Itt a fűtési szezon, fűtés nélkül

Vasárnap este még ez a macska is fázott volna

Szeptember 15-én indult el hivatalosan a fűtési szezon, ami a következő év május 15-ig tart. Az elmúlt napokban a kedvező időjárás miatt nem volt szükség a PÉTÁV Kft. fűtőberendezéseinek üzembe helyezésére, s eddig egyetlen lakóközösség sem kérte a fűtés elindítását.

hirdetés

A PÉTÁV Kft. Pécsen 31 300 lakás távfűtését látja el, az otthonok 97 százalékának olyan megállapodása van a társasággal, amely leegyszerűsíti a fűtésindítási és leállítási eljárást a szezon elején és végén. A szolgáltató a lakóközösségek felhatalmazása alapján az időjárási viszonyoktól függően indítja el a fűtést.

– Így fogyasztóink a hőszolgáltatást anélkül tudják igénybe venni, hogy a lakótársakkal folyamatosan egyeztetni kellene az épület fűtésének beindításáról és leállításáról – mondja Rozsos Rózsa, a PÉTÁV pr-menedzsere, aki hozzátette, hogy a szezon további részében szükségtelenné válik az épületek időjárástól függő leállítása és beindítása, mivel a hőközponti szabályozó elektronika – a külső hőmérséklet függvényében – beállítja a radiátorokban keringtetett víz hőmérsékletét, és leállítja a keringtetést, ha arra nincs szükség, azaz külső beavatkozás nélkül is takarékosan üzemel.

Még nem kell csavargatni a radiátorokat.

A menedzser szerint a megállapodásban rögzítettektől eltérő igények esetén a lakóközösségeknek további lehetőségük van lemondani vagy megrendelni a fűtést. Ezt eseti igénybejelentéssel tehetik meg a társaság ügyfélszolgálatán.

– Minden lakóközösség, függetlenül attól, hogy rendelkezik-e megállapodással vagy sem, a képviselőik útján (közös képviselők, lakásszövetkezetek) egyedileg rendelkezhet a fűtés indításáról vagy leállításáról.

Idén Pécsen eddig még egyetlen lakóközösség sem kérte a fűtés beindítását. A megállapodással rendelkező épületeknél akkor indítják el a fűtésszolgáltatást, ha legalább két egymást követő napon a napi átlaghőmérséklet 12 fok vagy az alatti.