Itt az ősz, eső, szél: irány a szabad!

Ürességtől kongó játszóterek jellemzik a várost az őszi időjárás miatt. Lustaság, vagy a betegségtől való félelem vezérlik a szülőket és az óvónőket? Alaptalan az aggodalom? Számos példa mutatja, hogy külföldön máshogy gondolkodnak. Háziorvosok is azt javasolják, hogy töltsünk több időt a szabadban.

hirdetés


Általános tendencia, hogy ősszel kiürülnek a pécsi játszóterek, de ha egy pár csepp eső esik, mindenki fedett helyre rohan. Érdemes példát venni az angolokról vagy a svédekről, de még spanyolokról is, viszont Szibériában néha túllőnek a célon.

A pécsi óvodákban, otthonokban leginkább a hidegebb idő esetén vannak bent a gyerekek, kétségtelen, hogy jobb a meleg szobában játszadozni, de ez nem segít a gyerekek inmunrendszerének erősítésében. Amíg napsütésben 20 fok felett rendszeres az udvari játék, addig ősszel és télen ez heti egy-két alakalomra csökken, pedig indokolt lenne a friss levegőn való napi mozgás.

– Kevesebb vitaminkészítmény és több zöldség, gyümölcs és friss levegő – mondta dr. Sándor György pécsi gyerekorvos, aki szerint egy ilyen étrenddel könnyebben megelőzhetőek lennének a különböző légúti fertőzések is.

– Legalább napi egyszer javasolt az aktív program a szabadban a gyerekeknek és a csecsemőknek is, sokszor javallom ezt, ha a szülők azt kérik, hogy írjak fel valami immunerősítőt – mondta az orvos.

anglia2

A kevesebb udvari programot az is befolyásolja, hogy a gyerekek egy részének nincs az időjáráshoz alkalmazkodó, meleg öltözete.

– Az óvodákban a pedagógiai program része az egészséges életmódra nevelés, ez alapján az óvoda maga dönti el, hogy mennyit viszik ki az udvarra a gyerekeket, ami napi egy-másfél órának kellene lennie. Az udvari program függ még a szülői hozzáállástól, az időjárástól és a gyerekek felszerelésétől is. Konkréten nincs előírva, hogy mennyi időre kell kivinni a gyereket az udvarra, ezt az óvoda dönti el – mondta lapunknak Petren Ferencé, a pécsi városháza kulturális, köznevelési és sportosztályának vezetője.

spanyolorszag december 8 fok_4

Külföldi példák azt mutatják, hogy kevesebbszer betegednek meg azok a gyerekek és jobb az állóképességük is, akik több időt töltenek a szabadban.

Egy Svédországban élő magyar anya szerint ott az időjárástól függetlenül nagyon sokat vannak kint az ovisok.

– Egy svéd mondás miszerint nincs rossz idő, csak alkalmatlan öltözet. A fiamnak több garnitúra esőálló ruházata van bent az oviban, ha mégis eláznak, akkor sincs gond, mert a szárítószekrényekben gyorsan újra használhatók lesznek a cuccok – mondta. Ez nem jellemző a magyar ovikra, de nincs is szükség rá, hiszen esőben jellemzően nem viszik ki a gyerekeket.

Svedorszag

Hideg vizet a fejre

A szibériai módszer talán a legextrémebb, ott a farkasordító hidegben is kiviszik őket játszani, van ahol egy-két percre engedélyezett a fürdőruhás szaladgálás a hóban, sőt még hideg vízzel is nyakon öntik magukat.

syiberia1

– Rendszeresen beteg volt a gyerekek többsége, ezért döntött úgy az óvoda, hogy helyre kell tenni az immunrendszerüket. Mindössze egy-két percre szaladnak ki az udvarra, fél év után már szinte nem volt hiányzás. Mindez nem kötelező, csak ha a gyerek akarja és a szülő is hozzájárul – nyilatkozta a Siberian Times-nak a Barnaul-i óvoda vezetője, Olesya Osintseva.

A netes kommentelők számolnak be arról, mi a szokás az óvodákban abban az országban, ahol ők laknak.

Németország:
„Itt nálunk, Észak-Németországban télen, esőben, nyáron, szélben, hóban, szóval mindig kimennek. Az óvoda első napján vinni kellett egy olyan védőnadrágot, amit a gyerek fel tud húzni a ruhájára, hogy ne legyen sáros, koszos a ruha, plusz gumicsizmát, hogy ne a rendes cipőjét sározza, homokozza össze a gyerek”.

Egyesült Államok:
„Az USA-ban töltött egy évünk alatt a gyerekek szinte minden nap kint voltak az udvaron, hóban és -10 fokban is. Azonban a gyerekektől elvárták, hogy fel tudjanak öltözni és le tudjanak vetkőzni. Szóval anyukák, hajrá! Tessék megtanítani a gyerekeket önállóan öltözni és egyúttal kiharcolni a kinti játékot.”

Anglia:
„Nálunk olyan nincs, hogy a gyerekek nem töltik kint a napjuk nagy részét! Esőben, sárban gumicsizmával és vízálló nadrággal minden nap az ovi kertjében játszanak. És igen, a gyerekekre van bízva, mennyire öltöznek fel, mert lehetetlen mindenkit öltöztetni. De segítenek, és igen gyorsan megtanulják önállóan is, hogy mit kell csinálni!”