Itt követhető a pécsi közgyűlés ülése

Megkezdte májusi ülését a pécsi közgyűlés, az eseményt a Pannon Televízió élőben közvetíti, amelyet a tv Youtube-csatornáján is megtekinthet.

hirdetés

 

Az ülés elején ünnepélyes keretek között adták át az Év rendőre díjat, amit idén Bugyi Zsolt zászlós vehetett át, míg az Év tűzoltója Märcz Richárd Gábor lett. Pécs közbiztonsági díját, azaz a Csikor Kálmán-díjat Szalontai Csongor, az önkormányzat közbiztonsági referense kapta.

Az ülés elején jelentették be, hogy Keresztes László Lóránt (LMP) lemondott mandátumáról, ugyanis az országgyűlési választáson listán bekerült a parlamentbe, a két poszt pedig az összeférhetetlenségi szabályok miatt nem tölthető be együtt. Keresztes László Lóránt azt közölte, továbbra is aktívan részt kíván venni a pécsi közéletben, a közgyűlésen, amikor csak teheti, ott lesz, és parlamenti képviselőként is szót fog kérni a helyi ügyekben. Utóda Kóbor József lesz a pécsi közgyűlésben.

A testület meghallgatta, majd 22 igennel elfogadta a tűzoltóság tavalyi évéről szóló beszámolót.

Elfogadták a zárszámadást

A közgyűlés elfogadta a tavalyi zárszámadást is. Kővári János (ÖPE) úgy fogalmazott, ez mindig az igazság pillanata. Úgy látja, hogy a tulajdonosi bevételeket túltervezték, míg több kiadási tétel alul lett eredetileg tervezve, külön is megemlítette a közösségi közlekedést, a sportfeladatok finanszírozását, az önkormányzat kommunikációs cégének szerinte magas költségeit, illetve később a repteret működtető céget is. Meglátása szerint idén ezeken a területeken jelentős változásokra lesz szükség. Őri László alpolgármester (Fidesz-KDNP) hangsúlyozta, a kommunikációs társaságnál számos olyan intézkedés lesz, ami takarékosabbá teszi a működést, a tavalyi költségeknek a közelében sem lesz a cég. Kunszt Márta (DK) szerint mindenképp ki kell harcolni több állami támogatást a közösségi közlekedésre, mivel ezt Pécs önmagában nem tudja megoldani. Gyimesi Gábor (Jobbik) szerint már állami támogatásra szorult a város, és nem látni, hogyan fog ebből a helyzetből kilépni. Gulyás Emil (MSZP) szerint a pécsi önkormányzatiság szinte csak formálisan működik, valódi döntési lehetőségei már nem nagyon vannak a városnak.

Kővári János (ÖPE) azt javasolta, készüljön egy konszolidációs terv a következő közgyűlésre, amely tartalmazza, 2020-ig hogyan lehet elérni a költségvetési egyensúlyt, illetve miből biztosítja a város az állami támogatás visszafizetését. Mint közölte, természetesen saját javaslataik is lesznek. Decsi István alpolgármester (Fidesz-KDNP) szerint ez a javaslat nem illeszkedik a napirendhez (végül nem is fogadta el a többség), de természetesen minden segítséget, adatot megadnak, ha a képviselő kéri. Az alpolgármester felhívta rá a figyelmet: az idei bevételeket reálisan tervezték, a költségvetésben 1,5 milliárdos tartalékforrás van, a városi cégek takarékos gazdálkodása pedig kiemelt alapelv.

Alapvető változások a lakásrendeletben

A közgyűlés megvitatta a lakásrendelet módosítását is, amelyről részletesebben ITT írtunk. Őri László alpolgármester (Fidesz-KDNP) azt hangsúlyozta, több hónapos, átfogó munka eredménye a mostani előterjesztés, amelyben nemcsak kormánypárti, hanem ellenzéki képviselők is részt vettek, akiknek külön is megköszönte a munkáját, kiemelve Varga Péter (ÖPE) és Fogarasi Gábor (Jobbik) munkáját. Mint mondta, a rendeletmódosításnak több célja is van: nagyobb rendet tesz, továbbra is érdemi segítséget nyújt a valóban rászorulóknak, és azt célozza, hogy olyanok lehessenek bérlők, akik a lakókörnyezetük számára is elfogadhatóan élnek együtt másokkal. Az alpolgármester hangsúlyozta, a lakbérek nem emelkednek, az átlagos lakbér Pécsett jelenleg 13600 forint, ami mélyen a piaci árak alatt van. Kunszt Márta (DK) szerint a legnagyobb gond nem is a lakbérekkel van, hanem azzal, hogy a lakhatás egészének költségei magasak sokszor a bérlők számára. Gulyás Emil (MSZP) szerint szükség volna egy lakbértámogatási alapra. Varga Péter (ÖPE) több szakmai felvetést tett, illetve fontosnak nevezte, hogy együttműködés jött létre a kérdésben. Fogarasi Gábor (Jobbik) azt mondta, több kérdést már 8 éve többször is javasolt a Jobbik, például hogy bűnözői múlttal ne lehessen lakáshoz jutni, és örül, hogy több felvetésük most bekerült a módosításba, de nem érti, miért szavazták le korábban. Őri László hangsúlyozta, egy nagyszabású, rendszerszintű változásról van most szó, amit célszerű nem ad hoc módosításokkal megalkotni, hiszen egyébként félő, hogy a polgárok nem fogják azt átlátni. A közgyűlés végül 21 igennel, 4 tartózkodással, ellenszavazat nélkül fogadta el a rendeletmódosítást.

Újabb óvodák újulhatnak meg

Az ebédszünet után számos személyi kérdés megtárgyalása mellett döntött a közgyűlés a Németh László és a Budai Nagy Antal utcai óvoda felújításáról, valamint egyebek mellett határozott arról, hogy az uránvárosi KRESZ-park felújítására pályázatot nyújt be. Az ülésen az is kiderült, a jövőben a Bázis Szobrász Egyesület és a Biokom közösen használja a Verseny utcai telephelyet. A közgyűlés kora délutánra fejezte be a napirendek tárgyalását.

hirdetés