A jó idő beköszöntével megkezdődött a téli úthibák kijavítása, illetve a korábbi ideiglenes burkolatok véglegessé tétele, a napokban több pécsi szolgáltató megbízásából is felvonultak az utakra a kivitelezők.

hirdetés

Bár természetesen minden városban szeretnének egy, a Harry Potter-filmekből ismert varázspálcát, amivel egy szempillantás alatt el lehet tüntetni a kátyúkat, a realitás az, hogy a tél minden évben károkat okoz az úthálózatban, és időbe telik, amíg ezeket kijavítják. Tudni kell, hogy a meleg aszfaltot gyártó üzemek a téli időszakban nem működnek, így az átfogó javítások csak tavasszal indulhatnak.

Addig, ha közben egy hibajavítás miatt fel kell bontani az aszfaltot, csak ideiglenes burkolattal fedik le az érintett szakaszokat – ezért látunk sok helyen félkésznek tűnő, kilógó nejlonnal álló betonozást. Mint azonban a Tettye Forrásház a minap közölte, már megkezdődött a korábban ideiglenesen, fóliás betonnal helyreállított téli hibahelyek, útburkolatok, járdák végleges javítása.

A szolgáltató megbízásából Pécs 50 pontján több mint 800 négyzetméternyi útburkolatot és járdát állítanak helyre, közölte a Tettye Forrásház, a munkák várhatóan májusban zárulnak. Ezen a héten a Rókus utcában, a Havihegyi úton, a Megyeri úton és a Jókai utcában aszfaltoznak.

Télen a Biokom hidegaszfalttal javította a balesetveszélyes, úgynevezett ütőkátyúkat, majd a téli időszak végeztével elindították az éves, terv szerinti melegaszfaltos karbantartási programot. Mint a társaság lapunkkal közölte, a keleti városrészben kezdték a munkát (Meszesen, Szabolcsban, Vasas-Somogy-Hirden), de terveik szerint október közepéig az összes városrészbe eljutnak. Emellett a marásos aszfaltozási programot is elkezdték a közösségi közlekedési útvonalakon: első körben szintén a keleti városrészben, az Őrmezei úton fognak javításokat végezni, majd fokozatosan haladnak a belváros felé.

A Biokom ugyanakkor azt is közölte, a javítási munkáik ütemezése nem állandó: a kátyúk gyakorlatilag folyamatosan keletkeznek, akár órák alatt is kialakulhatnak, így a beérkező jelzések birtokában rendszeresen frissítik a karbantartási programjukat, előresorolva a balesetveszélyes hibák javítását. Az utak állapotát is mindig nyomon követik: útellenőrzés során napi szinten eljutnak a város legforgalmasabb, tömegközlekedéssel érintett útvonalaira; a városban közterületeken munkát végző munkatársak (hulladékszállítás, közterület-karbantartás) is jelzik az észlelt problémákat; a Tüke Busz sofőrjeitől is kapnak észrevételeket, illetve jelentős segítséget jelentenek a lakossági bejelentések. A munkák során előnyt élveznek a fő- és közösségi közlekedési útvonalak, valamint a balesetveszélyes útszakaszok, és csak ezután kerül sor az alsóbb rendű utak, parkolók, dűlőutak javítására.

Hirdetés