Nem csak mérnek majd

Fix traffik is jönnek

Év végéig országszerte 365 fix traffipaxot állítanak csatasorba országszerte. Pécsre hét ilyen érkezhet, Baranya más részeire pedig nyolc darab. A rendőrök nem mondanak semmit a helyszínekről, de nem hivatalos forrásból eljutott hozzánk egy lista, merre számíthatunk ezekre.

hirdetés

Összesen 7 milliárd forintot költ el a következő hónapokban a Belügyminisztérium traffipaxok vásárlására abból a 12,5 milliárdos uniós támogatásból, amit közlekedésbiztonság fejlesztésre fordíthatunk. A temérdek pénzből 160 mobil, azaz állványra helyezhető, kocsikba szerelhető, mobil készüléket és 365 fix telepítésű gépet vesznek.

Utóbbiak kapcsán – bár a rendőrség egyelőre továbbra sem adott ki információt – nem hivatalos úton azt sikerült megtudnunk, hogy Pécsre és Baranya más részeibe összesen tizenöt darab érkezhet még idén. Csak Pécs belterületén hetet terveznek felállítani azokon a területeken, ahol korábban a legtöbb baleset történt a gyorshajtásra visszavezethetően.

Traffipax

Forrásunk azt mondta, a rendőrségen már hosszú ideje rendelkezésre áll egy lista ezekről a helyekről, s egyértelműnek véli, hogy ezeken a pontokon lesznek majd a mérőműszerek. Hozzátette belső informátorunk, hogy szerinte legfeljebb akkor teszik máshová a gépeket, ha azok üzembe állításáig a baleseti statisztika mást mutat.

Az új eszközök egyébként nemcsak sebesség mérésére alkalmasak, hanem más szabálysértéseket is rögzítenek – például záróvonal átlépését vagy telefon használatát.

Pécsen a Komlói úton, a városból kivezető szakaszon szinte biztosan lesz egy készülék, ahogy a Zsolnay úton is a negyedtől nem messze, ugyanígy az osztott pályás Engel útra, a korábbi Zrínyi-laktanyához, a Tüskésréti útra, a Siklósi út temető melletti részére és az Athinay útra is kerülhet gép.

A megyében az autópályán a sebességkorlátozás alá eső M6/M60 találkozásához, a Pécs déli lehajtóhoz és a szajki elágazáshoz kerül eszköz. A 6-os úton a pellérdi elágazóhoz terveznek mérőműszert telepíteni, emellett a 66-os úton a mecseki pihenőhöz, az 57-es út birjáni elágazójához, az 58-as út Pogány felé tartó szakaszához és a 67-es út Szigetvárhoz közeli szakaszához kerülhetnek a traffipaxok.

Egy kis segítségük is lesz a gyorshajtóknak: egy rendeleti előírás miatt minden fix sebességmérő előtt ki lesz téve egy “Közúti ellenőrzés/Traffic control” tábla – aki tehát figyel, megúszhatja a büntetést.