Jeges gyümölccsel etetik Nikolájt

Jeges gyümölccsel, jégtáblába fagyott hallal etetik az állatokat a PécsZoo-ban. A nagy melegre való tekintettel több kifutó tetejét árnyékolókkal láttak el, de olyan állat is van, akinek lakhelyét napi 24 órában ventilátorral kell hűteni.

hirdetés
Fel alá járkál kifutójában Nikoláj, a 8 éves barnamedve. A meleget ő viseli a legrosszabban a Pécsi Állatkertben. A 140 kilogrammos állat lakhelyét éjjel-nappal ventilátorral hűtik, de Nikoláj többször jeges gyümölcsöt és halat is kap, hogy elviselje a rekkenő hőséget.
Nikoláj kedvence a dinnye
– Egyrészt lekötjük, másrészt pedig hűsítjük, hogy a hőleadása megfelelő legyen. A nagy bundája miatt szüksége is van rá – mondja gondozója Kriston Tibor.
De nemcsak a barnamedve, hanem a fekete bundájú majmok, a gerezák is szenvednek a nagy melegtől.
Játszik a jéggel és a dobozzal Nikoláj
– Lesötétítjük az ablakokat, árnyékot csinálunk nekik és folyamatosan szellőztetjük a lakhelyüket – mondja Nagy Norbert állatgondozó.
Az állatgondozók egyébként felhívják azon állattartók figyelmét is, akik otthon rágcsálókat tartanának, hogy rájuk is ugyanannyira oda kell figyelni, mint a kutyákra. Ha nem sötétítünk be és egész napra magukra maradnak a lakásban, ahol még a nap is érheti őket, akkor az akváriumban tartott állatok is könnyen elpusztulhatnak.