Itt a tavasz, kivirágzott a Mecsek!

Már előbukkant a hóvirág, az illatos hunyor és a medvehagyma apró, zöld levele is a Mecsekben. Ez pedig biztos jele annak, hogy vége a télnek.

hirdetés

Magyarországon a Mecsekben található a legnagyobb összefüggő medvehagyma-terület. Az Európa-szerte ismert és kedvelt salátalevelet a hagymás íze miatt kedvelik, de a növény jótékony hatása miatt is keresett. Nagyon jó méregtelenítő, emellett gazdag vasban, A- és C-vitaminban. Jó a gyomor- és bélpanaszokra, de akár a sebek gyógyítására is alkalmas.

Szinte minden pécsi étteremben készítenek medvehagymás ételt, amit fokhagymás íze miatt nagyon kedvelnek
Szinte minden pécsi étteremben készítenek medvehagymás ételt, amit fokhagymás íze miatt nagyon kedvelnek
A medvehagyma a nevét onnan kapta, hogy a medvék téli álmukat követően ezzel a levéllel indítják a tavaszt a méz helyett. A Mecsekben pedig a vaddisznók is előszeretettel rágcsálják.

Két kilót szedhetünk

A medvehagyma szedését törvény szabályozza. Naponta két kilogrammot gyűjthetünk saját magunk részére, ha valaki ennél többet szeretne, akkor az állami kézben lévő Mecsek Erdő Zrt. engedélyét kell kérnie. A zöld levelet egyébként csak a virágzásáig lehet szedni, utána már fogyasztásra alkalmatlan. Emellett pedig könnyen összetéveszthető a májusban nyíló gyöngyvirággal és az őszi kikericcsel, amelyek levelei mérgezőek.

A medvehagymát a pécsi piacokon is megtalálni, ott egy csokrot 200 forinttól árulnak.

Védett növényekkel is tele van a Mecsek

A hóvirág és az illatos hunyor szintén a tavasz hírnökei, védett növények, eszmei értékük 10 ezer forint. Egyetlen szál letépését is pénzbírsággal büntetik.

Az Illatos hunyor Magyarországon csak a Mecsekben és a Dél-Dunántúlon található meg.
Az Illatos hunyor Magyarországon csak a Mecsekben és a Dél-Dunántúlon található meg