Titkos belső udvarok nyílnak meg Pécsett!

Ehető vadnövények, pezsgős sertésnyelv, kísérleti ételköltemények és rengeteg fogás, amik biztosan nem kímélik az ízlelő bimbóinkat! Pécsett első alkalommal kerül megrendezésre a Pécsi Gasztronauta Fesztivál, mely során hét belvárosi belső udvar nyílik meg a kulináris élvezetek jegyében – de lesznek előadások, foglalkozások, zene és tánc is!

hirdetés

Hagyományteremtő szándékkal indul útnak idén első alkalommal hét belvárosi helyszínen, a Mediátor Egyesület és a Pécs Holding Zrt. közös szervezésében a fesztivál. A rendhagyó programsorozat idén a zene szellemében zajlik majd május 16-án, amit úgy kell elképzelnünk, hogy mind a hét udvarban, tematikusan, elsősorban élőzenés programokkal kísérve ismerhetjük meg a hagyományos és az új gasztronómiai irányokat. Az eseményhez ITT csatlakozhatunk.

Íme az udvarok kínálata:

1. „A piknik udvar”

Hol? Esze Tamás u. 3
Mit? Ez a helyszín a szabad téri programokkal, a piknikezés hagyományaival foglalkozik. Találunk majd gyermek jógát, szabad téri kortárs tánc bemutatót, szerezhetünk ismereteket a Mecsek túra-útvonalaival kapcsolatban és természetesen falatozhatunk is. Egész nap a Kemencés süti a pékárut, illetve egy Gasztro Piac termékei közül is válogathatunk, de lesz Takáts Eszter és D.O.G koncert is.

D.O.G.

2. „A kézműves sörudvar”
Hol? Rózsakert, Janus Pannonius u. 10
Mit? A fesztiválhoz csatlakozik 3. Magyar Kézműves Sörök Fesztiválja. Az érdeklődők az udvarban megismerkedhetnek a házi sörfőzés rejtelmeivel, a sörkészítés alapanyagaival, sör fajtákkal és stílusokkal, és nem utolsó sorban Magyarország legjobb kisüzemi söreivel. A közel 50-féle sör mellé kiváló helyben készült ételekkel, sörkorcsolyákkal készülnek a résztvevők.

3. „A poharas udvar”
Hol? Hild udvar, Széchenyi tér 7
Mit? Ezen a helyszínen izgalmas borokkal és fogásokkal ismerkedhetünk meg. Kóstolhatunk pezsgő ételeket a Pezsgőházból, a Kabafarm finomságait, ott lesz a Sipőcz Ház és Varázslat cupcake, a Pannon Borbolt remek boraival, mindeközben pedig gramofonról élvezhetjük a zenei klasszikusokat – sőt mi több tiszteletét teszi a helyszínen a Vivat Bacchus.

gasztronauta

4. „Elegáns udvar”
Hol? Nick Udvar, Király u. 1
Mit? A komolyzene szerelmesei imádni fogják ezt a helyszínt, ahol óránként hallgathatunk klasszikus zenei műveket a A Pécsi Martyn Ferenc Alapfokú Művészeti Iskola növendékeitől, megcsodálhatunk egy zongora négykezest és egy fuvolaelőadást is. Mindeközben pedig a Jókai Bistro jóvoltából megkóstolhatjuk, hogy milyen is egy whisky-s kacsamájkrém kaláccsal és kukoricasalátával, vagy sült füstölt marhapaté árpagyöngy tabuléval.

5. „A csemete udvar”
Hol? Király u. 27.
Mit? A gyerekek fellegvára! Reggel a Dúdolda Zeneóvoda várja a kicsiket, miközben cukorkákat kóstolhatunk és készíthetünk. A TotalArt animációs workshopja egész nap várja a kicsiket és a nagyokat. A Laboda Műhelyben hulladék faanyagból készíthetünk csodalényeket , estefelé pedig egy igazi árnyékszínház előkészületeiben és előadásában vehetünk részt.

Vegán 2

6. „Az élő udvar”
Hol? Pécsi Levéltár, Király utca 11
Mit? Az egészséges étkezés jegyében megismerkedhetünk ehető növényekkel és vadvirágokkal, élvezhetünk egy latte art bemutatót, egész nap élő süteményeket kóstolhatunk, zenei vonalon pedig a Drope, majd a Trio Afium szórakoztatja a nagyérdeműt. A Hétágfa Egyesület tagjai az idény ehető virágaiból, gyógy- és vadnövényeiből készített italokat és ételeket, a Csírák.hu csapata pedig az élő ételek színes világát mutatják be.

7. „A kísérleti udvar”
Hol? Szabadkikötő, Király u. 64
Mit? A gasztrotérkép Király utca végén található állomása, a Szabadkikötő ad otthont a fesztivál kísérleti udvarának. Beszélgethetünk a gasztronómia és a vendéglátás új irányairól. Lesz DAIDAI Zenei nyitott udvar, Prálipé koncert, tradicionális cigány zene tanítás gyerekeknek. Részt vehetünk egy sound painting workshopon, amelynek a házigazdája, a Hungarian Sound Painting Orchestra este egy kísérleti zeneszínházi előadással örvendeztet meg minket. Eközben a Laboda Játszótér várja a gyerekeket, és friss zöldségek, gyümölcsök közül válogathatunk a Búza téri piacon.