődött vízelvezető árkokat!

Frissítve (hétfő, 8:29) – Tízszeres mennyiségű szennyvizet hozott a villámárvíz – Éjjel is dolgoztak a vízszolgáltató szakemberei

Megerősített csapatokkal, éjjel is dolgoztak a Tettye Forrásház Zrt. szakemberei a vasárnapi felhőszakadás okozta üzemzavarok és károk elhárításán – közölte lapunkkal Csöngei Adrienn, a cég sajtórefense. A szolgáltató öt létesítményében, köztük több víztározónál villámcsapás okozott problémát, a Megyeri úti szennyvízátemelőnél az esővíz terhelte túl a rendszert. Emellett éjszaka is szünet nélkül szivattyúzták az elöntött alagsorokat, pincéket Pécsett.

A rövid idő alatt lezúduló, 70-80 milliméternyi esővíz a szennyvízcsatornákba is megtalálta az utat: az aknafedlapokon – és az illegális csapadékvíz-bekötéseken keresztül – a szokásos szennyvízmennyiség tízszerese érkezett kora délután a Megyeri úti átemelőbe, amely a város szennyvizét továbbítja a pellérdi tisztítótelepre. A helyzetet súlyosbította, hogy villámcsapás miatt rövid időre leállt a gépház, így a szivattyúk nem tudták megfelelően ellátni feladatukat, hamarosan nyolc méter magasságban öntötte el a szennyvízzel kevert esővíz a gépházat. A szakemberek mobil szivattyúkat állítottak munkába, hogy hozzáférjenek az elárasztott gépekhez és újraindíthassák azokat.

Balra a normal uzemallapot jobbra a 8 méter magasan elöntött szivattyútér
Balra a normál üzemállapot, jobbra a 8 méter magasan elöntött szivattyútér

A pécsi rendszer egyébként jelentős biztonsági tartalékkal üzemel, a szivattyúk még csökkentett üzemmódban is a szokásos szennyvízmennyiség többszörösét képesek továbbpumpálni, a szennyvíztelep pedig fogadni. Ilyen extrém terhelést azonban, ami vasárnap érte a rendszert, a több évtizedes tapasztalattal rendelkező szakemberek sem láttak.

A Tettye speciális járművével szivattyúzó csapat ugyancsak maximális kapacitással dolgozott – a diszpécserszolgálathoz tizennégy bejelentés érkezett elöntött pincékről és alagsorokról. Mivel a szennyvízrendszert is telítette a csapadékvíz, szabad elvezetési lehetőség híján az elöntések felszámolása lassabban haladt, reggelre azonban a legsürgősebb eseteket elhárították. A szolgáltató amíg szükséges, megerősített ügyelettel dolgozik a károk felszámolásán.