Itt és így segíthet karácsonykor

A “jobb adni, mint kapni” közmondás Pécsen is megállja a helyét, hiszen számos helyen és módon segíthetnek az adakozó kedvűek, ráadásul a karácsonyt megelőző időszakban jótékonykodni is könnyebb, rászoruló pedig akad bőven. Összeszedtük, a pécsiek hova vihetik felajánlásaikat, hol gyűjtenek játékot, ruhát és tartós élelmiszert.

hirdetés

Bár a beteg gyermekeket segítő Szemem Fénye Alapítvány egész évben szervez különböző gyűjtési akciókat, a karácsonynak ők is külön figyelmet szentelnek. Decemberben számos lehetőséget biztosítanak a pécsiek számára, hogy adakozzanak.

– Törődés éjszakája elnevezésű programunkon, december 14-én a rácvárosi Dóri Ház karácsonyfája alá hozhat bárki bármit, amivel örömet tud okozni a beteg gyerekeknek, családjuknak, testvéreiknek – mondta Nácsa János, az alapítvány kommunikációs munkatársa. – Emellett a Széchenyi téri adventi vásárban is kint vagyunk, itt a gyerekek által készített ajándékokat vásárolhatják meg a látogatók.

Az alapítvány Mikulás-futást is szervez december 6-án, a nevezési díjból befolyó összeg szintén a Dóri Házhoz kerül.

A cipősdoboz akció országos kezdeményezés, mely évek óta ad lehetőséget arra, hogy minden jótékonykodó magyar a saját maga által összeállított dobozt eljuttassa a rászoruló gyerekeknek. Pécsen öt helyszínen várják a felajánlásokat: Ferencz Tibor: 20-8863548, Uitz Béla u. 9-11., Endresz György u. 21., Rákóczi út 66.

karácsonyi csomaggyűjtés1
Számos pécsi helyszínen gyűjtik az adományokat, játékokat

– Mindent szívesen fogadunk, amit a gyerekek hasznosítani tudnak, minden évben rengeteg doboz érkezik hozzánk – fogalmazott a pécsi Baptista Szeretetszolgálat egyik munkatársa.

Emellett a közelmúltban avatott Baptista Pontban is szívesen fogadják a pécsiek különböző felajánlásait.

A Pécsi Caritas Alapítvány és a Máltai Szeretetszolgálat egész éves munkájuk mellett karácsonykor még nagyobb figyelmet fordít a rászorulókra. A használati tárgyak és játékok mellett szívesen fogadnak tartós élelmiszereket is. Van faházuk az adventi vásárban, de osztanak meleg ételt és csomagot is karácsony előtt, az Edison utca 35. és a Janus Pannonius utca 4. szám alatt.

karácsonyi adomány
Tartós élelmiszerrel is segítik a családokat

December 6. és 22. között a Mikulás Gyár is megnyitja kapuit, melynek központja a fővárosban lesz, azonban országszerte minden postán és a Duna House ingatlanirodákban gyűjtenek tartós élelmiszert, tisztító- és tisztálkodási szereket, jó minőségű ruhákat, takarókat, játékokat és könyveket, melyekkel a rászoruló családoknak teszik boldogabbá az ünnepeket.

Az Angyalkuckó csapata jótékonysági sütivásárt szervez december 14-én. A finomságokat az adventi vásárban lehet megvenni, a bevételt teljes egészében a Bölcső Alapítvány javára fordítják.

[frame]Legaktuálisabb a december 4-i Csúnya Pulcsi Nap, mely tavaly indult útjára Budapesten, idén azonban az egyik belvárosi vendéglátóhely (Boltív köz 2.) is csatlakozott az akcióhoz. Lényege, hogy, aki úgy érzi, segítene egy rossz sorsú embertársán, egész nap viseljen csúnya pulóvert, viszont egy meleget adjon oda egy hajléktalannak.[/frame]