Janus Pannonius ravatalát is bemutatnák

Janus Pannonius ravatalát is bemutathatják jövőre. A Pécsi Egyházmegye így ápolja a humanista költő és egyházférfi emlékét.

hirdetés

Bár kiderült, nincs igazi Caravaggio festménye a püspökségnek, ám annál értékesebb, vélhetően az 1800-as években készült ritkasággal viszont rendelkezik a Pécsi Egyházmegye, méghozzá egy úgynevezett katafalkkal. Ezt a díszes, állványos ravatalt arra használták, hogy temetési ceremónia keretében erre helyezzék fontosabb, ismertebb személyek koporsóját.

– Ezt használták Janus Pannonius újratemetésénél is – mondta  Dohóczki Péter, a Pécsi Egyházmegye gazdasági igazgatója. Hozzátéve: több olyan tárgy restaurálását is elkezdik hamarosan a püspökségen, amelyeket a későbbiekben szeretnének megmutatni a nagyközönségnek, amiket eddig nem láthattak. Mindezt a Pécsi Egyházmegye másfél milliárdos programjának keretében tennék meg.

A díszes, több méter hosszú ravatal három egységből áll, az első oroszlánokon nyugszik, oldalán aranyozott virág rozettákkal; a második részt aranyozott ornamentikával díszítették; a harmadik oszlopokkal ékesített, melyek szintén aranyozottak.

Janus Pannonius földi maradványaira 1991-ben a pécsi székesegyház altemplomában bukkantak rá. A fűtés felújításához kellett árkot ásniuk a munkásoknak, ekkor találtak nyolc csontvázra, köztük a püspökére is.

[box title=”M. M. Caravaggio nem az a Caravaggio”]Közel egy esztendeje röppent fel az a hír, hogy felbecsülhetetlen értékű festménye van a Pécsi Püspökségnek.  Az egyik kép alján ugyanis M. M. Caravaggio felirattal ellátott gravírozott táblácskát helyeztek el. A kép már évtizedek óta ugyanabban a teremben volt, különösebb jelentőséget nem is tulajdonítottak neki. A sajtóhírek után azonban néhány szakember megtekintette az alkotást, s egybehangzóan állították: a festmény hitelessége erősen megkérdőjelezhető.[/box]