Újabb nagyon fontos kérdésekről beszélt bővebben a pécsi virológus a koronavírus kapcsán – főként az omikron variánsról, a járvány és az oltások jövőjéről, illetve a tudomány jelenlegi helyzetéről, szerepéről is. A Pécsen zajló kutatások is szóba kerültek. 

Interjút készített a Portfolio Jakab Ferenc professzorral, a PTE Szentágothai János Kutatóközpont Nemzeti Virológiai Laboratóriumának vezetőjével. A legfontosabb gondolatokat foglaljuk most össze röviden cikkünkben.

Az omikron és a járvány vége

A pécsi virológus kizártnak tartja, hogy az omikron variáns elhozza a járvány végét, de elképzelhető szerinte, hogy a gyors terjedés miatt végigfertőzi az egész populációt, és valamilyen szintű védettséget mindenki szerez, ám ez gyorsan el fog kopni.

Nem lehet megjósolni előre, mit hoz a következő szezon, a szakember véleménye szerint biztosan lesznek még kisebb-nagyobb hullámok, akár olyan variáns is, ami durvább – súlyos tüneteket okoz, erősen támadja a tüdőt – lesz az omikronnál.

Meddig maradnak az oltások?

Jakab Ferenc kifejtette: a túlzott rendszeres oltás nem jó, a kutatók eddigi tapasztalatai szerint nem javasolt, hogy négyhavonta oltsunk, „mert ez nem egy bevett dolog, és nem tudjuk, hogy az immunrendszer hogyan fog reagálni erre”.

Arról, hogy szükség lesz-e évente ismétlő oltást adni, azt közölte, ezt is csak a következő szezonban látják majd, viszont most egyelőre az oltás az egyetlen hatékony fegyver, de nem biztos, hogy ez a jövőben is mindig így lesz. A megoldás Jakab Ferenc szerint egy „multivalens vakcina” létrehozása lenne, ami az összes koronavírus és a jövőbeni variánsok ellen is véd.

Ezen több laboratórium dolgozik, többek között Pécsen is.

Illetve célzott terápia lehetne, ha a jövőben sikerülne egy olyan gyógyszert fejleszteni, ami a vírus replikációs képességét csökkenti a sejten belül.

Hozzátette: az oltásnak csak akkor van értelme, ha a többi járványügyi intézkedést –maszkhasználat, kézfertőtlenítés, távolságtartás – is betartjuk.

A pécsi orrspray fejlesztéséről és további kutatásokról

A virológus megosztotta azt is, a részben pécsi fejlesztésű koronavírus-ellenes, azelasztin tartalmú orrspray mechanizmusát vizsgálják, eddig kiderült már, hogy a szer nem variánsfüggő, az omikron ellen is hatékony. A készítményt akkor fogják engedélyezni, ha megvannak a megfelelő klinikai vizsgálatok, de az orrspray első eredményei nagyon biztatóak voltak.

Pécsen egyébként az orrspray mellett dolgoznak egy fehérjealapú gyógyszer, és egy másik orrspray kifejlesztésén, melyben steril tojásokat használnak fel (erről itt és itt írtunk korábban), illetve két vakcinafejlesztésen.


A szakember további érdekességeket, fontos információkat osztott meg a tudomány helyzetéről, szerepéről, a pécsi egyetem laboratóriumáról, mely egyébként 2020 óta az országban zajló koronavírus-kutatás 99 százalékában benne van.

A vírusszkepticizmus, oltásellenesség kapcsán pedig azt mondta el:

Egy kutatónak ki kell tudni azt mondani, hogy nem tudjuk. Ha nem mond ilyet, akkor ő nem kutató. A kutatás nyitott kérdésekre keresi a választ.

Véleménye szerint a kölcsönös bizalom rendült meg az emberekben világszerte – többek között a kiáradó óriási tudáshalmaz és a közösségi média hatására, és nem hiszik el a szakembereknek, hogy segíteni szeretnének, hiszen ezért tanultak, dolgoznak.

Érdemes elolvasni a teljes interjút!


Korábbi cikkeinket itt lehet megtekinteni:

Jakab Ferenc: ez csak a belépő, a járványok korát fogjuk élni

Jakab Ferenc: az omikronnal még nincs vége!