Javulhat a közbiztonság a pécsi temetőben

A pécsiek kérését figyelembe véve a Pécsi Köztemető újra megnyitja a korábban lezárt déli kiskaput, így újra mind a hét kapu nyitva áll a látogatók előtt október 1-jétől.

hirdetés

A kapu bezárására azért volt szükség, hogy a temetőőrök hatékonyabban tudják felvenni a harcot a tolvajokkal, rongálókkal szemben. A lezárt időszak alatt alig érkezett bejelentés a temető munkatársai felé lopásról vagy rongálásról. A kapu újranyitásával a Pécsi Köztemető megnövelte a belső ellenőrzéssel foglalkozó munkatársainak számát.

A társaság ugyanakkor arra kéri a tisztelt temetőlátogatókat, hogy amennyiben lopást, rongálást, vagy egyéb jogellenes tevékenységet látnak, ne próbálják meg a jogsértő személyt feltartóztatni, hanem azonnal szóljanak a legközelebbi biztonsági őrnek, illetve járőröző temetőőrnek, vagy a bejelentés céljából hívják a 06/30/922-7082-es mobilszámot.

A temető kiemelt minősítésű területnek számít, amely azt jelenti, hogy a temetőben elkövetett jogsértés – értékhatártól függetlenül – bűncselekménynek minősülhet. A temetőben vagy a temetkezési emlékhelyen az elhunyt emlékére állított tárgy eltulajdonítása, valamint az emlékhely megrongálása három évig terjedő szabadságvesztéssel büntethető!

Amennyiben az elkövető tárgyat, épületet, vagy helyet semmisít meg, ez a kár nagyságától függően akár 10 évig terjedő szabadságvesztéssel is sújtható! Az esetleges szabálysértések és bűncselekmények megelőzése, illetve sikeres felderítése céljából a Pécsi Köztemető Siklósi úti északi és déli nagykapuinál biztonsági szolgálat, illetve temetőőrség biztosítja a bejáratok ellenőrzését.