Itt vehet fenyőt Pécsen!

Csak közterületen mintegy negyvenöt, de a piactereken és a nagyobb áruházak parkolóiban ennél is több árus kínálja Pécsen az ünnepi dísznek való fenyőt. Óriási a szórás az árak között, érdemes alkudozni. Körkép vásárlás előtt, tanácsok, hogy tovább maradjon szép a fa.

hirdetés

Több helyen már a hétvégén elkezdték árulni a zömében Somogyból és Zalából érkező termelők fenyőiket, de az igazi dömping szerdán, pontosan egy héttel 24-e előtt indul Pécsen. Mint azt Lóczi Szidónia, a közterületeket kezelő Biokom Nkft. pr-menedzsere elmondta, csak tőlük negyvenöt árus kért engedélyt, hogy az utcán áruljon, de magánparkolókban, nagyobb áruházak mellett is megkaphatjuk a fenyőket idén is.

Az ugyanakkor biztos, hogy idén a Domus-parkolóban, a Nagy Lajos király út és a Bajcsy sarkán valamint a vásártéren lesz a legnagyobb a kínálat, ezeken a helyeken egyszerre mintegy húsz különböző kofa portékái közül válogathatunk.

– Ezer forint a minimum, amit elkérünk, ennyiért egy méter körüli kis lucfenyőt tudunk adni. A csúcsot pedig a három-négy méteres nordmannok jelentik harmincezerért – mondja Kiss Ferenc, az egyik zalai árus, aki már vasárnap óta kínálja fenyőit Pécsen. Szerinte minden évben kevesebb fenyő fogy, s idén is csak akkor indítanak új fuvart a termőhelyre, ha elfogy az a kétszáz fa, amit magukkal hoztak. – Erre kevés esélyt látunk, valószínűleg ezekből lehet válogatni 24-én reggel is – mutatott fáira az őstermelő.

Már november végén megkezdték a kivágásukat.
Már november végén megkezdték a kivágásukat

A legtöbben a szobában még éppen elférő darabokat veszik, azok közül is minden második nordmann; a maradék ötven százalékon osztoznak az ezüstök és a lucok, erdei fenyőt vagy az új colorádói jegenyét alig-alig viszik az árusok szerint. A két, két és félméteres darabok ára a lucok esetében 4-6 ezer forint, az ezüstnél 6-10, a nordmannál viszont már 10-15 ezer forint körül van.

Mindez azonban csak az átlag, ugyanis hatalmas különbségek lehetnek az árusoknál, akik sokszor annyit kérnek a fáért, amennyit kinéznek a vásárlóból. Éppen ezért nagyokat is lehet alkudni sok termelőnél, érdemes akár több kört is tenni, s visszamenni a legszebb fa tulajához!

Péter-Domán Zita, a Pécs Holding Zrt. pr-menedzsere azt mondta lapunknak, az ő árusítóhelyeiken Páva Zsolt polgármester kérésére kizárólag magyar fenyőket adhatnak el a kofák, csak így adták ki az engedélyeket is a vásártéren, a Hajnóczy utcai piacon és a vásárcsarnoknál kereskedő ügyfeleiknek.

Ezeken a helyeken biztosan lesznek árusok - KLIKK IDE A NAGYÍTHATÓ TÉRKÉPÉRT!
Ezeken a helyeken biztosan lesznek árusok – KLIKK IDE A NAGYÍTHATÓ TÉRKÉPÉRT!

– A választék óriási, mind fajta, mind méret tekintetében és mivel hozzáértők, maguk a termelők árusítják a fát, szakszerűen és szívesen válaszolnak a vevői kérdésekre is – mondta lapunknak a holding munkatársa.

[box title=”Maradjon a fán a levél!” box_color=”#2c632c”]Egy átlagos hőmérsékletű – 21-23 fokos – lakásban január hatodikáig biztosan fent marad a viszonylag frissen vágott ezüstfenyő és a nordmann levele, de a luc alatt már sepregetni kell a két ünnep között is. A frissességet ellenőrizhetjük, ha a fát tönkjével a talajhoz ütjük. Amennyiben hullanak a levelei, válasszunk másik fát vagy kérjünk engedményt. Érdemes egy levelet is meghajlítani: ha gyorsan kirúgja magát, akkor friss a fa, ha görbe marad, kiszáradóban van a növény. Ha már hazavittük, tároljuk hűvös, fagymentes helyen, állítsuk vízbe. Bent érdemes rá vizet spriccelni, mielőtt feldíszítjük, s ha van rá mód, állítsuk vízbe.[/box]