Javítana a lakhatási feltételeken a Jobbik

A rászorulók számára könnyítené meg a lakhatási feltételeket a Jobbik pécsi szervezete. A négypontos javaslatukról Fogarasi Gábor, a párt önkormányzati képviselője beszélt pénteki sajtótájékoztatóján.

hirdetés

A Jobbik által felvázolt négypontos tervezet a pécsi önkormányzati bérlakások megfelelő kihasználtságát és a rászorulók részére való bérbe adásukat célozza. Fogarasi Gábor elmondta, hogy véleményük szerint a kormány hátat fordított azoknak a fiataloknak, akik lakhatási nehézségekkel küszködnek, rajtuk segítene a jobboldali párt programcsomagja.

– Elsőként fejleszteni kellene az állami szociális bérlakásépítési programot, ami egyrészt nagy segítség lenne az építőipar, másrészt a beszállítók és vállalkozók számára. Ezekben a bérlakásokban a piaci árnál alacsonyabban tudnánk lakhatást biztosítani az érintettek számára.

Fogarasi Gabor
Fogarasi Gábor szerint a kormány hátat fordított a fiataloknak

A második programpont az üresen álló ingatlanokat érinti. A párt javaslata szerint ezeket a lakásokat bevonnák az ingatlanpiacra, hiszen jelenleg több tízezer üresen álló lakás található az országban.

– Előrelépést lehetne elérni, ha az állam megvásárolná ezeket a lakásokat, és helyi szinten a közmunkaprogram keretében felújítanák és lakhatóvá tennék, így szintén a piaci árnál olcsóbban biztosítanának lakhatást.

A harmadik pont a kollégiumi férőhelyek bővítését szorgalmazza, hiszen az egyetemisták számára ez a legolcsóbb lakhatási forma. Fogarasi szerint mivel 30-40 százalékos túljelentkezés van ezekre a férőhelyekre, ezért új kollégiumok építésére és a meglévők bővítésére lenne szükség.

– A negyedik javaslatunk az önkormányzati bérlakások számának a növelésére vonatkozik. Szeretnénk, ha minél több ilyen lakás épülne, ezért felszólítjuk a kormányt és a városvezetést, hogy tegyenek meg minden szükséges lépést ennek érdekében.