Aki büszke a pécsiségére

Világhírű, pécsi születésű zongoraművész kapta az idén Pécs Város Kulturális Nagydíját. Jandó Jenő azt mondta lapunknak, mindig jó szívvel tér vissza városába, s egyetlen Pécsre szóló felkérést sem utasítana vissza. Boros Misit pedig hatalmas tehetségnek tartja.

hirdetés

A klasszikus zeneirodalom egyik legkiválóbb előadója, Jandó Jenő március 15-én a Kodály Központban vehette át azt az elismerést, amelyet korábban többek között Placido Domingo is kiérdemelt a pécsi önkormányzattól. A világszerte ismert zongoraművész, Beethoven, Schubert és Mozart összes zongoraművének avatott tolmácsolója, Bach, Bartók, Haydn, Liszt kamarazenéjének közvetítője korábban többek között a Kossuth- és a Liszt-díjat is kiérdemelte.

A Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem professzora lapunknak nyilatkozva azt mondta, mindig is büszkén vállalta pécsi gyökereit, az elmúlt évtizedekben folyamatosan elfogadta a baranyai megyeszékhelyre szóló koncertmeghívásokat.

Büszke pécsiségére
Büszke pécsiségére

A művész legközelebb Madridba utazik a Muzsikás Együttessel, s autentikus népzenét játszik majd velük Bartók- és Kodály-átiratokat. Mint mondta, a közönség fogékony ezekre a népi fordulatokat tartalmazó zeneművekre, ezért mindig szívesen lép fel a zenekarral.

Jandó Jenő egyébként még jó ideig nagy előszeretettel lép fel, hiszen elsősorban előadóművésznek tartja magát. Emellett ugyanakkor folyamatosan tanít is az akadémián.

A művész úgy vélekedik, hogy bár a gazdasági helyzet pillanatnyilag kevesebb lehetőség jut a professzionális zenészeknek, Magyarország a továbbiakban is folyamatosan képes lesz kitermelni tehetséges művészeket. Kiemelte: Pécs egyik nagy reménysége, Boros Misi például a legmagasabb szintekre juthat el, ha minden feltétel adott lesz előmeneteléhez és még a szerencse is vele tart. Úgy jellemezte, fantasztikus és kiemelten tehetséges fiatalember.

Kiemelt, címlapos fotó: veszpremfest.hu